• Sklep internetowy Autor: ~Edward [217.153.88.*]
    Witam,

Chciałbym założyć sklep internetowy. Czy muszę założyć do tego celu własną firmę?

Nie mam obecnie środków na duże inwestycje, ale chciałbym zacząć od organizowania sklepu w internecie. Najbardziej przeraża mnie składka ZUS, którą musiałbym płacić co miesiąc. Jest moża przed tym jakaś ucieczka?

Dziękuję,

Edward
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Tommy [193.109.115.*]
    Obawiam sie ze nie ma..:-(
    jak planujesz sie rozliczac, tez o tym mysle (sprzedaz via i-net)
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Edward [217.153.88.*]
    No właśnie nie wiem. Obawiam się, że na początku sprzedaż będzie znikoma, dlatego chciałem zacząć z jak najmniejszymi inwestycjami.

Żeby stworzyć markę sklepu internetowego trzeba conajmniej rok, a płacić przez 12 miesięcy 700 PLN na ZUS, to w żadnym wypadku mi się nie kalkuluje.

Dlatego się zastanawiałem, czy nie da sie tego uniknąć. Firmę chcę założyć z żoną. Ona kończy w tym roku studia, a ja pracuję w innej firmie, ale mam trochę czasu i chciałbym założyć własną. Pomyślałem o sklepie internetowym, ponieważ już prowadzę niekomercyjny wortal i mógłbym to zorganizować bez większych nakładów.
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~wp [217.96.186.*]
    Witam
    Jeśli Twój pracodawca płaci za Ciebie "pełna" składkę na ZUS - nic prostrzego - załóż DG, a jedynie bedziesz musiał płacić składkę na ubezpieczenie zdrowotne, to jest ok. 150 zł miesiecznie i tego nie da sie przeskoczyć. Zawsze możesz poczekać te kilka miesiecy - aż Twoja żona osiągnie status absolwenta i bedzie mogła skorzystać z ulg programu "ochronnego", ale to też tylko przez rok. Wszystko zależy od obrotu sprzedaży, są sytuacje kiedy spółki nie są tak korzystne... powinnies sie zastanowić czy nie lepiej otworzyc DG w pojedynkę. Jeśli ma to być sklep bez rozliczenia z VAT się nie obędzie... to jest koszt jednorazowy - również ok. 150.
    Pozdrawiam i życze sukcesów w biznesie
    Dzięki wp!

Chyba tak zrobię, założe działalność gospodarczą na siebie. Jak wygląda sprawa z VAT'em? Czy ten koszt jednorazowy oznacza, że zapłacę raz przy otwarciu DG, czy co miesiąc?

Jak wygląda sprawa ze sprzedażą produktów? Jakie dokumenty muszę posiadać? Czy na przykład mogę kupić prywatnie płyty w innym kraju i je sprzedawać w sklepie, czy muszę mieć f-ry i robić odprawę celną?
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~wp [217.96.186.*]
    Jest to koszt jednorazowy przy rejestracji jako płatnik VAT. Z teg co się orientuje wystarczą faktury tako dowody transakcji kupno-sprzedaż. Przy imporcie hurtem bez odprawy sie nie obędzie.
    pozdrawiam
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~stoinka [83.14.133.*]
    Chciałabym przez sklep internetowy prowadzić sprzedaż ciuchów, jak rozkręcić ten biznes, gdzie udać się na zakupy

Czy to oznacza, że jak kupię i sprowadzę pojedyńcze sztuki, to nie wystarczy jedynie faktura zagraniczna?

Jakie ilości uważane są za hurtowe?
    Nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytanie?!?

Wydawało mi się, że na tym forum jest parę specjalistów w tematyce działalności gospodarczej...
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~gourmet [217.99.30.*]
    Ilości hurtowe to żargon i jako takie nie występują w przepisach. Aby sprzedać (zgodnie z przepisami) cokolwiek zakupione za granicą, potrzebne są dokumenty odprawy celnej, tzw. SAD - przynajmniej do maja. Odprawa celna kilku sztuk mija się z celem, ze względu na jej koszty i ilość papierów do wypełnienia, chyba, że zamierzasz sprowadzać auta lub inne wartościowe jednostkowo rzeczy.
    Czyli, jak chcę sprzedać płyty z muzyką zakupione np. w Chorwacji, to muszę zrobić dla nich odprawę celną? Nie ma jakiejś opcji, żeby to uniknąć?
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Kamil [81.15.167.*]
    a jezeli bede sprzedawal za granice na terenie unii czy wystepuja jakies komplikacje oplaty celne itp??

