• pierwsza firma Autor: ~ciekawski [83.21.34.*]
    witam, jestem uczniem klasy III liceum i chciałbym założyć firmę. mam gotowy pomysl i, moim zdaniem, ciekawy biznes plan. jedyny problem tkwi w zalozeniu dzialalnosci gospodarczej. o ile wiem jak ja zarejestrowac o tyle nie mam zielonego pojecia co dalej... chodzi mi glownie o skladki do ZUSu, a mianowicie o to ile bede musial placic i czy obowiazuja mnie jakies ulgi?
  • Re: pierwsza firma Autor: ~Robert Kietlinski [82.160.4.*]
    Chciałbym otworzyć firme Nauka Jazdy.Jakie są potrzebne dokumenty i jakie są opłaty.Za pół roku zdobęde uprawnienia na kat.B,C,E.Z góry dziękuje za odpowiedz.
  • Re: pierwsza firma Autor: ~Marzena [83.24.124.*]
    Witam serdecznie,
    zastanawiam się nad założeniem przedszkola prywatnego i mam pytanie czy mogliby mi Państwo udzielić informacji od czego powinnam zacząć, jakie dokumenty są potrzebne, do jakich instytucji się udać po potrzebne informacje, czy jest możliwość uzyskania dofinansowania czy to z UE czy z gminy.
    Z góry dziękuję za pomoc,
    Marzena Jędruszczak
  • Re: pierwsza firma Autor: ~Marzena [83.24.124.*]
    Witam serdecznie,
    zastanawiam się nad założeniem przedszkola prywatnego i mam pytanie czy mogliby mi Państwo udzielić informacji od czego powinnam zacząć, jakie dokumenty są potrzebne, do jakich instytucji się udać po potrzebne informacje, czy jest możliwość uzyskania dofinansowania czy to z UE czy z gminy.
    Z góry dziękuję za pomoc,
    Marzena Jędruszczak
  • Re: pierwsza firma Autor: ~krzysia [212.76.37.*]
    zapytanie o zalozenie przedszkola
  • pierwsza firma Autor: ~Looqash [213.199.252.*]
    Witam! Chcę założyć własną działalność usługową a mozliwe że za jakiś czas zajmę się też sprzedażą i mam pytanie. Jakie będą koszty tj. opłaty np. w urzędzie skarbowym czy innych instytucjach nadanie regon itp. i czy jeśli chcę założyć tą dzialalność razem ze znajomym czy koszty będą większe niż jeśli będę sam ?? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Re: pierwsza firma Autor: ~pronto10 [83.238.50.*]
    Witam serdecznie,
    zastanawiam się nad założeniem przedszkola prywatnego i mam pytanie czy mogliby mi Państwo udzielić informacji od czego powinnam zacząć, jakie dokumenty są potrzebne, do jakich instytucji się udać po potrzebne informacje, czy jest możliwość uzyskania dofinansowania czy to z UE czy z gminy. Najbardziej zainteresowana jestem zdobyciem dofinansowania na ten cel.

Pozdrawiam
    małgorzata w.
  • Re: pierwsza firma Autor: ~jusssssssssssta [217.45.253.*]
    witam!

chcialabym zalozyc maly butki z ubraniami, jakie dokumenty musze miec i jak postawic pierwsze kroki
    pozdrawiam
  • Re: pierwsza firma Autor: ~Nina [83.3.130.*]
    Szanowni Państwo,
    Chciałabym założyc prywatne przedszkole czy była by możliwośc udzielenia mi informacji od czego powinnam zacząć, jakie dokumenty są potrzebne, do jakich instytucji się udać po potrzebne informacje, czy jest możliwość uzyskania dofinansowania czy to z UE czy z gminy.
    Z góry dziękuję za pomoc
  • Re: pierwsza firma Autor: ~Małgorzata B. [87.105.18.*]
    -------------------------------------------------------
    > Szanowni Państwo,
    > Chciałabym założyc prywatne przedszkole czy była
    > by możliwośc udzielenia mi informacji od czego
    > powinnam zacząć, jakie dokumenty są potrzebne, do
    > jakich instytucji się udać po potrzebne
    > informacje, czy jest możliwość uzyskania
    > dofinansowania czy to z UE czy z gminy.
    Jakie wymagania są odnośnie wykształceni

Proszę o informacje na temat zakładania gospodarstwa agroturystycznego.
    Bardzo dziękuję
  • Biuro Podrozy Autor: ~Magx [83.29.147.*]
    Witam. Chcialabym otworzyc biuro podrozy. Nie wiem jak sie do tego zabrac. Prosze o porady.
  • Re: pierwsza firma Autor: ~mura20 [83.9.167.*]
    chcjalbym zarejestrowac uslugi remontowo budowlane jakie musze zalatwic dokumenty i gdzie murw20
  • Re: pierwsza firma Autor: ~Robert24 [213.230.130.*]
    Witam!!
    Mam w planach otwarcie butiku z odzieżą,jakie dokumenty będą potrzebne,jaki koszt w urzędach związany z założeniem firmy i jaka jest szansa na rentowność takiego przedsięwzięcia...
    Pozdrawiam!
  • Re: pierwsza firma Autor: ~palikot [83.23.143.*]
    ciekawski Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > witam, jestem uczniem klasy III liceum i chciałbym
    > założyć firmę. mam gotowy pomysl i, moim zdaniem,
    > ciekawy biznes plan. jedyny problem tkwi w
    > zalozeniu dzialalnosci gospodarczej. o ile wiem
    > jak ja zarejestrowac o tyle nie mam zielonego
    > pojecia co dalej... chodzi mi glownie o skladki do
    > ZUSu, a mianowicie o to ile bede musial placic i
    > czy obowiazuja mnie jakies ulgi?i lubie male kotki:P
  • Re: pierwsza firma Autor: ~kaśka70 [79.186.178.*]
    Szanowni Państwo

