• jak otworzyć pub? Autor: ~Marunjo [195.117.187.*]
    Chcemy z żoną otworzyć pub.Pomysł trochę "życzeniowy" bo nie mamy ani za dużo kapitału ani doświadczenia (za to sporo pomysłów i zdrowego rozsądku :-).Poradźcie jak sie do tego zabrać i gdzie moga być ukryte pułapki.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: kasieek99 [212.230.219.*]
    WITAM, podobnie jak wiekszosc z was mam zamiar otworzyc pub. pomysly sa, kapital tez. jest motywacja i wierze ze sie uda. zastanawia mnie tylko jedno. przeczytalam wszystkie posty na tym forum i wszedzie piszecie o tym, aby najpierw zajac sie papierkami, a pozniej lokalem. ok rozumiem, ale zeby zajac sie papierkami musze miec lokal. czyli wynajac lokal, a potem załatwiac papierki: sanepidy, urzedy miasta, koncesje itp itd wszystko to zajmuje czas i czekanie, chodzenie z pokoju a do pokoju b przez pare tyg, a za lokal trzeba placic. czas zaleci i pieniadze sie kurcza.
    zastanawiam sie wiec, nad organizacja tego. jak to wszystko zorganizowac, aby stracic jak najmniej czasu i pieniedzy. jezeli ktos moze pomoc bede bardzo wdzieczna. zalezy mi na wiedzy na ktore paierki sie czeka najdłuzej i ktore najciezej załatwic. serdecznie pozdrawiam
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: gastromex@wp.pl [188.47.93.*]
    Chętnie odpowiem i doradzę (bezpłatnie). najlepiej na telefon: 0-513 828 828. Mam w tym spore doświadczenie, zarówno w prowadzeniu pubów,odbiorze sanepidu, wyposażaniu w urządzenia.GASTROMEX
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Aga [91.110.179.*]
    Witam. Właśnie przeczytałam Twój post. i chciałam się dowiedzieć czy zajmujesz się taką pomocą na codzień czy tylko dorywczo? jest to dla mnie bardzo ważne.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Kamyk i Janek [80.51.132.*]
    Witam. Razem z kumplem chcemy otworzyc maly pub. Chciałbym się dowiedzieć jakie to by były wydatki i ile potrzeba pieniędzy na początek (tak by wliczony był w to wystrój wnętrza, ale nie zwykły tylko elegancki). Czy mógłby mi ktoś przybliżyć nasz pomysł?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~annaojoj [83.26.243.*]
    Szukam menagera pubu, czy przyjąłbyś to wyzwanie??
    Chętnie umówię sie na spotkanie. Jestem z Brodnicy. Czy masz jakieś doświadczeni??
    Pozdrawiam
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.9.13.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • MAM 50 tys Autor: ~Sebastian Mikosch [83.22.21.*]
    czesc - mam 20 lat - z kumplem po wakacjach mamy otworzyc pub - ma to byc cos konkretnego i eleganckiego - jak to wyglada z ta kampania i browarami - ktos musi to zaprojektowac - da rade sie dogadac ?czekam na kontakt - sebastian_mikosch@poczta.onet.pl
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~kwasss [91.145.145.*]
    dzien dobry chcielbym otworzyc taki pub tylko od czego zaczac?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~trend [80.55.67.*]
    O czyms takim mysle juz latami ;)

Wydatki sa rozne . Zalezy to od lokalizacji .. od wielkosci.
    Od wystroju wnetrza ...
    Proste - drewnniane lawki i stoly
    eleganckie - drogie krzesla i drogie stoly

Praktycznie pieniedzy mozna w to ladowac bez konca.
    Slyszalem o dyskotekach gdzie juz 8 lat temu wstawiano same oswietlenie nad sala do tanczenia za kwote 200 tys zl.

Co do malego pubu, trzebabyloloby przede wszystkim dojsc do porozumienia z jakims browarem. PEwnie jakos udostepniaja sprzet lub daja w dzierzawe. Taka dobra umowa z browarem praktycznie rozwinelaby polowe problemu stworzenia malego pubu.

Jesli chodzi o wystroj wnetrza elegancki a nie zwykly to coz ... :)
    Tutaj juz pieniazki sa potrzebne i to bardzo..
    Ciezko mi powiedziec ile ale jesli mialby to byc pub elegancki wcale nie onzacza to ze musialby byc bardzo drogi.