• Re: Sklep internetowy Autor: ~Byznesmen [62.87.150.*]
    Do 45 euro każda sprowadzona rzecz jest zwolniona z odprawy celnej z tego co mi wiadomo , ale lepiej się upewnić dokładnie wystarczy wykręcić numer informacji celnej (cła) lub urzędu skarbowego (vat).
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Byznesmen [62.87.150.*]
    Do 45 euro każda sprowadzona rzecz jest zwolniona z odprawy celnej z tego co mi wiadomo , ale lepiej się upewnić dokładnie wystarczy wykręcić numer informacji celnej (cła) lub urzędu skarbowego (vat).
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Carlos [83.19.249.*]
    tak jest to prawda z tym Zusem płaci sie 50 procent :) pozdrawim
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~ADI [79.187.230.*]
    www.wyposazeniewnetrz.abc24.pl
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~grooby [80.54.161.*]
    A jak jest z tym wrzucaniem "wszystkego" w koszta? Chodzi o Vat`owcow.
    Tzn. zalozylem firme - zarejestrowalem itp. no to na starcie kazdy ma jakies koszty - jedni wieksze(samochod, sprzet, wynajem et.) inni mniejsze. No i co z tym vatem? Jakie sa granice odliczania, no i od czego tu odliczac, zakladajac, ze na poczatku nie mam zadnego dochodu (obrotu), badz jest on minimalny??
    Prosze o rozsadna rade, badz o podanie dobrej stronki www na ten temar
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~darek/jarkom [80.53.242.*]
    Pracuję w firmie która chce uruchomić sklep internetowy w związku z tym potrzebujemy dobrej firmy zajmującej się tworzeniem takich stron. Jednocześnie proszę o kontakt i porady jak to zorganizować i na co zwracać szczególną uwagę przy tworzeniu w/w sklepu.

• Re: Sklep internetowy Autor: ~Marcin (emes) [83.25.239.*]
    ja mam troszkę inne pytanie - posiadam juz sklep ale taki "niby" sklep bo bez obsługi koszyka i dodawania wszystkich zamawianych towarów. Wszystko jest w htmlu bo php i MySQL nie znam !

Ile kosztuje założenie takiego profesjonalnego sklepu ? Z góry dziękuje za informacje

Pozdrawiam
    Marcin
    ----------------------------
    www: www.xcsklep.prv.pl
    e-mail: xcsklep@gazeta.pl
    ----------------------------
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Łukasz Ślusarczyk [83.19.119.*]
    Witam!

Moja firma również zajmuje się tworzeniem takich profesjonalych sklepów internetowych. Zainteresownych proszę o kontakt - lucasso@ds2.uw.edu.pl Koszt mniej więcej tak jak napisał Grzegorz, kilka tysięcy, tylko to zależy od tego jakie dokładnie będzie miał klient wymagania co do takiego sklepu i jaką ten sklep internetowy ma miec funkcjonalność. Wtedy negocjujemy koszt.

Pozdrawiam

Łukasz
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~untrue [62.87.210.*]
    Nic nie kosztuje, mozna skorzystac z gotowych rozwiazan za abonament lub % od zyskow ... wpisz w wyszukiwarke "sklep internetowy" i przejrzyj oferty...
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Grzegorz [213.25.251.*]
    darek/jarkom: jeśli nadal jesteś zainsteresowany napisz na grzegorz@skaruz.com Mam już kilka zrealizowanych sklepów na koncie

Marcin (emes): sklep wykonany "pod klienta" to koszt kilku tys. zł
    Są oczywiście rozwiązania darmowe, ale to tylko gotowce, które trudno jest później rozbudować.

Grzegorz Skaruz
    grzegorz@skaruz.com
    www.skaruz.com
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~edek [83.27.1.*]
    mam pytanie dotyczące kasy fiskalnej w e-sklepie, czy rozpoczynając taką działalność trzeba ją bezwzględnie nabyć?
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~piedro [193.27.193.*]
    Można wiedzieć jaki to sklep prowadzisz, chciałbym obejrzeć twoje dzieło, jeśli można.
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~eSpecjalista [80.54.145.*]
    Witam,

Prowadzę dobrze prosperujący sklep intrenetowy, mam kilku letnie doświdczenie. Mogę poświęcić czas na zorganizowanie sklepu dla Twojej firmy.
    Moje warunki:
    - inna branża niż moja
    - nie przyjmuje każdego zlecenia, tylko jedno. By zrobić to profesjonalnie trzeba na początek poświęcić trochę czasu. Jak skończe mogę się zająć kolejnym projektem. Sukces e-biznesu tkwi w szczegółach.
    - mój webmaster projektuje/modyfikuje strone podstawa to optymalizacja.

