• Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Wojciech [5.173.52.*]
    Animacja zlecen oczekujących. Operacja do końca września.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Hetman [5.173.249.*]
    Eee, że co?
    Ok przeczytałem... Ale jaja xD
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Wch [5.173.52.*]
    Anulacja* .
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Joker [52.199.224.*]
    Tym powinny być zainteresowane organy państwowe...prokuratura, knf, uok, nik, a także SII, posrednio SEC, .... prawnicy jak giertych, moze mentzen daliby rade, itd.
    Szkoda, ze nie jestem prawnikiem i nie mam możliwosci interweniować.
    Prawo stanowione przez sejm powinno być zmienione, ewentualnie zbadane przez TK. Przepisy umożliwiajace krotka sprzedaż, sa w kolizji z Art 286 &1 KK...bowiem umożliwiają bankom, funduszom, biurom maklerskim, brokerom osiąganie korzysci poprzez dzialanie na szkode klijenta...dokladnie w brzmeniu tego artykułu.
    KODEKS KARNY Art. 286
    § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Mkmkm [31.182.252.*]
    Ok. A co to faktycznie może znaczyć dla JSW ?
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~XTB_TO_SHORT [138.121.203.*]
    pokażcie maila, brakuje im akcji co pożyczyli i chcą nasze anulować zlecenia na 100+ ?

to juz wiecie czemu u nich są darmowe prowizje i na czym zarabiają.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Pint [91.239.36.*]
    Ja nic nie dostałem zlecenia wiszą sobie na 100+
    Szanowny Kliencie,
    Wprowadzamy ulepszenia na naszej platformie, aby przyspieszyć czas realizacji zleceń na giełdzie.

Abyśmy mogli wdrożyć tę poprawę, musimy anulować i ponownie złożyć wszystkie zlecenia oczekujące na naszej platformie. Twoje zlecenia zostaną ponownie złożone na tę samą ilość i cenę.

Operacja jest zaplanowana na najbliższe dni, a jej zakończenie planowane jest na koniec września. W tym okresie możesz mieć trudności ze składaniem zleceń oczekujących w godzinach przed otwarciem rynku.

Operacja odbędzie się zgodnie z punktem 6.30 Regulaminu Świadczenia Usług Wykonywania Zleceń Nabycia lub Zbycia Praw Majątkowych i Papierów Wartościowych, Prowadzenia Rachunków Praw Majątkowych i Rachunków Pieniężnych przez XTB S.A. („Warunki Ogólne”) z dnia 26 sierpnia 2024 roku.

Przepraszamy za wszelkie niedogodności.
    Dzięki ciekawe ja nie zauważyłem specjalnie żeby czas realizacji zleceń kupna był jakiś dlugi, chyba że nie chodzi o czas realizacji naszych zleceń. Kluczowe tutaj jest chyba zdanie że zlecenia zostaną złożone ponownie na tą samą ilość i cenę ale nie ma słowa o tym samym terminie. Ja mam bezterminowo wystawione i nie dostałem nic
    W pkt 6.30 na który się powołują jest zapis ciekawy tzn że nowe zlecenie zostanie otwarte pod warunkiem że spełnia ono zasady ustalone przez brokera ( jest dozwolone przez brokera) ciekawe bo w pkt 6.3 broker pisze że może odmówić złożenia zlecenia jeżeli cena instrumentu odbiega istotnie od ceny że zlecenia. Jeżeli będą tego argumentu używać dla odmowy złożenia nowych zleceń to mega przekręt
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Spy [95.49.11.*]
    Ciekawe co zrobią jak ludzie przeniosą papiery do innego portfela
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~płotka [89.64.7.*]
    Ale ich akcja 100+ uwiera jak księżniczkę ziarnko grochu xD Ja swój portfel przypilnuję by wrócił tam gdzie czeka bez pomocy XTB. Panowie i Panie, nie ma przypadków, są tylko znaki. Czas włożyć szampana do chłodziarki!
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~zak24 [83.23.246.*]
    To zdecydowanie wygląda na koło ratunkowe dla shortów…
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Teściowa_proboszcza [89.64.85.*]
    To desperacja.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~zak24 [83.23.246.*]
    Liczą na wywołanie paniki na widok znikających masowo zleceń!
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~2nice4u [83.29.166.*]
    Xtb? I wszystko jasne
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Asi [37.225.88.*]
    Pisałem jakieś 2 miesiące temu że bez mojej wiedzy xtb zdjęła moje zlecenie 100+
    Pomimo ustawienia daty wygasniecia 20.12.24
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Fisher [185.124.187.*]
    Czy na zmianę platformy
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Paweł [195.189.91.*]
    Jak ktoś ma dostęp do ich regulaminu w którym mowa o tych właśnie warunkach przyjmowania i nie przyjmowania zleceń które odbiegają cenowo od rynkowej ceny to niech proszę sprawdzi kiedy został ten punkt wpisany do regulaminu, bo jeśli w sierpniu tego roku (a jak widzę wyżej jeden punkt był wtedy wprowadzony) to mamy przekręt roku na bananowej
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Marian [188.252.5.*]
    Trzeba codziennie monitorować i ponowić wystawienie. Słabe to zagranie ale też pokazuje że ktoś już jest mocno pod ścianą i nie są to zwykli akcjonariusze
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~guru_GPW [37.248.172.*]
    No też dostałem tego maila. Wynika z tego, że samo się pojawi z powrotem. Nie wiem sam, może nie ma się co doszukiwać drugiego dna?
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Hmm [104.28.129.*]
    Dziwny zbieg okolicznosci…
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Marian [188.252.5.*]
    Może…. Ale lepiej trzymać rękę na pulsie.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Grizzly [212.180.151.*]
    Czas pomiędzy ANULOWANIEM a zakończeniem ULEPSZENIA nie jest podany!!
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Welroden [77.253.21.*]
    Potwierdzam otrzymanie maila, choć ślęczenie oczekujące nie zostało przynajmniej na razie wykasowane. https://zapodaj.net/plik-tjKL5LvNKv
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Nn [45.129.85.*]
    Czy Xtb nie chce w ten sposób uwolnić akcje JSW do zrzut w dniu wyników.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Darek [80.49.180.*]
    Pytanie retoryczne
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Dzery [83.31.121.*]
    Potem pewnie ładnie przeproszą, że z przyczyn od nich niezależnych nie udało się ponowić niektórych zleceń. Dziwnym zbiegiem okoliczności tuż przed raportem i prawdopodobnym zrzutem ...
    Może chodzi o to, by zarobić - pożyczając te akcje szortom do zrzutu?
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: zenekzakcentu [88.156.210.*]
    Ciekawa sytuacja, czyżby szort umoczył brokera i teraz wspólnie będą próbowali wyjść cało z opresji, xtb już miało podobną akcję gdzie podczas przerwy technicznej SL pozamykało tysiące pozycji przy większych wahnięciach na ETFach ten broker jest nie do końca wiarygodny w moim odczuciu, konto mam jedynie ze wzgl na brak prowizji na handel akcjami i błyskawiczne wpłaty i wypłaty...
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~b10 [83.11.33.*]