Tutaj w gre wchodzi kwestia dobrego smaku i doboru.

W sumie tak myslac o tym to moglbym sie podjac wstepnie takiego planu.

Jesli jest ktos chetny prosze pytac ...
    Moge zaprojektowac wszystko lacznie od nazwy loga po barwy a i od wystroju wnetrza kogos fachowego bym znalazl.

Pozdrawiam

ps, jestem z bydgoszczy...
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~mateo [83.28.161.*]
    Chcialbym nieco wiecej sie dowiedziec o projektowaniu pubow. jakies przyklady i przyblizone kosszty. z gory dziekuje

mateusz
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~ArchiTomek [83.18.85.*]
    Hej witam...

Właśnie też myślę ostro nad otwożeniem Pubu, coś na styl zachodni "Lounge". Poniewasz mieszkałem ponad 16 lat w niemczech, mam dosyć fajnych pomysłów, ale chętnie bym porozmawiał z Toba... Poniewasz szukam własnie kogoś, ktro mi opowie troche żeczy, o których normalny smiertelnik (który pierwszy raz sie ostro przymieża do tych spraw) teraz jeszcze pewnie nie myśli...
    Oczywiście nic nie jest za darmo, chętnie zapłacę, albo się jakoś inaczej dogadamy... Wyślij mi może jakieś namiary?

Już teraz dziękuję...
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~ula [83.18.102.*]
    witam !chciałabym otworzyc pub, niewielki (,2 kelnerki 1 kucharz )
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Katarzyna Dudek [83.26.112.*]
    Witam serdecznie. Jestem studentką na drugim roku. Zawsze marzyłam o własnej dziłalność a dokladnie o pubie dla stódentów. Wiem że mogło by mi to ulatwić start w życiu i zdobyć szanse na życie bez stresu :). Jest tylko jeden maly problem. Otórz jak wiadomo studenci należą raczej do biedniejszęj części kraju. Szukam więc pomocy wszędzie gdzie to możliwe aby uzyskać cenne informacje jak działac dalej by się udalo. Potrzebuje także pomocy w zaplanowaniu wystroju jak i dojść do sponsorów. Jeżeli bylaby taka moliwość proszę o pomoc. Z góry dziękuje i przesyłam pozdrowienia.
    Katarzyna Dudek

Oto dwa moje e-maile
    dudekkasia@onet.poczta.pl
    sonia21@onet.eu
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~dyba [83.7.41.*]
    Witam. Jestem zainteresowany otworzeniem pubu. Jeżeli masz jakieś projekty i pomysły czekam na kontakt. 606 488 980 lub e-mail
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~trend [80.55.67.*]
    A to i moj e-mail.

Jesli ktos ma jakies pytania dotyczace klubow , pubow itp. Prosze pisac ;).
    Potrafie zrobic retusze , wstepne plany.
    Znam producentow i sklepy z naglosnieniem do lokali..
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Aga [91.110.179.*]
    Witam!
    chciałam się dowiedzieć czy zajmujesz się taką pomocą na codzień czy tylko dorywczo?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~xxx [80.48.25.*]
    czesc chce sie dowiedziec jak wyglada otworzenie takiego pubu?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Paweł Śliwiński [83.8.184.*]
    ... Ja mam takie małe pytanie?

Jak to jest z licencją na piwa i lepsze trunki, np czy trzeba mieć licencje zeby w pubie umieścić tureckie fajki wodne i palić w nich tytoń? Ogólnie instalacja do nalewanie piwa tak zwany z kija, trzeba to kupywać, czy też można wydzierżawić od jakiegoś browaru.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Kamil Gapiński [213.155.174.*]
    Witam mam pytanko odnośnie kosztów na koncesję alkoholową, ile wynosi na poszczególne napoja alkoholowe?Jakich kosztow trzeba się spodziewać po kupnie i po modernizacji już przy otwarciu? Słyszalem,że można być sponsorowanym przez browara, ale czy przy tym można mieć inny alkohol?Gdzie najlepiej usytuowac miejscówkę na lokal? Czy można mieć jedzenie i jakie, jeżeli można?I najważniejsze jakie są standardy unijne odnosnie pubów.Bylbym bardzo wdzięczny jeżeli móglby mi Pan odpowiedzieć poważnie na napisane przeze mnie pytania.Z góry dziękuje za konkretne odpowiedzi.Klaniam się Kamil.Pozdrawiam.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Ekspert [83.142.72.*]
    Witam,
    to powinno Ci pomóc: http://www.twoja-firma.pl/ekspert/pytanie/350,o-czym-nalezy-pamietac-otwierajac-pub.html

pozdrawiam
    http://www.twoja-firma.pl/ekspert.html
  • jak otworzyć pub? Autor: ~Przemo G. [83.27.163.*]
    Witam.