Cena:
    Cenię swój czas i umiejętności,
    Nie oferuje tylko strony www a kompletnie WSZYSTKO byś mógł zbierać pierwsze zamówienia.

Odpowiadam tylko na poważne propozycje.
    eSpecjalista@poczta.fm

• Re: Sklep internetowy Autor: ~Paweł Janek [83.31.66.*]
    Widzę, że nie ma co liczyć na bezinteresowną pomoc i poradę w internecie :-) No nic trzeba poszukać w innym miejscu. Mimo wszystko z uwagą przeczytałęm powuższy wątek. Pozdrowienia
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~tomaszek [62.29.253.*]
    Jeśli chcę tylko pośredniczyć poprzez internet w handlu pomiędzy zwykłym klientem detalicznym a wytwórcą, to jak się mam z tego rozliczać . Bo zyski będę czerpał z 5 % marży z towarów które zostaną sprzedane poprzez moją firmę przez internet, ale ja tych towarów nawet nie będę oglądał. Czy mam wystawiać co miesiąć fakturę VAT wytwórcom i na tej podstawie się rozliczać. I jaką stawkę mam zachować (VAT-U) jeśli to będzie żywność.?
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Grzegorz [62.181.160.*]
    a co jesli chcę sprzedawać towary (np.buty lub galanterię) zagranice do kraju UE, bedzie to sprzedaz detaliczna dla osób fizycznych (wysyłka pocztą); czy musze mieć kase fiskalną; co bedzie dowodem na dokonanie eksportu (teraz dostawy wewnatrzwspólnotowej)
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~robalc [217.99.30.*]
    Witam wszystkich zainteresowanych posiadaniem, budowaniem i

zarabianiem na sklepach internetowych.

Buduję największe sklepy internetowe w Polsce.

Jest to sklep inny niż wszystkie.

Masz tu szansę wypracowania sobie pasywnego dochodu i 6 miesięczną

gwarancję.

Jeżeli jesteś zainteresowany proszę o telefon lub e-mail w celu

spotkania się (Warszawa i okolice) a ja postaram się wyjaśnić jak coś

takiego można zbudować.

Pozdrawiam Robert Chodkiewicz robalc@wp.pl 604-665-029

• Re: Sklep internetowy Autor: ~Piter_G [213.25.186.*]
    Chce założyć z kumplem sklep internetowy jestem w tym temacie całkiem zielony. Co jest do tego wymagane. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuje!!
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Gadzik [83.25.182.*]
    Odprawy chyba nie robisz tylko dla "wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów"...poczytaj odpowiednie rozdzialy z ustawy o VAT z 11.03.2004. Jest tam też o imporcie ( czyli po nowemu...sprowadzaniu spoza UE )Ustawa dostepna na www.sejm.gov.pl lub www.infor.pl
    Moje pytania:
    1.Czy ja jako zakladajacy sklep intenetowy jestem tak samo traktowany jakbym zalozyl sklep rzeczywisty?
    2.Chyba jest koniecznosc wysylania klientowi jednoczesnie paragonu i faktury...ja zawsze tak dostaje...nie wiem co jest podstawa prawna do tego i czy nie ma innych niespodzianek????

Gadzik
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Gadzik [83.25.182.*]
    To powyzsze bylo do Edwarda;-) Pomylilem sie...Czy ktos moze odpowiedziec na moje pytania??
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~max [80.53.144.*]
    a co jesli ma sie dzialalnosc i jest sie vat-cem a chce sie wysylac rzeczy do unii dla prywatnych odbiorców..... co z vatem ?
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~isonet.pl [213.77.164.*]
    Trzeba być płatnikiem VAT UE. Zostać nim można bezpłatnie dla firm działających ponad 2 lata i płatnie dla nowych firm a dokładnie trzeba wnieść sporą kaucję. Po takim zabiegu dopisuje się PL do swojego NIPu.

W przypadku sklepu internetowego mozna wystawiac faktury VAT bez podpisu odbiorcy lub paragony z kasy fiskalnej.
    Jak ktos nie jest VATowcem to jego strata i tyle.

Przydatny jest wpis o prowadzeniu sprzedazy wysyłkowej w zakresie działalności.

Jak każda firma i firma tzw. internetowa musi posidać siedzibe w świecie rzeczywistym, konto w banku itd.
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Patryk [80.54.253.*]
    Chcialbym zalozyc sklep internetowy ale niebardzo sie orientuje jak:(
    moglby mi ktos pomoc??
    dobrych ludzi prosze o kontakt na mail:)
    z gory serdecznie dziekuje:)
    pozdrowienia
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Miessen [205.188.116.*]
    Jestem zainteresowany otworzeniem sklepu internetowego na amerykanskich stronach.Prosze o kontakt
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Piranija [62.111.236.*]
    Witam
    Chcialabym zaloazyc sklep interentowy ze sprzetem foto ..ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrac ile to kosztuje..prosze o pomoc ...

