Jeśli masz IKE poniżej 12 miesięcy w danej instytucji, mogą Cię obciążyć kosztami. Przenoszenie IKE o stażu powyżej 12 miesięcy jest darmowe. Instytucje mogą sobie kazać płacić za przeniesienie papierów wartościowych zgromadzonych na koncie. BOŚ nie pobiera za to opłaty. Jeśli jednak Twoja instytucja pobiera, warto rozważyć czy nie lepiej sprzedać papiery i przenieść czystą gotówkę.
W XTB masz tylko PLN, za każdą transakcję zapłacisz więcej niż w mBank czy Bossa, 0,5% za przewalutowanie , przy transakcjach powyżej 5 k mBank i Bossa będzie trochę tańsza, a jak zmienisz walutę to będzie dwukrotnie tańsza, 0,29 % vs 0,5%, oczywiście przy małych zlecenia XTB wygrywa
Przepraszam, za przeniesienie papierów BOŚ pobiera opłatę wysokości opłaty KDPW. Jest to maksymalna opłata jaką po 12 miesiącach instytucja może pobrać za przeniesienie papierów.
Nie można sprzedać akcji. Bo jeśli Ike ktoś ma kilka lat , to w xtb zacznie od nowa z wpłatami i budowaniem konta. Do rozważenia jest ile transakcji robi się na koncie. Tylko kupując akcje dywidendowe za limit to prowizja ok 200 zł , czy warto? Każdy musi przekalkulować
Nie wiem czy zrozumiałem Twoją wypowiedź. Liczby przedstawiają się tak: Jeśli masz na IKE akcje za 800000, to sprzedając je w BOŚ płacisz 2320 przy prowizji 0,29% Te akcje odkupujesz najkrócej w ciągu 2 dni w XTB nie płacąc prowizji. Żadnych limitów nie tracisz, nie musisz niczego zaczynać od nowa.
Wiadomo, że lepiej jest przenieść papiery i zostawić 2 koła w kieszeni, wszystko zależy od opłaty KDPW, podobno jest niska.
Chodzi mi o to że sprzedajesz akcje na koncie ike i wypłacasz kasę. To powoduje obowiązek podatkowy u Ciebie. Wypłaty po 60 są zwolnione z PIT. Tylko transfer papierów wchodzi w grę.
No niestety ... Tego się obawiałem. Troszkę słabo, że "produkt" wprowadzony, a póki co "przeniesc" IKE z innej instytucji nie można ... Taki "polprodukt" jak na razie ... Ciekawe, ile zajmie im uruchomienie procedury "przenosin" ?
Jutro spróbuję uzyskać infornacje u źródła.
Troszkę się zawiodlem
Podsumowując 230mln za 3 kwartał trolu o nicku xtb to najmniejszy wymiar kary jaki zobaczysz po wynikach i okolice 80 zł jeszcze w listopadzie. Zapisz sobie tego posta