• Jaki Vat? Autor: ~Ar [77.115.72.*]
    Prowadzę działalność gospodarczą , ostatnio rozszeżyłem ją o dodatkowe usługi . Do tej pory przyjmowałem zlecenia od dużych firm , wystawiałem faktury vat 22%(jestem vatowcem na zasadach ogólnych).Teraz zajmuję się również usługami budowlanymi. Wiem ,że wykonując remont mieszkania osoby fizycznej nie posiadającej działalności gospodarczej,na jej życzenie wystawiam fakture (7% Vat,oczywiście w zależności od KOB i KWiU) , jeżeli bez faktury będzie to sprzedaż usług bezrachunkowa , którą ewidencjonuję bezpośrednio w ewidencji sprzedaży -kolumna 8 .
    Obecnie (jako podwykonawca )realizuję zlecenie dla innej firmy budowlanej (będącej na ryczałcie).i tu moje pytanie: z jakim vatem wystawić fakture osobie fizycznej posiadającej działalność gospodarczą , będącej na ryczałcie? i czy wogóle będzie to sprzedaż usługi udokumentowana fakturą czy bezrachunkowa?Proszę o pomoc.
  • Re: Jaki Vat? Autor: ~Jacek P [83.23.106.*]
    Jeśli usługa budowlana dotyczy domu mieszkalnego, to faktura jest na osobę (a nie na jej firmę) i przysługuje stawka 7% VAT. Jeśli jednak w budynku prowadzona jest działalność gospodarcza nie ryzykowałbym obniżonego VAT a stawka powinna wynosić 22%. I nie należy zwracać uwagi na żale klienta czy jego dziwne żądania typu: "Albo faktura na firmę z 7% VAT, albo nie zapłacę" Za coś takiego klient powinien być "odstrzelony" przez urząd skarbowy.
    Zdrówko - Jacek P. biuro@final.net.pl
  • Re: Jaki Vat? Autor: ~Jacek P [83.23.106.*]
    Witam!

Masz problem z działalnością gospodarczą? Nie wiesz jak ją prowadzić? Przeraża Cię brak wiedzy na temat podatków, rachunkowości, administracji?

Mogę pomóc w prowadzeniu działalności gospodarczej. Poprowadzę Cię "za rękę" przez wszystkie procedury i pomogę wystartować. Możesz korzystać z mojej pomocy dopóki się nie usamodzielnisz. Pomogę w sprawach administracyjnych i księgowych.

W dzisiejszym gąszczu przepisów trudno jest się połapać. Sam popełniałem mnóstwo błędów na początku prowadzenia firmy. Dzisiaj po wielu latach prowadzenia własnej działalności mogę doradzać innym. Jeśli ktoś potrzebuje rzetelnej wiedzy, może napisać do mnie.

Na początek muszę wiedzieć jaką działalność prowadzisz, w jakim mieście, czy masz już jakiś kapitał, urządzenia, wiedzę?

Swoje usługi świadczę odpłatnie, ale zapewniam Cię, że zainwestowane dzisiaj pieniądze w rzetelną informację pozwolą zaoszczędzić wielu kłopotów w przyszłości.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Adres e-mail: helpme@final.net.pl . Strona: www.final.net.pl Telefon kontaktowy: 0609 190 886 - Jacek P.
  • Re: jaki symbol KWiu n usluge budowlana Autor: ~justyna hojna [83.20.52.*]
    witam ma dzialalnosc budowlana firme iedno osobowa i nie wiem jaki symbol KWiu ma napisac na stawianie scianek i wymiany nad prozy dziekuje zgory mirek