• hodowla psów Autor: ~Marta [83.28.33.*]
    Chciałabym hodować psy- zastanawiam się czy dostanę na tą działalność dofinansowanie z UE i czy będzie mnie obowiązywał ZUS czy KRUS.
  • Re: hodowla psów Autor: ~jaca [83.23.206.*]
    Marta Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Chciałabym hodować psy- zastanawiam się czy
    > dostanę na tą działalność dofinansowanie z UE i
    > czy będzie mnie obowiązywał ZUS czy KRUS.

• Re: hodowla psów Autor: ~massima [82.177.201.*]
    Witam!!!
    Na hodowlę psów raczej nie uzyskasz dofinansowania, gdyż hodowla nie jest firmą. Jest to tylko i wyłącznie Twoje zainteresowanie, na którym NIE ZARABIASZ a raczej dokladasz do tego. Jest to taka studnia bez dna. Kupujesz psa z rodowodem (w zależności od rasy) od 1.000 do nawet 10.000zł (oczywiście jeśli kupujesz w Polsce - w Europie od 1500 euro do nawet 20.000 euro w zależności od rasy. Następnie rejestrujesz się w Związku Kynologicznym, znajdującym się jak najbliżej Twojej miejscowości, oplacasz składki członkowskie, wyrobienie rodowodu, rejestrację psa. Odchowujesz psa, następnie musisz zrobić uprawnienia hodowlane (zarówno suka musi mieć tytuł suki hodowlanej, a pies musi mieć miano reproduktora), zdać róznego rodzaju testy (np. psychiczne jeśli są to rasy powszechnie uznawane za agresywne), musisz zrobić odpowiednie badania, żeby wykluczyć choroby, np. prześwietlenie w kierunku dysplazji stawów biodrowych, łokciowych; badania oczu, serca. Jak wiadomo wszystko kosztuje. Koszty różnych badań różnią się od siebie. Do podanych badań wyznaczonych jest tylko kilku lek. weterynarii - nie moze zrobić tego każdy.
    Wiadomo, że wypadałoby wystawić psa/suke na wystawach. Zdobyć tytuł chociażby Championa Polski - jeszcze lepiej INTERCHAMPIONA (Championa międzynarodowego). Wypadałoby ukończyć kursy posłuszeństwa, obrony - w zależności od rasy (niektóre koniecznie muszą być poddawane próbom pracy). Kurt PT (ogólne posłuszeństwo) = jakieś 400 - 500 zł, IPO (kurs obronny) = od 800 zł. Do tego dochodzą jeszcze koszty egzaminów z tych kursów.
    Taki pies/suka - w tym przypadku suka (jeśli ma to być hodowla) może zostać pokryta psem reproduktorem. Wszystko musi się odbyć przez Związek Kynologiczny - cała papierkowa robota. Jeśli suka została pokrytwa - wiadomo musi mieć odpowiednią diete dla suk ciężarnych. Rodzą się szczenięta - musisz je odchować do min 7 tygodnia życia. Musisz zaszczepić, wyrobić metryki urodzenia - kolejne koszty. Przed kryciem również musisz zarejestrować przydomek hodowlany. Też koszty.
    Łączna suma "założenia hodowli" od kupna szczeniaka po te wszystkie inne rzeczy to koszty wahające się od 16 tyś w zwyż. I teraz rodzi Ci się powiedzmy 6 szczeniąt. Sprzedajesz po 2.500zł = 15.000zł za nic Ci się nie zwraca. A bywa tak, że szczenięta nie schodzą bo nie ma na nie chętnych i zostajesz w domu z maluchami, które musisz karmić, szczepić i tak dalej.
    Zapomniałam dodać, że najlepiej jakby psy jadały karmy dobrych firm - worek 20 kg to koszt od 150zł do nawet 400zł - jak dla np. dobermana starcza na półtora miesiąca :)

Tak więc hodowanie psów to nie taka prosta sprawa a już napewno nie jest to fabryka pieniędzy. Jest to tylko i wyłącznie HOBBY.
    Być może jest to opłacalne ale to musisz mieć naprawdę dobrą sukę z wieloma tytułami, kryć wybitnymi reproduktorami, którzy też podbijają ringi wystaw. I dopiero po 10 - 15 latach coś tam zaczniesz zarabiać.

