• PODATEKDOCHODOWY PIT-5 i VAT-7 Autor: ~szymeczek [81.210.29.*]
    Witam!
    Zwracam się z następującym pytaniem.
    Słyszałem że jeżeli wartość podatku dochodowego z zarobionej kwoty netto (czyli np. 19% z 650 zł(793 zł brutto)) jest mniejsza lub równa kwocie ubezpieczenia zdrowotnego(czyli 19% z 650 zł = 123,50 zł a kwota mojego ubezpieczenia zdr. to jest 189,85 zł) to wtedy nie płaci się podatku dochodowego i nie trzeba wpisywać tego do PIT-5 tylko wystarczy to wpisać do VAT-7.
    Czy to jest zgodne z prawdą czy nie?
    Jeżeli nie to proszę o wyjaśnienie.
    Bardzo proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Szymon
  • Re: PODATEKDOCHODOWY PIT-5 i VAT-7 Autor: ~anka p. [85.232.230.*]
    Prawie dobrze, ale nie do końca:))
    Wszystkie przychody ewidencjonujesz bez patrzenia na składkę zdrowotną. Dopiero przy liczeniu podatku do wpłaty będzie Ci ona potrzebna. Wyliczasz 19% od dochodu, odejmujesz kwotę wolną od podatku, składki zdrotne zapłacone od poczatku roku - i masz podatek do zapłaty.
    Ale nie odliczasz całej składki zdrowotnej (9%), tylko 7.75% - tylko ta część składki obniża podatek.
    Czyli jesli zapłaciłeś składkę - 189,85 zł (2109,46 zł x 9%), to od podatku możesz odliczyć 163,48 zł (2109,46 zł x 7.75%).
  • Re: PODATEKDOCHODOWY PIT-5 i VAT-7 Autor: ~szymeczek [81.210.29.*]
    Dziękuję za odpowiedź.
    Nie do końca zrozumiałem ale przynajmniej juz wiem że nie do końca tak jest jak mi mówił znajomy.
    Jednak zawsze jeszcze warto się zapytać kogoś kto się na tym zna.
    Chciałbym to kiedyś dobrze zrozumieć jednak na razie się bez księgowej chyba nie obejdzie.
    Tak czy tak bardzo ci dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Szymon
  • Re: PODATEKDOCHODOWY PIT-5 i VAT-7 Autor: ~Adamus [87.99.37.*]
    Szczerze mówiąc w takich sprawach nie warto pytać się znajomych "inteligentów" tylko od razu uderzać na fora takie jak to:)