Pragne założyc swoja pierwsza firme transport osobowy tzn.przewozy osobowe samochodami typu bus do 8 osób bardzo prosze o pomoc ,interesuje mnie czy powinnam wyrobic firmie licencje kiedy to zrobic i jakie uprawnienia powinni miec kierowcy zatrudnieni przeze mnie ,od czego mam zaczyc i czy moge liczyc ma jakies dofinansowane na rozpoczeci działalności.Jestem osobą praacujacą,firma ma zapewnic przyszlość moim dzieciom.Prosze o pomoc i z góry ślicznie dziekuje.
  • Re: pierwsza firma Autor: ~z.suchodolski [83.31.214.*]
    proszę o doradztwo w sprawie uzyskania środkow na rozpoczęcie działalności gospodarczej
  • Re: pierwsza firma Autor: ~Rosy [83.31.90.*]
    Witam! Założyłam firmę (data rozpoczęcia działalności 1.12.2007), ale wynajem lokalu się nie udało. Nie zdążyłam nawet jeszcze załatwić sprawy w US i ZUS. Mam pracę i zastanawiam się czy nie zlikwidować firmę od razu (gdzieś w necie czytałam że jest taka możliwość w określonym terminem, ale nie mogę sobie przypomnić na którą stronę to czytałam)
    Jestem przerażona po przeczytaniu informacji na forum o problemy które spotkały niektóre nawet po kilka lat zawieszeniu/zamknieciu firmy. Z tego powodu proszę o pomoc jak według was będzie najlepiej – zlikwidować firmę? Czy wystarczy do tego tylko zgłoszenie w Urzędzie Miasta? A co z Urząd Skarbowy i ZUS? A jeżeli firma będzie istniała, a ja pracuje gdzie indziej, to jakie problemy będę miała do rozwiązania, na przykład z Urząd Skarbowy i ZUS?
    Proszę, niech ktoś mi odpowie!!!
  • Re: pierwsza firma Autor: ~waldi [83.13.177.*]
    hce załorzyć firme ohroniarską jak to zroić i jak sie do tego przygotować
  • Re: pierwsza firma Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Na temat możliwości założenia przedszkola już pisałem.

Z.Suchodolski.

O możliwościach uzyskania dofinansowania z UP i UE na rozpoczęcie działalności gospodarczej również pisałem.

Kaśka 70.
    "Jestem osobą praacujacą,firma ma zapewnic przyszlość moim dzieciom.Prosze o pomoc i z góry ślicznie dziekuje".

Ja też jeszcze śliczniej Kasiu dziękuję...

Ale życzę najlepszego.
  • Re: pierwsza firma Autor: ~bożenka [83.19.219.*]
    Chciałabym otworzyc firmę zajmującą się złomowaniem pojazdów.Czy mogę liczyć na dotację z unii?Bardzo proszę o jakies wskazówki.Dziękuję i pozdrawiam.Bożena
  • szukam wzorow Autor: ~gunzek [83.7.86.*]
    witam wwszystkich serdecznie. potrzeboje jakiejs stronki z ktorej moglbym pobrac wzory dokumentow potrzebnych do zarejestrowania firmy, m.i. udzad gminy w tym ksiege kodow, urzad skarbowy, REGON. Prosze o przesylanie linkow na e-mail:gunzek@interia.pl
    zgory dziekuje
  • Re: szukam wzorow Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Pani Bożenko.

Otrzyma Pani dotację z UE z funduszu ochrony środowiska. Dobrze pomyśleć i...

A interes super. Rozmontowywać dodatkowo stare samochody, dobre urządzenia poddawać kapitalnej regeneracji (nawet dawać to jako usługę podwykonawcy) i do własnego sklepu z częściami używanymi.

Możliwe, że nie zdaje sobie Pani sprawy z tego, ile rzeczy od starych pojazdów potrzebują i poszukują ludzie.

Życzę powodzenia.
  • Re: pierwsza firma Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Gunzek.

Poszukiwaniem informacji zajmują się Infobrokerzy (brokerzy informacji) i za to Im się płaci niemałe pieniądze, jeśli chcesz wartościowych informacji. Poświęcają dla Ciebie czas, muszą poszukiwać ich z płatnych portali (a nie darmowych), książek, gazet itp.
  • Re: pierwsza firma Autor: ~helios [83.19.39.*]
    widze drodzy ludzie ze macie zapal a to jest wazne troche by sie tu rozpisywac... proponuje poszukac na internecie jest tego duzo a jesli bedziecie mieli jakies problemy pytania to sluze pomoca - 600 777 171

Marcin - zapraszam na www.programksiegowy.pl