Pozdrawiam
    Dominika & dobermanka Massima Apologeta
  • Re: hodowla psów Autor: ~M [83.9.31.*]
    massima Napisał(a):
    > Witam!!!
    > Na hodowlę psów raczej nie uzyskasz
    > dofinansowania, gdyż hodowla nie jest firmą. Jest
    > to tylko i wyłącznie Twoje zainteresowanie, na
    > którym NIE ZARABIASZ a raczej dokladasz do tego.
    > Jest to taka studnia bez dna. Kupujesz psa z
    > rodowodem (w zależności od rasy) od 1.000 do nawet
    > 10.000zł (oczywiście jeśli kupujesz w Polsce - w
    > Europie od 1500 euro do nawet 20.000 euro w
    > zależności od rasy. Następnie rejestrujesz się w
    > Związku Kynologicznym, znajdującym się jak
    > najbliżej Twojej miejscowości, oplacasz składki
    > członkowskie, wyrobienie rodowodu, rejestrację
    > psa. Odchowujesz psa, następnie musisz zrobić
    > uprawnienia hodowlane (zarówno suka musi mieć
    > tytuł suki hodowlanej, a pies musi mieć miano
    > reproduktora), zdać róznego rodzaju testy (np.
    > psychiczne jeśli są to rasy powszechnie uznawane
    > za agresywne), musisz zrobić odpowiednie badania,
    > żeby wykluczyć choroby, np. prześwietlenie w
    > kierunku dysplazji stawów biodrowych, łokciowych;
    > badania oczu, serca. Jak wiadomo wszystko
    > kosztuje. Koszty różnych badań różnią się od
    > siebie. Do podanych badań wyznaczonych jest tylko
    > kilku lek. weterynarii - nie moze zrobić tego
    > każdy.
    > Wiadomo, że wypadałoby wystawić psa/suke na
    > wystawach. Zdobyć tytuł chociażby Championa Polski
    > - jeszcze lepiej INTERCHAMPIONA (Championa
    > międzynarodowego). Wypadałoby ukończyć kursy
    > posłuszeństwa, obrony - w zależności od rasy
    > (niektóre koniecznie muszą być poddawane próbom
    > pracy). Kurt PT (ogólne posłuszeństwo) = jakieś
    > 400 - 500 zł, IPO (kurs obronny) = od 800 zł. Do
    > tego dochodzą jeszcze koszty egzaminów z tych
    > kursów.
    > Taki pies/suka - w tym przypadku suka (jeśli ma to
    > być hodowla) może zostać pokryta psem
    > reproduktorem. Wszystko musi się odbyć przez
    > Związek Kynologiczny - cała papierkowa robota.
    > Jeśli suka została pokrytwa - wiadomo musi mieć
    > odpowiednią diete dla suk ciężarnych. Rodzą się
    > szczenięta - musisz je odchować do min 7 tygodnia
    > życia. Musisz zaszczepić, wyrobić metryki
    > urodzenia - kolejne koszty. Przed kryciem również
    > musisz zarejestrować przydomek hodowlany. Też
    > koszty.
    > Łączna suma "założenia hodowli" od kupna
    > szczeniaka po te wszystkie inne rzeczy to koszty
    > wahające się od 16 tyś w zwyż. I teraz rodzi Ci
    > się powiedzmy 6 szczeniąt. Sprzedajesz po 2.500zł
    > = 15.000zł za nic Ci się nie zwraca. A bywa tak,
    > że szczenięta nie schodzą bo nie ma na nie
    > chętnych i zostajesz w domu z maluchami, które
    > musisz karmić, szczepić i tak dalej.
    > Zapomniałam dodać, że najlepiej jakby psy jadały
    > karmy dobrych firm - worek 20 kg to koszt od 150zł
    > do nawet 400zł - jak dla np. dobermana starcza na
    > półtora miesiąca :)
    >
    > Tak więc hodowanie psów to nie taka prosta sprawa
    > a już napewno nie jest to fabryka pieniędzy. Jest
    > to tylko i wyłącznie HOBBY.
    > Być może jest to opłacalne ale to musisz mieć
    > naprawdę dobrą sukę z wieloma tytułami, kryć
    > wybitnymi reproduktorami, którzy też podbijają
    > ringi wystaw. I dopiero po 10 - 15 latach coś tam
    > zaczniesz zarabiać.
    >
    > Pozdrawiam
    > Dominika & dobermanka Massima Apologeta

