• RYCZAŁT z VATEM Autor: ~Otolice [83.10.146.*]
    Witam,
    rozpocząłem działalność gospodarczą 01.09.2008, sprzedaję książki ponad 100 letnie. Płacę na ryczałcie 3% od przychodu. Doczytałem, że po przekroczeniu przychodu 50tys. (jego proporcjonalnej części za miesiące do grudnia łącznie), zostanie mnie zabrane zwolnienie z Vatu. Z dniem przekroczenia ów limitu staję się płatnikiem vat i muszę złożyć vat-r. Ale co dalej jak prawidłowo mam się rozliczać z US. Nadal płacić 3% od przychodu i dodatkowo vat? Jaka stawka vat? Czy vat płacę od dochodu, który sam wyliczam? Czy przysługują mi odliczenia, jak tak to jakie? Czy muszę składać co miesięczne zeznania?
    Co Państwo doradzają na przyszłość, ryczałt od nowego roku, czy coś innego. Przychody przekroczą na pewno limit, dochód to około 50%.

Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
  • Re: RYCZAŁT z VATEM Autor: ~Monia25 [83.26.18.*]
    Witam, oferuje usługi księgowe na terenie całego kraju, przy pomocy poniższej strony:

http://abcfirma.pl/panelbiur/demo

Szczegółowe informacje pod adresem: monia.nosek@wp.pl
  • Re: RYCZAŁT z VATEM Autor: ~helios [83.19.39.*]
    tak 3% jest wporzadku przy handlu, tak obecnie po przekroczeniu 50 tys wchodzimy w VAT,

od kwoty netto liczymy 3% ryczaltu a vat osobno, jaka stawka nalezalo by sprawdzic w US najlepiej gdyz nietypowa dzialalnosc ale podejrzewam ze skoro zwiazek z handlem to bedzie niestety 22, co mieisac nalezy skladac vat-7 deklaracje. Jesli dochod okolo 50% to dobrze ktos doradzil Panu ryczalt, jesli chodzi o prowadzenie vatu nie ma sensu bawic sie w reczne pisanie albo ksiegowa albo program polecam nasz... link ponizej w razie pytan zostawiam nr tel
  • Re: RYCZAŁT z VATEM Autor: ~www.programksiegowy.pl [212.87.241.*]
    Przypominam ze od 01.01.2009 na zasadach ogolnych beda tylko 2 progi