Jak to fajnie jest miec swoj pub:) Ma sie pomysly i to dobre, ktore przyjey by sie w moim miescie, ale nie ma na to funduszy. Czy jest jakas mozliwosc dostania kredytu(potrzeba nam okolo 8 tys), badz jakis srodkow z urzedu pracy czy banku, na otwarcie takiego interesu? Zapewne trzeba by napisac jakis dobry biznesplan? Musze zazanaczyc ze wraz ze znajomym startujemy z nimczym, nie mamy ani przyslowiowej 'zlotowki'. Czy mamy szanse cos takiego otworzyc?

Pozdrawiam

Przemo G.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Kamil D. [81.15.203.*]
    Mam prośbę do życzliwej osoby która ma ciekawy biznesplan baru, dyskoteki o podesłanie takiego na mój adres e-mail.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Nika [83.25.81.*]
    Witam
    Z tego co się orientuję to jest możliwość otrzymania kredytu obrotowego w BRE Banku ale dla nowo powstającej firmy jest to kwota 5 tysięcy, chyba że prowadzi się działalność gospodarczą od minimum pół roku wtedy można starać się nawet o 150 tysięcy :)
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~lemann [212.244.246.*]
    Ja też chce otworzyć ze swoim Kochaniem, i bym chciał na ten temat wiedziec wiecej.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Salma [212.76.39.*]
    Cześć,
    ale to Forum, jak nikt z Was nie ma o niczym zielonego pojęcia.
    Jeśli nie jest się świeżo upieczonym absolwentem jakiejkolwiek szkoły ponadpodstawowej, to raczej nie ma się źródła gotówki w korzystny sposób.
    Chyba, że coś da ciepły wujek z Ameryki...
    A jeśli o to chodzi, to trzeba ożenić się lub wyjść za mąż za górala i wystarczy:-)
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~trend [82.139.8.*]
    cześć. Piszę wlasnie biznes plan na temat zakładania pubu i cięzko mi to idzie:( mam problemy z analiza finansową:( nie wiem jak mam oszacowac rachunek zysków i strat? krotko mówiąc mam problemy z analizą finansową. Proszę o pomoc.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Oster [80.53.175.*]
    Myślę o zainwestowaniu w pub lub klub w Poznaniu... Myślę że dobrym pomysłem byłoby wykupienie jakiegoś starego budynku od jakiegoś niezorientowanego jelenia, tylko trzeba takiego znaleźć...mam już świetny pomysł, tylko zastanawiam sie nad kosztami noi skąd wziąć kasę...hmmm może giełda, jakieś akcje? co tym myślicie??
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~malik121 [62.111.181.*]
    a ja powiem wam, że:
    1. koszt pozwolenia na sprzedaż alkoholu - wycieczka do urzędu gminy
    2. otwarcie działalności gospodarczej - wiadomo
    3. SANEPID - i tu często są kłopoty
    4. lokal musi mieć odpowiedni statut w papierach w urzędzie powiatowym
    5. a teraz to jeszcze opłaty za puszczanie muzyki - ZAIKS
    6. reszta-- to już po przejściu tego co powyżej to pryszcz..
    pozdrawiam.
    powodzenia.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~mmyszunia00 [83.18.208.*]
    Witam!
    A wiesz moze gdzie moglabym uzyskac informacje jakie warunki mui spelniac lokal do okreslonej dzialalnosci. Otworzylismy firme z uslugami spalniczymi teraz szukamy odpowiedniego miejsca. Ale czy takie miejsce musi spelniac jakies wymogi. itd. Gdzie szukac informacji
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~quasimodo [80.53.141.*]
    właśnie przejmuję średniej wielkości knajpę z dyskoteką, wzystko wygląda ok, ale zastanawiam się nad źródłem finansowania.. gdzie małopolsce mogę dostać kredyt, pożyczkę?.. jeśli wiecie - napiszcie, dzięki
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Jaro [81.210.104.*]
    Czesc! Planuje otworzyc lokal,oczywiscie bede bral kredyt na ten cel.Tylko jedno co mnie nie pokoi to fomalnosci typu skarbowka itp.Czy ktos mi moze poradzic od jakiego urzedu trzeba zaczac,a co mozna ominąć.Dzieki pozdrawiam!!!
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~slasz [81.15.235.*]
    malik 121 mapisz szczegółowo (jak to lokal musi mieć odpowiedni status w papierach)i co to jest ten ZAIKS POZDRAWIAM
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~malik121 [62.111.181.*]
    lokal musi mieć odpowiednią adnotację w urzędowych papierach - tj. że może tam być pub. często są ograniczenia wymuszone np. przez pozostałych użytkowników budynku i w danym miejscu można otworzyć np. tylko sklep. więc jeżeli przymierzasz się do zaadoptowania lokalu pod pub najpierw sprawdź czy może on tam być...
    a ZAIKS - www.prawo.hoga.pl/_default_full.asp?strona=1&id=5783 .. nasze obecne prawo nakazuje płacić za odtwrzanie muzyki w miejscach publicznych :)
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~aro [62.111.198.*]
    a ja wlasnie otwieram pub.Glownym problemem jest znalezienie miejsca.reszta to tak jak tu pisze gosc
    "Re: jak otworzyć pub?
    Autor(ka): malik121 (...)
    Wysłano: 21/01/2005 22:32

