• Jaką mam wybrać działalność? Autor: ~mirek25 [83.22.108.*]
    Witam wszystkich.
    Z znajomym zamierzam otworzyc firme.
    Zamierzamy zajac sie pisaniem oprogramowania typu CRM dla firm.
    Od jakiegos czasu juz sie tym zajmujemy i mamy juz klientow.
    Wkrotce konczymy studia i jaka forma dzialalnosci by byla dla nas najlepsza.
    Jesli zalozymy S.C to wtedy ZUS przez pierwsze 2 lata bedziemy placic okolo 200 zl a jakie dotacje mozemy na poczatek dostac?
    Slyszalem cos o 12 tysiacach z UP. Na co mozna przeznaczyc ta dotacje i jest wymagany jakis wklad wlasny? Jesli bysy otrzymali ta dotacje, to na kazdego po 12 tysiecy, czy tylko 12 tysiecy na firme?
    Slyszalem rowniez o dotacji z UE 40 tysiecy zlotych? Na co mozna przeznaczyc ta dotacje i jaki wklad wlasny jest wymagany? Ta dotacje kazdy by z nas dostal, czy 1 na spolke?
    Mozna laczyc te dotacje z UE i UP?

Kolejna opcja to spolka z.o.o. Jesli Bysmy wybrali taka forme, to tez jest mozliwosc placenia niskiego ZUSU przez pierwsze 2 lata?
    Jakie wtedy mozemy otrzymac dotacje?
  • Re: Jaką mam wybrać działalność? Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    Witaj Imienniku.

Na oprogramowaniu się nie znam, ale podam Ci kilka uniwersalnych wskazówek:

Starajcie się o dotacje dla studentów (jest łatwiej osiągalna).

Możecie otrzymać dotacje każdy z osobna. Opisujesz to w biznes planie i we wniosku.

Z UP jest do wzięcia 13 000 zł z groszami, z UE ok. 40 000 zł.

Wkład własny jest wymagany, ale możesz to "ominąć" umowami kupna itp. Jednak jakąś kasę musicie mieć. To da Wam po 3 punkty (musicie uzyskać 11 punktów na 13 możiwych by się załapać na dotację.

Skaładki na przestępczą instytucję jaką jest zus płacić będziecie po ok. 280 zł miesięcznie.

Pozdrawiam i powodzenia.
  • Re: Jaką mam wybrać działalność? Autor: ~mirek25 [156.17.187.*]
    A jeslli byśmy jako działalność wybrali sp. z o.o to też przez pierwsze 2 lata ZUS by wyosił 280 zł?
  • Re: Jaką mam wybrać działalność? Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    Tak, to znaczy 2 X po 280 zł, ale wejdź na stronę zusu (to nie błąd z tą małą literą) i poczytaj.

Powodzenia.