• Zamkniecie dziłalnoości ze wsteczną datą !!! Autor: ~Nowakowski Josef [83.27.194.*]
    Czy istnieje możliwość zamkniecia dziłalnosci gospodarczej jednoosobowej ze wsteczną datą. Chodzi tak ok 2 miesiące wcześniej. Deklaracje do ZUS IUS nie były składane?
    Dziekuje za pomoc
  • Re: Zamkniecie dziłalnoości ze wsteczną datą !!! Autor: ~Yapi [80.51.27.*]
    Według ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, a w szczególności, według ustawy o zmanie ustawy - Prawo działalności gospodarczej z 13 listopada 2003 roku (art. 7 i dalsze) możliwe jest zamknięcie działalności gospodarczej prowadzonej przez osobę fizyczną tylko i wyłącznie z 14-nasto dniowym okresem wstecznym. Wynika to z obowiązku zgłaszania zmian jak i zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej, w terminie 14 dni od powstania zdarzenia.
  • Re: Zamkniecie dziłalnoości ze wsteczną datą !!! Autor: ~oki [83.27.174.*]
    Yapi Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Według ustawy o swobodzie działalności
    > gospodarczej, a w szczególności, według ustawy o
    > zmanie ustawy - Prawo działalności gospodarczej z
    > 13 listopada 2003 roku (art. 7 i dalsze) możliwe
    > jest zamknięcie działalności gospodarczej
    > prowadzonej przez osobę fizyczną tylko i wyłącznie
    > z 14-nasto dniowym okresem wstecznym. Wynika to z
    > obowiązku zgłaszania zmian jak i zaprzestania
    > prowadzenia działalności gospodarczej, w terminie
    > 14 dni od powstania zdarzenia.
  • :/ Autor: ~krisos [83.3.93.*]
    mam problem!! prosze o porade
    zalozylem firme i podczas skladania dokumentow o wpis do ewidencji d g ustalilem termin
    jej rozpoczecia, ktory mija za tydzien. niestety po drodze wyszlo pare rzeczy ktore
    uniemozliwiaja mi rozpoczecie dzialalnosci. mam pytanie czy moge zamknac dzialalnosc
    przed terminem jej rozpoczecia i jakie to ciagnie za soba konsekwencje, zwracam uwage ze
    zalatwilem tylko wpis do ewidencji i regon, nic wiecej zadnego ZUSu i urzedu
    skarbowego...
  • Re: Zamkniecie dziłalnoości ze wsteczną datą !!! Autor: ~josef [83.27.128.*]
    potrzeba taka zrodziła sie poniewaz nieoczekiwanie wyjechałem za granice i
    zaprzestałem prowadzenia dzialalnosci gospodarczej. Wyjazd przedłuzył sie do 3
    miesiecy i nie złożyłem deklaracji w terminach min VAT-7. Teraz nie chce juz
    prowadzic firmy wiec mysle ze najlepszym rozwiazaniem było by zamkniecie firmy
    ze wsteczną datą.
    Chyba ze ktoś wie jak sie dobrze wytłumaczyc z faktu iz nie były składane
    deklaracje w ZUS i US przez okres 3 miesięcy ??
    Prosze o pomoc !!
  • Re: Zamkniecie dziłalnoości ze wsteczną datą !!! Autor: ~mirgag (CoM-TexT) [92.244.32.*]
    Jeśli dokonałeś wpisu do ewidencji, to z urzędu zostały powiadomione US i ZUS.

Myśl szybko, co robić dalej...

Powodzenia.
  • Re: Zamkniecie dziłalnoości ze wsteczną datą !!! Autor: ~www.programksiegowy.pl [212.87.241.*]
    Jesli rozchodzi sie o nie wyslana deklaracje vat to niestety ten numer CI nie przejdzie. Jesli urzad skarobwy zorientowal sie juz ze nie wyslales deklaracji w terminie to szykuj sie na 100-200zl kary jesli sie nie zorientowali jeszcze biegiem do US jak sie przyznasz nie dostaniesz kary pisali o tym ostatnio w gazecie podatkowej daj znac jak sie sprawa zakonczyla..