a ja powiem wam, że:
    1. koszt pozwolenia na sprzedaż alkoholu - wycieczka do urzędu gminy
    2. otwarcie działalności gospodarczej - wiadomo
    3. SANEPID - i tu często są kłopoty
    4. lokal musi mieć odpowiedni statut w papierach w urzędzie powiatowym
    5. a teraz to jeszcze opłaty za puszczanie muzyki - ZAIKS
    6. reszta-- to już po przejściu tego co powyżej to pryszcz..
    pozdrawiam.
    powodzenia."
    w adaptacje lokalu mam zamiar rzucis ponad 20tys.-stoly i krzesla drewniane-ciekawy barek-mam znajomego architekta-pomoze w aranzacji wnetrza , oprocz tego bedzie bilard , tv moze disco.
    Ogolnie jak bym nie mial pieniedzy to bym sie za to nie bral- kredytu nikt nie da a jak juz to mozna na tym zle wyjsc-nigdy nie wiadomo czy interes sie uda-a inaczej mozna sie zalatwic na dobre-komornicy itp.
    Jak jestescie mlodzi i chcecie otworzyc pub a nie macie pienidzy to czemu nie wyjedziecie na rok czy wiecej za granice-zarobicie-bedzie kapital.Jedna rada-trzeba miec WLASNY kapital.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~zacny [212.160.196.*]
    DO ARO :
    A czy orientowałeś się już jak wygląda współpraca z browarami ?
    Jeśli tak to jakie są warunki w końcu przeważnie zdecydować się trzeba na wyłączność jednej marki.
    oczywiscie ze sie zorientowalem!Polega to na tym ze jest przedstawiciel na miasto kompanii browarskeij i od niego sie bierze wszystko-a rodzaje piwa jakie chcesz(ja bede mial zywiec, warka strong) , dodatkowo daja duzo rzeczy(kranik meble itp). A cena za ile ci beda sprzedawac zalezy od miejsca-gosc przyjezdza i ocenia.Pozdroo!!
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~zacny [212.160.196.*]
    ARO, jeśli mógłbyś konkretnie powiedzieć co dają (ew. mogliby)dać byłbym Ci bardzo wdzięczny.
    wszytsko zalezy jak sie dogadasz-nie ma jakis regul-negocjuje sie.wejdz na strone Kompanii Piwowarskiej tam znajdziesz potrzebny telefon zadzwon dowiedz sie dla siebie bo tak jak mowie w kazdym przypadku inaczej
    www.kp.pl/kontakt.html
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~quiet [62.255.64.*]
    czesc
    wszystko wyglada skomplikowanie z tym otwieraniem pubu. tez planuje to zrobic.najlepiej miec gotowke ,a jak ktos niema??-trzeba ryzykowac pozyczka bo jak nie ryzykujesz to nie wiesz czy to sie oplacilo.jak to ludzie mowia:kto nie ryzykuje ten ginie:...Placenie Zaiksowi to jakas paranoja.czy to na pewno tak jest??podatki to ok , ale za granie muzyki???
  • PyszGJmWRLTvTfrMrWY Autor: ~oigrni [81.200.10.*]
    1Q37OE vtidjdtutmpk, [url=http://usdijsuodayq.com/]usdijsuodayq[/url], [link=http://mslwslczzgax.com/]mslwslczzgax[/link], http://srpezcnlessg.com/
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Brayan [83.30.16.*]
    ile trzeba mieć na poczatek kasy zeby oteorzyc barek i ile mniejwiecej kosztuje koncesja na alkohol? czy trzeba miec osobna koncesje na piwo i na inne alkohole?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Ponty [83.27.90.*]
    Witam.

