• Solarium Autor: ~Łukasz8787 [77.91.29.*]
    Witam!
    Chce otworzyć solarium! Mam pytanie ,czy jest to opłacalne ? Prosze o porade !
    Pozdrawiam!
  • Re: Solarium Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    Łukasz.

Jest bardzo opłacalne. Pisałem już o tym. Poszukaj.

Pozdrawiam.
  • Re: Solarium Autor: ~magducha [62.189.143.*]
    Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!
    Od dluzszego czasu zastanawiam sie nad wlasnym biznesem w Anglii -konkretnie chodzi mi o solarium czy sa osoby ktore probowaly juz tego typu inwestycje rozpoczac?
    Jesli tak bardzo prosze o wszelkie informacje, chcialabym sie dowiedziec wszystkiego na ten temat,krok po kroku
    Bardzo prosze o pomoc.
    Z gory dziekuje
  • Re: Solarium Autor: ~a6001 [83.7.120.*]
    Witam chce otworzyc solarium 3-4 łózka. chciałabym sie dowiedziec jakie sa miesięczne zyski mniej wiecej, czy to sie opłaca i jakie wybrac opodatkowanie. prosze o porade
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.23.35.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Solarium Autor: ~Monisieczka [217.113.236.*]
    Witam!

Mam 19 lat i jestem osobą bezrobotną.Chciała bym otworzyć solarium.Mam wielkie chęci.O solarium dużo wiem.Co mam zrobić by otworzyć solarium? Czy polecacie mi w tym wieku własne solarium?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.23.35.*]
  • Re: Solarium Autor: ~magdula125 [80.54.202.*]
    Witam!!
    Jestem osobą bezrobotna i właśnie mysle o załozeniu czegos swojego.Mianowicie myslalam o solarium badz tez sklepie spozywczym z gazetami.Moze ktos podpowie co sie lepiej oplaca,bo nie mam pojecia..:( No i oczywiscie jakie sa mniej wiecej straty i zarobek.

Z gory dziekuje.
    Magdo.
    Zanim zaczniesz "interes" zastanów się co chcesz robić i co wykonujesz najlepiej.

Piszesz: "nie mam pojęcia". To kto ma je mieć jak nie Ty?
    Witam!

Moze do konca mnie nie rozumiecie...Chodzi mi to że 12tys to troche za malo na otwarcie solarium(tak sie dowiadywalam). A mam dosiwdczenie w jednym i drugim.Tylko nie chce sie tak od razu narazac na koszty i zadluzac w kredyt.Wiem ze nie wszystko od razu wychodzi.Dlatego wole byc ostrozniejsza i popytac.
    Magdo.
    Masz całkowitą rację mówiąc że 12 (no prawie 14 tysięcy) to mało. Sprawdź ile kosztuje choćby Ergoline 600 UTP (50 lamp po 160 Wat), dodaj kilka opalaczy twarzy, klimatyzację, stopniowe opalanie twarzy z nawiewem itd itd. A reszta?...
    Podzielam Twoje zdanie, by się nie zadłużać - ale powiedz mi proszę, jak to zrobić?
    Gdybyś dług "przejadła" to oczywiście jest naganne. Ale inwestowanie długu w to, co potrawisz, we własne DG?
    Odwagi Kobieto!!!......
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    Witam

Mam jeszcze kilka pytan odnosnie solarim. Mianowicie;ile potrzebuje pieniedzy na rozpoczecie tej dzialalnosci(chodzi mi o zakup solarim,lamp itp)? Jakie łozko najlepiej wybrac? Jakie sa miesieczne koszty utrzymania takiego solarium? No i po jakim czasie moge sie spodziewac zysku?
    Dziekuje:)
  • Re: Solarium Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Magdo.

Zysk będziesz miała wówczas jeśli poznasz wymagania klientek jak również wypracujesz własną wizję działania.

Na pozostałe pytania Ci nie odpowiem. Wymagają zbyt wiele czasu na odpowiedź.

Pozdrawiam i powodzenia. To dobry interes...
    Witam

Czy moge sie starac jako osoba bezrobotna o jakas inna dotacje z ue w zwiazku z kupnem wiekszej ilosci solarium?

Z góry dziekuje:-)
  • Re: Solarium Autor: ~anioosia87 [91.94.115.*]
    Temat: zapytanie o mozliwosci dofinansowania na otwarcie wlasnej dzialalnosci gosp. dla studneta!

