W najbliższym czasie będę uruchamiał własną działalność gospodarczą i, w związku z tym, mam kilka pytań.
1. Działalność będzie prowadzona u mnie w domu (nie ja jestem właścicielem mieszkania). Wiem, na jakiej zasadzie wpisać do kosztów np. zużycie energii elektrycznej (kwota rachunku * procent wielkości pomieszczenia, w którym znajduje się firma, czyli w tym przypadku mój pokój :)), jednak jak to wygląda od strony technicznej ? Czy w jakiś sposób mam się również rozliczać z właścicielem mieszkania (matka), czy po prostu obliczam w/w kwotę, wpisuję w koszty i tyle ? Pozostaje jeszcze kwestia rachunku za internet i tutaj sprawa nieco się komplikuje. Ponieważ, aby móc korzystać z internetu, muszę mieć założony telefon (mimo, że w ogóle z niego nie korzystam). Czy w takim przypadku mogę wliczyć w koszta również opłaty za telefon (przykład: w tpsa niemożliwe jest założenie neostrady bez telefonu).
2. Jeszcze przed rozpoczęciem działalności wykonywałem pewną usługę dla znajomego. Zażyczył on sobie faktury, ale nie widział problemu w tym, bym wystawił mu ją za miesiąc (kiedy będę już w stanie to zrobić). Pieniądze lada dzień będą przelane, ale na konto prywatne. I tutaj - a tak przynajmniej mi się wydaje - pojawia się problem, ponieważ wszystkie transakcje powinny być wykonywane przy użyciu konta firmowego, czy tak ? Jeśli tak, to czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji (np. przelanie przeze mnie z konta prywatnego kwoty za w/w usługę w momencie, gdy posiadał już będę konto firmowe ?). Te pieniądze przydałyby mi się już teraz, ale jeśli nie ma wyjścia z tej sytuacji i mogą wyniknąć z tego jakieś problemy, to być może lepiej, bym zaczekał z tym przelewem do momentu, gdy założę już konto firmowe.
3. To pytanie ma w pewnym sensie związek z poprzednim. Jak to jest z tym firmowym kontem bankowym ? Wiem, że nie ma obowiązku jego zakładania, ale jak to później wygląda od strony czysto-technicznej ? Czy z konta prywatnego mogę opłacać ZUS i podatki ? I jak rozliczać się z odsetek, skoro trzymam tam również swoje prywatne oszczędności ?
4. Czy istnieje jakiś darmowy program komputerowy typu "podatkowa księga przychodów i rozchodów" oraz taki, gdzie będę mógł wypełniać formularz VAT-7 ? Jeśli tak, to jaki polecacie czy - ewentualnie - jaka jest jego nazwa ? To samo, jeśli chodzi o aplikację, za pomocą której mogę obliczyć podatek dochodowy. A może jakiś pakiet tego wszystkiego w jednym programie ?
5. Czy wypełniony formularz VAT-7 muszę składać do US co miesiąc, czy chodzi o wyliczenie/zapłatę samego podatku, a dokument ma leżeć u mnie w domu ?
6. To samo, co wyżej, ale odnośnie księgi podatkowej. Czy gdzieś to trzeba składać, czy po prostu - dla formalności - trzymać u siebie w firmie ?
Jeżeli któreś z pytań brzmi głupio, to przepraszam, ale jestem początkujący (no, może już nie aż tak bardzo, ale ciągle gryzą mnie pewne wątpliwości odnośnie różnych rzeczy).
ad.1 po pierwsze konieczna jest najlepiej umowa użyczenia przez mamę tobie na działalność wybranej powierzchni, mama powinna ująć ten przychód w zeznaniu rocznym, wtedy w tej umowie można zawrzeć zakres korzystania z mediów i tą kwotę ująć w koszty, jeżeli telefon bedzie załozony na firmę i faktury wystawiane na firme nie ma problemu kosztów
ad.2,3 konto jest konieczne, jedynie w ryczałcie nie ma konieczności prowadzenia konta firmowego, jeżeli jest to możliwe lepiej by było poczekać, ale jeżeli kwota nie przekracza ustawowego limitu może byc równiez zapłacona gotówką
ad.4 Istnieje program do wypełniania deklaracji Druki IPS, darmowych programów księgowych raczej nie ma
ad.5 vat-7 składamy co miesiąc do 25, chyba że wybieramy rozliczenie kwartalne to wtedy co kwartał
ad.6 dokumenty i ksiągi trzymamy w siedzibie firmy, do wglądu w razie kontroli skarbowej