Niedlugo mam zamiar otworzyc maly klub. Interesuje mnie kwestia grup przestepczych i sicagania przez nich haraczy. Jak sie przed tym bronic czy isc na policje (ktora moze byc skorumpowana) czy zaplacica moze naslac na nic inna grupe. Zaden z tych pomyslow nie za bardzo mi sie podoba. Moze macie jakies inne propozycje

Prosze o podpowiedz.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~wacek [83.17.166.*]
    kumpel otwiera pub, lokalizacja nie jest w centrum, ale w tym miejscu jest dołek czyli wygląda pięknie, dzierżawa nie za droga, wszystkie urzedowe sprawy są zalatwione, na ruszenie wyszło coś 30 tys nie wiem czy to jest dużo jak na rozpoczęcie (może ktoś z was wie ile to mniej więcej kosztuje w jakich miastach? i lokalizacji )
    Tylko ze teraz jest taka faza że przyszli zebrać "haracz" 5 tysiaków z miejsca, inaczej lokal spalą :/
    nie ma zmiłuj się
  • Jak otworzyć sklep z alkoholami?? Autor: ~Grzegorz [83.29.240.*]
    Mam wynajęty nieduży lokal w centrum Łodzi i chciałbym otworzyć sklep z pełną gamą alkoholi, od najtańszych win po markowe trunki.
    Jak to jest z koncesją na alkohol i z towarem, czyli ewentualnymi dostawcami?
  • Re: Jak otworzyć sklep z alkoholami?? Autor: ~Zenek [80.55.184.*]
    Mam pytanko,co trzeba mieć za papiery,żeby załatwić koncesję na alkohol i ile to kosztuje,chodzoi o koncesję na sprzedaż alkoholu na stacji paliwowej.Prosze o odp na e-maila
  • Re: Jak otworzyć sklep z alkoholami?? Autor: ~kamila [62.141.244.*]
    525 zł to koszt koincesji na samym początku.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~katerina [80.55.190.*]
    czt to prawda ze aby zalozyc pub trzeba miec chociazby technika hotelarstwa lub inne wyksztalcenie w tym kierunku?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~SłOdKa ;) [83.22.34.*]
    Nie mam zielonego pojęcia sory ,ale nawet jak bym chciała wam pomóc to nie umiem moze jak bede starsza ;/
  • ODPOWIEŹ O KONCESJI Autor: ~Pablo [212.244.104.*]
    Ludzie , na sprzedaż alkoholu nie trzeba mieć żadnej koncesji tylko pozwolenie od wójta/burmistrza/prezydenta miasta na sprzedaż wyrobów alkoholowych. To samo dotyczy wódki, piwa, czy wina i innego alkoholu. A z tymi cwaniakami od haraczy to rzecz jest prosta: umówić się z nimi na dany dzień że zapłacicie pieniądze i wyczaić ich odpowiednio wcześnie (po co robić rozpierduche w lokalu?) i z chłopakami od siebie tak im wpierd... że więcej tam nie wrócą! A na noc zadzwonić po policje, powiedzieć że jakieś typki chciały spalić lokal i niech pilnują do rana:) Jedyna rada niestety w tym poj... kraju :(