Mam pytanie czy mam szanse na jakiekolwiek dofinansowanie z up i jak tak to jak o nie sie starac?!
    obecnie jestem studentka 3 roku rekreacji i rehabilitacji[dzienne] , oraz mam ukonczone kursy dodatkowe i papieru MENu na masaz oraz stylizacje paznokci
    w październiku przyszlego roku chce przejsc na zaoczne czyli licencjat bede miala na dziennych ale mgr juz na zaocznych bede robiła gdyz chce otworzyc wlasna dzialalność, bedzie ona po czesci powiazana z moimi studiami, [ solarium, kosmetyka, system vacu well, masaz, kinezyterapia] firme chce otworzyc 1 października wiec mam jeszcze okolo roku czasu.
    z tego co wiem to studenci dzienni nie moga starac sie o dotacje z up, a ja skladajac wniosek bede jeszcze studentka dzienna, czy moge tam jakos uwzglednic ze w momencie otwierania firmy bede na zaocznych aby bylo mozliwe uzyskanie takiego dofinansowania?
    na jakie dofinansowania moge liczyc?! czy moze sa lepsze oferty w ue? co latwiej uzyskac co jest pewniejsze lepsze itd
    dziekuje za wszelkie odpowiedzi!
    ps, jak sie ubiegac? kiedy powinnam zlozyc wniosek jesli chce otworzyc dopiero za rok? czy tam w wniosku sie wpisuje od kiedy sie otwiera czy jest np jakies zobowiazanie ze jesli dostane to w przeciagu np pol roku musze otworzyc? jak to wyglada od praktycznej strony?
    dziekuje z gory z odpowiedz!
  • Re: Solarium Autor: ~gastromex.pl [213.158.196.*]
    Witanm.temat otwarcia solarium,to dobry temat zarobkowy, szczególnie w okresie większych świąt,sylwestra czy andrzejek. lista zapisanych osób jest wtedy pełna.sam robię projekty technologiczne dla sanepidu i rozeznanie mam po tych osobach, którym wykonywałem taki projekt.Chętnie pomogę również w sprawach formalnych, doradzę jak wziąść dotację z biura pracy ijak najtańszym kosztem to solarium założyć. dotacja z biura pracy jest obecnie 18tys zł,to juz dobry poczatek.zainteresowanych zapraszam na maila: gastromex@wp.pl lub pod nr tel.0-513 828 828
  • Re: Solarium Autor: ~Monisieczka [217.113.236.*]
    Witam!

Mam jeszcze pytanie.Ile muszę mniej więcej mieć na otworzenie małego solarium? A jeżeli chciała bym kupić od kogoś czy się opłaca?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.47.54.*]
  • Re: Solarium Autor: ~iwona samoraj [83.31.28.*]
    chcę ubiegac sie o dofinansowanie z UP dla osoby nepelnosprawnej na rozpoczęcie działalności gospodarczej,mam na myśli solarium,prosze powiedzcie czy to się opłaca,czy nie pogrążę się w tym interesie, od czego zacząć, na jakie łóżka się nastawic,mam bardzo trudne warunki finansowe ,daradżcie proszę jak to wszysto zrobic
    pozdrawiam
    iwona
  • Re: Solarium Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Przeda wszystkim Iwono, musisz mieć wkład własny, aby zdobyć dofinansowanie, czyli od 10% do 50% wydatków kwalifikowanych (to zależy do jakiej firmy finansowej aplikujesz).

Co z tego, że powiem Ci jak założyć firmę "krok po kroku" jeśli mówisz, że jesteś w trudnej sytuacji finansowej. A dlaczego jesteś w takiej sytuacji? Bo nie potrafisz zaoszczędzić, zarobić (czyli utrzymać grosz przy sobie). Nie wyrobiłaś w sobie tego nawyku a to pierwszy krok do upadłości firmy.

Wiem, że jestem czasami przykry, ale zawsze mówię wprost. Musisz pokazać potencjalnemu inwestorowi, czy grantodawcy, że masz i potrafisz utrzymać kasę. Wpierw się tego naucz, a później pisz: link niżej.

Pozdrawiam.
  • Re: Solarium Autor: ~noboo [83.7.101.*]
    witam, czytając powyższe posty nie znalazłem odpowiedzi na podstawowe pytania:
    -jaki jest ogólny koszt dla zakupu potrzebnych urządzeń dla osiągnięcia sensownego progu opłacalności?

sporo osób pyta o dotację, bądź dofinansowania na ten cel. czy ktoś już takowe dostał? jakie są warunki otrzymania takowych funduszy? (ew. proszę o podanie linku)

Pozdrawiam.