Pozdrawiam
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~MiDDeN [83.28.136.*]
    Dołaczam sie do pytania Edwarda ...
    Z góry dziekuje za odpowiedz
  • Założyć sklep internetowy Autor: ~Bartek [212.76.48.*]
    Witam!

Czy znajdzie się ktoś miły i powie mi co trzeba wykonać, aby założyć sklep internetowy? Załóżmy, że mam pomysł i firmę. Chodzi mi o samą "technikę" zakładania sklepu.
    Ewentualnie proszę o jakiś link gdzie znajdę powyższe informacje.

Z góry dziękuję
    Bartek
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Bogdan [195.69.80.*]
    Chciałbym założyć sklep internetowy,niestety niewiem jak się do tego zabrać.Będę ogromnie wdzięczny za każdą informację.
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~wero.nika [83.16.127.*]
    witam wszystkich!

ja podobnie jak inni jestem zainteresowana założeniem sklepu internetowego i bylabym naprawde wdzieczna gdyby ktos poradzil mi jak mam to zrobic.

serdecznie pozdrawiam - nika
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~marcin1111 [83.28.145.*]
    abo zalozyc sklem trzeba, tak w uproszczeniu:

1. skombinowac sobie serwer (na poczatek wirtualny), czyli tzn. hosting - koszt roczny, srednio: 200-500 pln

2. kupic skrypt-program sklepu - jest wiele darmowych skryptow, sa tez platne, sa tez robione na zamowienie, koszt sklepu na poczatek: 0-1000zl, koszt zaawansowanego sklepu (kilka tysiecy zlotych), jest sporo firm "wyporzyczajacych" swoje skrypty sklepu - koszt miesieczny abonementu: 100-200zl - wtedy tez jest zwykle pomoc i uaktualnienia...

3. kupic sobie domene jakas - czyli nazwe: www.COS_TUTAJ.pl - najlepiej z sama koncowka PL koszt: 122zl/rok

4. sprawy papierkowe / podatkowe

5. i sprzedawac... ;o)
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Kruszyna [81.168.149.*]
    Proszę mi powiedzieć jakie są koszta otwarcia sklepu internetowego te ogółem i miesięczne i jak wygląda sprawa otwarcia strony internetowej żebym była widoczna chodzi o sklep z karmami dla zwierząt ( psy, koty itp)
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Adam123 [80.51.245.*]
    Czy możecie polecieć tanią firmę która przygotuję mi sklep internetowy, być może z szablonu ale ładną szatą graficzną.
    Nigdzie nie mogę znaleść takiego usługodawcę który poleci mi w pełni profesjonalnie pracujący sklep a do tego aby ładnie wyglądał. Myślę tu o cenie do 200zł/rok
  • Re: Sklep internetowy Adam123 (...) Autor: ~Malenstfo [213.25.206.*]
    Witam serdecznie,

Moglbym Ci zaoferowac konto na serwerze (cena to okolo 300zł + VAT)na ktorym pomoge uruchomic sklep internetowy. Moge tez podpowiedziec, doradzic jak wypromowac taki sklep. Jednak marketing zostawiam wam.

osoby zainteresowane prosze o e-mail: mariomb@pro.onet.pl

• Re: Sklep internetowy Autor: ~gofnet [62.87.140.*]
    polecam forum na webhelpie, w dziale dział webBazar można znaleźć ludzi, którzy się na tym znają, adres:
    www.forum.webhelp.pl

pozdrawiam
    www.biznes.blogspot.com
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~Kamil [81.15.167.*]
    to jeszcze raz ja. odpowiedz juz znalazlem wczesniej. przepraszam!
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~aligator [83.27.249.*]
    Podobno po nowym roku weszły przepisy, ze kto uruchamia działalnośc gospodarczą PO RAZ PIERWSZY - ma przez 2 lata 50% zniżkę składki ZUS.
    Czy ktoś wie coś bliżej na ten temat? Jest to bardzo interesujące (o ile prawdziwe) - w końcu 350 zł/mies. to nie 700 zł.
    Pozdrawiam:)
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~MichałM [80.51.98.*]
    Polecam także:

http://www.postawnaswoim.pl/artykuly_i_porady_szczegoly.php?aid=71
  • Re: Sklep internetowy Autor: ~zofia [195.93.21.*]
    Chce zalozyc sklep internetowy ale w Anglii.Jak mam sie do tego zabrac?prosze o rady.