Witam. Jestem bezrobotny od 2 miesiecy, postanowiłem założyć własną działalność gospodarczą (samozatrudnienie), można w internecie i nie tylko znaleźć wiele pytań na temat zakładania firmy, jednak nie mogłem nic znaleźć konkretnego na temat samego ZUS-u i Skarbówki. Mianowicie, jeżeli założę firmę, to podejrzewam, że przez powiedzmy 3-4 miesiace nie będzie zysków, więc niezbyt będzie mi odpowiadało płacenie składek. A zatem czy dla bezrobotnego, który chce założyć własna działalność, przewidziano jakieś ulgi?? Okres w którym nie trzeba uiszczać składek?? Ktos mi powiedział że jest to 6 miesięcy, ale nie będę polegał na niepewnych informacjach, proszę o informacje, bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Firma BODEX jest producentem najwyższej jakości przyczep handlowych do handlu obwoźnego.
Zapraszamy na naszą stronę www.bodexcompany.eu
Zapytania proszę kierować na adres: biuro@firmabodex.com.pl
BODEX COMPANY Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> REWELACYJNY POMYSŁ NA WŁASNY BIZNES!!!!
>
> Firma BODEX jest producentem najwyższej jakości
> przyczep handlowych do handlu obwoźnego.
> Zapraszamy na naszą stronę www.bodexcompany.eu
> Zapytania proszę kierować na adres:
> biuro@firmabodex.com.pl
A czy ja pisałem o jakimś konkretnym pomyśle? Jak chcecie sie reklamowac na czyichś postach to proszę je chociaż przeczytać, warto miec szacunek dla ludzi, bo ja już u was nie kupie, ponieważ wykazujecie brak szacunku dla potencjalnych klientów!
Najlepiej zapytaj w biurze pracy.
co do skarbówki,jak nie masz zysków, to nic nie płacisz,nawet do pół roku. ZUS mozesz mieć przez dwa lata nizszy-koło 300 zł, później koło 600 zł-po dwóch latach.
jak pozniej bedziesz mial jakis zarobek i podatek do zaplacenia, to i tak odejmujesz sobie placony zus i nie placisz podatku,az wyjdziesz na zero.
wszystko w zaleznosci od tego na jaki rozrachunek pojdziesz i jaki to biznes,wtedy wiadomo jaki procent wzbogacenia.
ja zalozyłem działalność, wzialem dotacje z biura pracy, place 300 zł zusu. prowadze juz dzilalnosc 2 lata.pisz na adres: gastromex@wp.pl
Kolega przedewszystkim zwolniony ejstes z zarejestrowania dzialalnosci jesli okazesz sie dokumentem z urzedu pracy czyli 100 do przodu, niski zus zaoszczedzisz kolo 400... jesli cos konkretnego bedzie Cie nurtowac prosze o kontakt 600 777 171 Marcin - zapraszam na www.programksiegowy.pl
witam
ja tez staram sie na dotacje z up,tylko nie wiem za bardzo ile czasu mi zajmie zalatwianie dokumentow.zastanawiam sie nad poczatkiem grudnia,ale nie wiem czy nie bedzie lepiej zalozyc dzialalnosci po nowym roku?przez jaki czas moge sie spodziewac strat? biorac pod uwage ze nie starczy na wszystko; jakie sa szanse,ze moge dostac kredyt?dziekuje za odpowiedzi:-)
Witam magdula125 jesli chodzi o kredyt nie masz dobrego zaplecza np porzadnej umowy o prace itp moze byc ciezko lepiej szukaj u rodziny jesli jest szansa. Jesli chodzi o urzad pracy pameitaj ze bedziesz potrzebowala 2 zyrantow na pieniazki zycze powodzenia !
Odpowiedź dla Yazgola.
Witam! Składki społeczne ZUS dla osoby rozpoczynającej działalność gospodarczą są ograniczone do około 100 zł na miesiąc przez dwa lata. Oprócz tego jest składka zdrowotna, która wynosi teraz 212,87 zł na miesiąc i co 3 m-ce się zmienia. Z ulgi w podatku dochodowym można skorzystać, ale ona jest opłacalna gdy ktoś od razu ma spore zyski.
Jeśli potrzebujesz pomocy - napisz: helome@final.net.pl , ale uprzedzam - nie pracuję charytatywnie. Jednak pierwsza porada jest za darmo :-)