• Użyczenie programu komputerowego a podatek dochodowy Autor: ~dtm.dom [89.78.7.*]
    Witam. Mam takie pytanie. Rozpoczynam działalność gospodarczą w zakresie produkcji mebli kuchennych. Do pracy będzie mi potrzebny program do tworzenia projektów mebli. Znalazłem firmę, która bezpłatnie użycza taki program, więc zamówiłem sobie 3 płyty z programem. Wiem, że wiąże się z tym obowiązek płacenia podatku dochodowego (powstanie u mnie przychód). W związku z tym mam pytania:
    1. W jaki sposób oszacować wartość przychodu?
    2. Powiedzmy, że oszacowany miesięczny koszt użytkowania takiego programu wynosi 100zł. Rozumiem, że co miesiąc mam w kpir wpisywać przychód w wys 100zł.
    3. Czy do zaksięgowania tej operacji w kpir mam użyć dowodu wewnętrznego?
    4. Czy płacę podatek od jednej kopii (czyli 100 zł.) czy od trzech (bo użyczono mi 3 płyty z tym samym programem) czyli 300,00 zł.
    Dodam, że nie będę podatnikiem VAT i będą prowadził książkę przychodów i rozchodów
    Pozdrawiam
  • Re: Użyczenie programu komputerowego a podatek dochodowy Autor: ~helios [83.19.39.*]
    1 po cenie rynkowej programu
    2 tak co miesiac
    3 tak na dw
    4 mysle ze zawrzec ogolnie za program jak cos mozna powiedziec ze 33,3zł za kazda ze sztuk

ps. skoro to uzyczenie od obcej osoby i ona uzycza a nie sprzedaje to moze ten program nie jest zbyt drogi...

chyba ze to drogi program a skoro osoba go uzycza to lamie prawa licencyjne hmmm musialby Pan szerzej napisac
  • Re: Użyczenie programu komputerowego a podatek dochodowy Autor: ~www.programksiegowy.pl [212.87.241.*]
    Zmiana formy uzyczenia teraz od 01.01.2009 jest niedoplatnie bez wzgledu na pokrewienstwo.