Witam,
Chce zalozyc firme zajmujaca sie systemami wlamania i napadu. Sprzedaz i montaz. Bedzie to dodatkowa dzialalnosc. Pracuje na umowe o prace w innej firmie, ktora placi dla mnie ZUS. Mysle ze na poczatek nie bedzie duzych dochodow chce wiec minimalizowac koszta. Prosze mi doradzic jaka forme dzialalnosc przyjac
ryczalt vat? Jakie podatki bede musial placic i jakie oplaty do ZUS itp
Slyszalem ze jezeli pracuje w firmie innej ktora placi ZUS to bede musial placic tylko ubezp zdrowotne czy to prawda ??
Rzeczywiście w takim wypadku płaci się tylko ubezpieczenie zdrowotne ok. 210 PLN. Jeżeli chodzi o formę to jednoosobowa działalność gospodarcza. Co oznacza zwrot ryczałt VAt? jedno z drugim nie ma nic wspólnego. W przypadku zatrudnienia na etacie w grę wchodzi tylko podatek nieliniowy, a kwestia bycia VAT-owcem czy nieVAT-owcem jest trudna do rozstrzygnięcia. jeżeli klientami miałyby być firmy to VAT, bo inaczej bedą niechetne (choć prawnie nie ma takiego wymogu). Jezeli klienci docelowi to osoby indywidualne, istnieje dowolnośc.
witam!
mam zamiar otworzyc swoja dzialalnosc ale to bedzie dodatkowa praca gdyz jestem juz zatrudniony w firmie i mam umowe o prace!
tak jak kolega wyzej!
chce kupic auto i chce zatrudnic pracownika aby dla mnie jezdzil!
w zasadzie to mam na mysli brata!szukam jakis porad dotyczacych tego jak go zatrudnic by oplaty z nim zwiazane byly jak najmniejsze?!i wogule bylbym wdzieczny gdyby ktos napisal jak z tym wszystkim ruszyc zeby na poczatku to wszystko trzymalo sie ,,kupy''!
wielkie dzieki za wszelka pomoc
jarecki!!!
W Pańskim przypadku ryczałt jest niemożliwy, ponieważ jesp Pan zatrudniony na umowę o pracę. Pozostaje podatek progresywny.
Do jarecki2220
Brata należy zatrudnić za minimalną płacę, tzn. 1126 PLN brutto. Wtedy składki będą najmniejsze. Mozna też umowę zlecenie, jeżeli jest gdzies zatrudniony. Jak z tym wszystkim ruszyć...
temat trudny, bo brakuje szczegółów. Jeżeli jest Pan zainteresowany, prosze o kontakt na
bk_analityk@op.pl
a co jesli mam kredyt konsumpcyjny na wlasne potrzeby i chcialbym jeszcze kredyt na firme?!czy jedno drugiemu przeszkadza?
czy bank moze miec jakies zastrzezenia i czy banki daja kredyty na poczatek dzialalnosci czy tylko po kilku miesiacach dzialalnosci?
Obawiam się, że z tym kredytem może dać Pan sobie spokój. Nie dadzą, chyba że ma Pan jakieś mocne zabezpieczenie pod drugi konsumpcyjny. Wtedy można próbować. Ale na firmę to są skłonni rozmawiac po pół roku działalności. Wcześniej jest dardzo ciężko, aczkolwiek kilkakrotnie spotkałem się z takimi przypadkami, tyle że kredyty na lichwiarskich warunkach. Ciężka sprawa.
a mam jeszcze takie pytanko.
powiedzmy ze wynajmuje u kogos mieszkanie i chcialbym zrobic z niego biuro ( wiadomo adres firmy) jak wyglada sprawa zwiazana z oplatami. czy moge sobie oplaty za prad, gaz, wode i czynsz odliczac czy wlasciciel bedzie mi wystawial fakture?jak to wyglada.
Po pierwsze zrozumiałem, że ma być to lokal wynajety bezpośrednio pod działalność gorpodarczą.Wówczas z mieszkanim to jest tak, że na wynajem musi być "kwit". Ja też jako student wynajmowałem mieszkanie, płaciłem miesięcznie X i tyle. Musi być f-ra lub rachunek za wynajem, tzn. wynajmujący też musi miec działalnośc gospodarczą. Prąd, gaz, itp. bez problemu w koszty na podstawie rachunków.