Wprawdzie stary post, bo ma półtora roku, ale może komuś się przyda odpowiedź.
    1.Hodowla psów - możesz być w KRUS
    2. Wyliczenia Dominiki mają powazny mankament - opierają się na koszcie związanym z jednym miotem i nie wiem dlaczego każe Ci kupować reproduktora. Za pokrycie reproduktorem płacisz innemu hodowcy, więc odpada Ci koszt utrzymania reproduktora. Do bycia hodowcą wystarcza suka hodowlana. Kursy (wymagane tylko u niektórych ras i wcale nie tylko agresywnych) przechodzisz raz w przypadku jednego psa (suki). Raz się rejestrujesz i placisz za to w Związku.
    Rzeczywiście trudno jest zarobic na jednej suce, ale na dwóch juz tak. I to nie tylko hobby, jak pisze Dominika, ale można się z tego utrzymać.
    pozdr
  • Re: hodowla psów Autor: ~GoPo [87.206.201.*]
    poprosze kogos kto ma hodowle psow o kontakt. Na jakiej podstawie mozna placic KRUS - z tego co wiem 2 lata temu hodowla psow zostala wylaczona z mozliwosci oplacania KRUS ale byc moze nie znam na biezaco przepisow.
  • Re: hodowla psów Autor: ~Handzia [77.112.93.*]
    GoPo Napisał(a):
    > poprosze kogos kto ma hodowle psow o kontakt. Na
    > jakiej podstawie mozna placic KRUS - z tego co
    > wiem 2 lata temu hodowla psow zostala wylaczona z
    > mozliwosci oplacania KRUS ale byc moze nie znam na
    > biezaco przepisow.

Mam (zaczynam) hodowlę psów; jesli chodzi o KRUS -składałam odpowiednie dokumenty- i nie przyznano mi mozliwosci jego płacenia...właśnie ze wzgledu na zmianę przepisów; dzwoniłam w tej sprawie nawet do Warszawy , gdzie poinformowano mnie ,ze nie moge płacic Krusu nawet na wniosek (a taka mozliwośc jest , jesli masz za mało ha przeliczeniowych),i ze " pies to nie jest zwierze hodowlane" jak np krowa...przy czym pan który mi to "wyjasnił" , mówił to z jakby satysfakcja w głosie (nie wiem tylko dlaczego - bo pies to z całą pewnością jest zwierzę , a jeśli prowadzi sie hodowlę to również w tym sensie hodowlane)
  • Re: hodowla psów Autor: ~rasowy=rodowodowy nie dajcie [79.162.20.*]
    mirgag weź chociaż ludzi w błąd nie wprowadzaj!! jak nie wiesz co masz pisać to się najlepiej nie odzywaj! jeśli ktoś "hoduje" psy bez rodowodu to jest ch$$.. a nie hodowca! zwykły pseudol który kłamie ludzi, że ma rasowe psy ale już potwierdzić tego nie ma jak! a prawdziwi hodowcy mają bo opierają się na rodowodach! (zaznaczam - w każdym rodowodzie jest wpisany numer tatuażu psa i ten sam numer tatuażu pies musi mieć w pachwinie lub na uchu). jeśli pies jest bez rodowodu to zarobisz na nim tylko wtedy jeśli przestaniesz płacić za dobrą karmę, szczepienia itp. jeśli chcesz miec takiego psa to moge się z tobą zalozyć, że o dużo więcej wydasz na leczenie chorob genetycznych! no chyba, ze nawet nie będziesz o nich wiedzial ponieważ pan pseudo hodowca cie o nich nie poinformuje, ze takie ewentualne mogą byc .. a hodowcy prawdziwi rodowodowi informują o kazdej wadzie szczeniaka!!!! i im sie to oplaca !! znam kilka hodowców, którzy utrzymują się z hodowli psów rodowodowych! za to zadnego ktory utrzymuje sie z bez rodowodowych! na klamstwie sie nigdy dlugo nie pociągnie!!!

Stop Pseudohodowcom, Rasowy = Rodowodowy !!

www.stoppseudohodowcom.org
  • Re: hodowla psów Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.51.*]
    Chu*em, to jesteś ty, a nie chodowcy psów...
  • Re: hodowla psów Autor: ~grisza [82.160.97.*]
    Marta Napisał(a):
    > Chciałabym hodować psy- zastanawiam się czy
    > dostanę na tą działalność dofinansowanie z UE i
    > czy będzie mnie obowiązywał ZUS czy KRUS.

• Re: hodowla psów Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [83.142.72.*]
    Marto.

Hodowla psów "z rodowodem", jest nieopłacalna. Musisz jeździć na wystawy, płacić składki i różne tam d$perele.

Opłaca się hodować dobrą rasę, ale bez formalnego rodowodu. Kosztują mniej (mniej zarobisz), ale nic im nie ujmuje z ich piękności, możliwości itd. Klientów jest mnóstwo i zapewniam, że wcale nie zależy Im na "papierku".

Reproduktora możesz trzymać po pokrywania innych suczek (właściciele sami się do Ciebie zgłoszą). Koszt jednego pokrycia jest... co Ci będę mówić.

Ale: 3 suczki i masz kasę... Można się z tego utrzymać.

Mam w rodzinie osobę, która się tym zajmuje i trochę (tylko) się na tym znam.

Polecam.