Dla mnie, wycena tej spółki, to największa zagadka na GPW. 105 mln vs -175mln w analogicznym okresie w zeszłym roku. Regularnie osiągają ładne wyniki kwartalne, to już nie jest sinusoida. Widać w raportach, że obcięli koszty i wygląda na to że nie zobaczymy już w przyszłych wynikach kwartalnych straty. Inwestują w przyszłościową branże (wodór), idealnie wpisują się w zieloną politykę...
Jeżeli ktoś mógłby być tak uprzejmy i wyjaśnić mi jak to jest, że inwestor amator, Polak, przegląda informacje, poluje na idealną spółkę i nie zwraca uwagi na zepak. A inny inwestor sprzedaje akcje po 17,30.
Jak to jest.
Rozumiem brak zaufania do Zygi, ale tutaj matematyka broni się sama.
Jeśli chodzi o elektrownię jądrowa to ja nawet tego nie biorę pod uwagę w mojej amatorskiej wycenie.
A ty byś chciał jeszcze mieć atom w tej cenie?? Wiadomo że jak będzie atom to będzie całkiem inne rozdanie! Ale to daleką przyszłość! Teraz wodór i OZE!! A wynik w porównaniu do zeszłorocznej straty jest rewelacja!!!
Dnia 2024-09-24 o godz. 20:45 ~ceo2 napisał(a): > Problemem są potencjalne koszty budowy elektrowni j. i ewentualna emisja.
To nie jest problem bo wizja elektrowni mocno się oddaliła .Już ta jedna na pomorzu może być ,,problemem '' a co dopiero budowa drugiej . Subiektywnie uważam , że dołożenie swojej części pieniędzy ze skarbu państwa jest obecnie nie realne . Jest teraz POWÓDŹ , co prawda temat bardzo istotny ale równocześnie będzie to tematem zastępczym .To będzie świetny pretekst do zaniechania wielu inwestycji , zostanie uruchomiony tryb ,,pieniędzy nie ma i nie będzie '' a przecież powodzian trzeba wspierać i ratować .Nikt temu nie zaprzeczy . ZEPAK + Korea nie będą tego sami budować.Można to odłożyć na później
Zanim ktoś sie zdecyduje budować inwestować to miną lata. Teraz OZE, wodór i Elektrownia gazowo parowa, aby zastąpić węgiel, i potem zobaczymy jaka z tego będzie kasa, jak dobra, to i atom będzie można próbować.
Nie wszystko na raz. Jak otworzą elektrownie gazowo parową 600MWe, to będą mogli tanio wytwarzać energie, w porównaniu to zbanowanego węgla.
CPS masz podobnie. Tam ruszyło. Tutaj duża inwestycja ruszy dopiero w 1szym kwartale 2027. To bedzie wielka elektrownia gazowa. Plus inne. Więc jest czas, mają czas to rozegrać, będą chcieli to zbic jak najniżej, aby później napompowac to kilkukrotnie. Ja już kupiłem,teraz będę tylko dobierał co jakiś czas po ich zrzutkach. A jak cps wybije mocno do góry, to część też tutaj przeniosę. Można iść kupić coś innego, ale wiesz kiedy pociąg odjedzie? A jak się sprzeda po 18 to po 20 i wyżej już nie wrócisz, bo będzie za drogo. Spadlo już chyba 50% od górki.
Teraz idą 2 kwartały, w których do końca umorzą rezerwę EUC, czy jak to się tam zwie. To ponad 300mln do wyniku. Gotówką im spadła o 35mln. Ale wciąż ponad 490mln jest na koncie.
Nic tylko czekać. Cierpliwie.