No tak doniesienia z Chin o łagodzeniu polityki monetarnej, wsparcie gospodarki a tu taki kwiatek z XTB czy to nie przypadek ?
    Jeżeli faktycznie zostaną pozamykane pozycje a szorty skupią akcje to byłby niezły numer, i to była by mega sensacja.

No ciekawe zaraz ruszą surowce itp, to i kursy spółek surowcowych też zaczną się podnosić. .

Wałek niezły,sami się przyznają że ZLECENIA BĘDĄ ANULOWANE czyli w tym czasie mogą pożyczać,w momencie ULEPSZENIA :-)będzie pozamiatane.
    No dobrze, może nie ma co bić piany.
    Trzeba sprawdzać czy z powrotem wróciły zlecenia.
    Też mam w XTB.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~AK [5.173.129.*]
    Będziemy im patrzeć na ręce. Wszystko będzie widać w arkuszu zleceń. Liczba akcji jest ciągle monitorowana. Będzie to też widać w utylizacji czy coś doszło do pożyczenia.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Paweł [195.189.91.*]
    Jeśli przy anulowaniu zleceń pożyczą je odrazu to będzie tak jakby te same akcje pożyczyli dwa razy? To już nie byłoby zaciskanie pętli na szyi a wypchnięcie taborecika spód nóg.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Welroden [31.61.168.*]
    Właśnie trzeba bić pianę na forum, by wiedzieli, że sprawy nie zamiotą pod dywan. Ale na razie na forum. Jeżeli temat się ziści, to sprawa pójdzie na grubo do organów ścigania.
    Ok a podany jest termin od MOMENTU ANULOWANIA do momentu ULEPSZENIA.Nie ma żadnej wzmianki ,mogą ten czas przedłużyć z przyczyn technicznych
    spoko, będziemy patrzeć na łapki. Mam zablokowane na 100 ponad 4 tys akcji. Póki co, jest jak było, bez zmian.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Darek [80.49.180.*]
    Coś się szykuje.Przy anulowanych zleceniach klient nie bd miał prawa dochodzić praw gdy np XTB przestanie działać...
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~hm [77.252.26.*]
    czyli co? chcą pomóc szortom wyjść aby zbić kurs... już łapią się noża ?
    Dlaczego ja skoro chce sobie założyć zlecenie i go nie pilnować to będzie mi anulowane zlecenie...
    Trochę akcja śmierdzi...
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Jw [94.40.87.*]
    Zamykamy xtb
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~akcjonariusz [31.61.229.*]
    A może już xtb ma pożyczonych akcji za dużo i nie może przyjmować zleceń sprzedaży od kolejnych swoich klientów, bo wówczas musi za swoje odkupować z rynku...
    A nie jest to mała skala.

