• rozliczenie ryczałt. Autor: ~Elf [83.28.199.*]
    Witam.
    niedawno rozpoczełam działalność i moje dochody w miesiącu lipcu byłu naprawdę niewielkie (niecałe 600zł)(ryczałt 5.5% wychodzi 26.07zł) odliczam od tego składkę ZUS i "nalezny ryczałt za miesiąc" wynosi 0zł.
    Czy mam coś złożyć do Urzędu Skarbowego?
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~Siuma [83.6.236.*]
    od dochodu odejmujemy składkę ZUS płacona na konto 51 i dopiero obliczmy podatek od którego odejmujemy zapłacone zdrowotne / nie całe tylko 7.75%/ i dopiero otrzymujemy kwote podatku do zapłacenia, oczywiście po zaokrągleniu do pełnych złotych. Jeśli podatek nie wychodzi - wiadomo nie płacimy i nic nie składamy, dopiero zeznanie roczne w m-cu styczniu 2007 /PIT-28/
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~Elf [83.28.199.*]
    Ale (maksymalnie)7.75% od podstawy a nie od zapłaconej kwoty(podstawa w tej chwili to 1904,66zł)Ja płace najmniejszy ZUS czyli 99,18zł społecznego i 166,66 zdrowotnego.
    Czyli ja mam dochodu czy przychodu (ludzie mi tyle zapłacili) 573zł. Lipiec był pierwszym miesiącem, kiedy jakiś dochód był.
    Więc muszę od 573zł - 99,18 = 473,82zł i od tego obliczyć podatek. (wszystko było sprzedawane na ryczałt 5.5%)
    Czyli ryczałt 5.5% od kwoty 474zł = 26,07zł
    i od tego mam odjąć kwotę składki ZUS zdrowotnej (max. 7,75% podstawy)?
    Ja zapłaciłam w miesiącu lipcu 175,25 (za czerwiec) - to jest 8.75% podstawy (2002,91zł). Czyli mam obliczyć od tej podstawy 7.5% i odjąć od naliczonego podatku 26,07zł?
    Czyli 26,07 - 155,26 (7,75% z pozdstawy na ubezpieczenie zdrowotne 2002,91)?Wychodzi na minusie, więc nie płace podatku. Ale proszę napisać czy dobrze to jest zrobione i czy można odliczać kwoty za matariały?

z góry dziękuję za odpowiedź
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~Siuma [83.6.202.*]
    tok myslenia prawidłowy , tylko kwoty troszkę inne.ZUS zmienia się co kwartał od miesiąca kończacego kwartał /czytelność polskich przepisów/tzn.zmiana następuje za m-c marzec-czerwiec-wrzesień i grudzień.Zapłaciłaś zdrowotne wg stawki za m-c maj a ona zmieniła się w czerwcu i wynosi 166,66 / za czerwiec, lipiec i sierpień/ - do odliczenia 7,75= 147,61.Ryczałt ewidencjonowany jest to działalność tzw bezkosztowa, czyli materiałów nie odliczamy od wartości sprzedaży,ryczałt liczymy od kwoty przychodu.
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~kreska [217.79.144.*]
    Moj brat zaczyna działalność usługi lakiernicze , blacharstwo samochodowe , holowanie chce rozliczać się ryczałtem jaką stawkę ryczałtu musi płaciłć
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~artesox [87.105.58.*]
    jak rozliczyć ryczałt za miesiąc lipiec z kwoty 4000 PLN będąc na nowym najniższym ZUS ie. dziękuje za odpowiedż. Pozdrawiam./
  • ryczałt ewidencjonowany Autor: ~Kazimierz Górnikowski [83.175.180.*]
    Od 1.10.06. rozpocząłem dz. gospod.(roboty bud. wykończ.) jednoosob., forma opod. - ryczałt ewidencjonowany-pracę we Francji i stałą siedzbą w Polsce. We Francji twierdzą że na fakturze nie powinienem naliczać VAT-u, gdyż płaci go zleceniodawca a nie ja, czy to prawda?, i drugie pytanie: gdzie i ile proc. mam zapłacić podatku?.
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~HKR [83.11.20.*]
    Witam.
    Mam takie może nietypowe pytanie.
    Jak obliczyć dochód z ryczałtu?
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~krzysiek lobacz [83.7.68.*]
    w czerwcu zalozylem firme, rozliczam sie przez ryczalt 5,5% mam takie pytanie: ile moge zarobic w ciagu roku, i czy sa jakies limity?
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~K.H [83.2.104.*]
    Mam pytanie Moj syn zalozyl dzialalnosc Uslugi transportowe . Rodzaj przewazajacej dzialalnosci 6024b Transport drogowy towaow pojazdami uniwersalnymi.Od stycznia do czerwca 2007 roku robil uslugi tylko dla jednej firmy . poprostu nieznalazl wiecej firm . Z miesiacem lipca 2007 zawiesil dzialalnosc z braku uslug. Oczywyscie byl na ryczalcie na 5/5% Teraz gdy sie rozlczal to mu ten ryczalt cofneli z powodu ze mial tylko 6 rachunkow z jednej firmy .I musi teraz zaplacic podatek 19%. Syn sie czuje oszukany , bo by mogl wliczyc ten podatek do dochodu ,a teraz znzcznie dochod zmiejszyl sie. Mam pytanie . Czy to jest zgodne z prawem podatkowym ? Czy Syn musi placic 19%. Dziekuje za odpowiwdz.
  • Re: podatek na minusie za listopad Autor: ~Anka [77.115.98.*]
    Witam!
    Mam pytanie.
    Jeżeli za listopad wychodzi mi podatek do zapłaty na minusie a płaci sie podwójnie (bo tez za grudzień )to jak nic nie płacę? i co z tym?

Bardzo proszę o odpowiedz.
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~halina miedzinska [80.50.235.*]
    Witam,mam swoją firm,betoniarstwo i jestem na ryczałcie 5,5%,produkuję i sprzedaję pustaki,beton itd.Posiadam środek transportu i czy w takim wypadku mogę świadczyć usługi transportowe/przewoz pustaków do klienta,oraz czy mogę wynająć komuś samochód\ i wystawić fakturę za transport,wtedy chyba podatek rycz.8,5%.Ale czy taka usługa transportowa nie spowoduje,że bede musiała przejść na rozliczenie na zasadach ogólnych i nie pozostanę na ryczałcie? Bardzo prosze o odpowiedz
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~kkkkkkkkkkk [83.22.104.*]
    Witam, działalnośc prowadzę od 1 pażdziernika, jestem na ryczałcie, w minionym miesiącu przychód to 500zł. mój ryczałt to 3%, do Zus zapłaciłacę składke 212 zł ponieważ na stałe jestem zatrudniona w innej firmie. Prosze o pomoc ile powinnam zapłacić do US? czy od przychodu policzyc procent i wtedy odjać kwotę zapłaconma do ZUS czy tez od przychodu odjąc kwote zapłacona do ZUS i wtedy policzyc dopiero ryczałt ?
  • Re: rozliczenie ryczałt. Autor: ~www.programksiegowy.pl [212.87.241.*]
    ELF - dopiero do końca stycznia PIT-28