Z drugiej strony może ma short`a który jest zagrożony upadłości przez akcję 100+ i w obawie przed jego upadłością lub brakiem wypłacalności robią taki gest handlowca i umożliwić chcą jemu błyskawiczny wykup akcji po zdołowanym kursie. Mając w wsoim koszyku takiego klienta /upadającego short`a/ mogą manewrować aby odzyskać akcje i kapitał.

A może chcą tylko więcej zarobić na pożyczaniu - i oby to był jedyny słuszny trop, bo pozostałe będą ryzykowne w skutkach i dla xtb i jego klientów=nas.

• Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Dominicus [31.60.122.*]
    POLITYKA REALIZACJI ZLECEŃ
    z dnia 11 kwietnia 2023 r.
    POSTANOWIENIA OGÓLNE: - poniższe punkty alfabetyczne to część POSTANOWIENIA OGÓLNEGO, które według mnie są dość istotne dla klienta...?

E. W niektórych przypadkach nie jesteśmy zobowiązani lub nie możemy podjąć działań, które dążyłyby do osiągnięcia możliwie najlepszych rezultatów. Dotyczy to szczególnie sytuacji, gdy określisz warunki, na których Zlecenie ma zostać zrealizowane. Realizujemy Zlecenie zgodnie z tak określonymi szczególnymi warunkami.
    F. Przy wybieraniu systemu wykonywania zleceń bierzemy pod uwagę w szczególności takie czynniki jak Cena Instrumentu Finansowego lub Instrumentu Bazowego, Koszty wykonania zlecenia, wiarygodność danego podmiotu, zakres usług oferowanych przez dany podmiot, perspektywy dalszej współpracy oraz przebieg dotychczasowej (jeśli taka miała miejsce).
    G. Przeglądamy niniejszą Politykę co najmniej raz w roku oraz za każdym razem, gdy nastąpi istotna zmiana. Chodzi tu o zmianę, która na stałe wpływa na naszą zdolność do uzyskiwania możliwie najlepszego wyniku podczas wykonywania Zleceń Klientów. Oceniamy, czy nastąpiła istotna zmiana. Następnie rozważamy korektę w randze czynników, które wpływają na możliwości osiągania najlepszego wykonywania.
    H. Informujemy Klienta o wszelkich zmianach Polityki, zgodnie z odpowiednimi postanowieniami Warunków Ogólnych.
    I. Klient przyjmuje do wiadomości, że - ze względu na specyfikę świadczonych przez nas usług – zlecenia oczekujące:
    - z określoną datą ważności lub
    - bez określonej daty ważności (tzw. Good Till Canceled - GTC, aktywne do czasu ich realizacji lub anulowania przez Klienta) na OMI, Akcjach Syntetycznych, Akcjach CFD oraz ETF CFD po zakończeniu danej sesji nie zachowują priorytetu (kolejności) w arkuszu zleceń na Rynku Zorganizowanym oraz Giełdzie Bazowej. Sytuacja ta może mieć szczególne znaczenie w przypadku Instrumentów Finansowych o niskiej płynności.
    J. Klient przyjmuje do wiadomości, iż pomiędzy Platformami Transakcyjnymi xStation oraz Meta Trader, które dostarczamy do obsługi Zleceń Klienta, są różnice technologiczne, wpływające na sposób realizacji Zleceń. Zakres tego wpływu jest opisany w Polityce.

LINK do POLITYKI REALIZACJI ZLECEŃ z dnia11 kwietnia 2023 r.

https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/file/0102/87/pl-polityka_realizacji_zlecen_11042023_clean_f98049bfb8.pdf

pl-polityka_realizacji_zlecen_11042023_clean_f98049bfb8.pdf (raxcdn.com)

• Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Vv [45.158.111.*]
    Jak pożyczyli akcje to dostali papiery zabezpieczające albo gotowe. Ryzyko jest wliczone w cene. Ryzyko, że XTB ma niewypłacalnego klienta z bardzo dużą pozycją krótka jest nie wielkie. Amatorzy nie szortuja spółek, a w Polsce nie ma mocnych spekulantów co szortowali by akurat JSW.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~Solvent [91.238.254.*]
    XTB nie jest bankiem dlatego może sobie pozwolić na takie sztuki. Nie korzystam z ich usług, ta firma nie budziła nigdy mojego zaufania.
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~prawdaboli [109.243.146.*]

od jakiegoś czasu się zastanawiałem nad tymi "świetnymi" wynikami XTB
    -ładna "polityka"
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~dramat [89.64.27.*]
    odświeżam
  • Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~akcjonariusz [31.61.229.*]
    Więc pozostaje pytanie czy sami nie "grali na krótko" ?
    Czy sami mają swoje rejestry w swojej grupie kapitałowej, którymi mogliby to rozgrywać na równoległym finansowaniu ?

• Re: Widzieli e-maile od XTB ? Autor: ~TajemniczyDonPedro [91.224.185.*]
    Moje zlecenie na 100 cały czas "wisi", nic się nie dzieje
[x]
JSW -1,47% 28,08 2026-05-12 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.