• Jak zrobić spis z natury? Autor: ~luix [83.7.2.*]
    Jak zrobić spis z natury na początek działalności gospodarczej? Czy oprócz towarów, spisuje sie urządzenia, jakie posiadam? Jak ten spis zaksięgować do książki przychodów i rozchodów???

luix
  • Re: Jak zrobić spis z natury? Autor: ~anka p. [213.17.179.*]
    Spis z natury obejmuje towary handlowe.
    Do PKPiR wpisuje się go na początku księgi w pierwszej rubryce. Ja wpisuję: Remanent poczetkowy na dzień taki i taki wynosi ..... zł słownie: tyle i tyle (piszesz "ciurkiem" bez patrzenia na rubryki)
    Na koniec roku obrotowego tez robisz spis i wpisujesz go do księgi.

Wartosci spisu nie doliczasz do zadnej z rubryk księgi. Wartośc ta jest wykorzystywana przy wyliczeniu dochodu na koniec roku.
  • Re: Jak zrobić spis z natury? Autor: ~Mercino [83.30.195.*]
    Wiem że spis obejmuje towary handlowe. Ale co z fakturami, które dotyczą zakupu towaru przed spisem (na rozpoczęcie działalności). Wiadomo, że termin faktur będzie wcześniejszy niż termin realizacji spisu z natury. Proszę o jakieś wskazówki. Albo jak to było przeprowadzone u was.
  • Re: Jak zrobić spis z natury? Autor: ~Mercino [83.30.209.*]
    Zapomniałem dodać. Działalność zarejstrowana jest 1 lipca, obecnie do dnia 6 nie zakupiłem towaru, gdyż załatwialem z energią. Teraz chciałbym kupić towar, a rozliczam się na zasadach ogólnych KPiR bez opodatkowania VAT. Jak bym zakupił towar na firmę, to wiadomo, że przed spisem z natury będzie termin tych faktur. I czy te faktury zalaczam do spisu z natury i umieszczam z reszta papierkow?
    Czy spis z natury moge datowac w pozniejszym terminie od zalozenia ksiegi PiR np. 8 lipca
    I czy towar ktory jest uwidoczniony w spisie mogę dalej odsprzedawać wraz z marżą?
  • Re: Jak zrobić spis z natury? Autor: ~anka p. [213.17.179.*]
    Spis z natury sporządza sie na dzień rozpoczęcia działalności, czyli - w Twoim przypadku - na dzień 1 lipca. Jesli nie miałeś towarów handlowych to nie masz czego spisywać. Nie pamiętam już początków swojej działalności i nie wiem, czy wpisywałam "zerowy " spis z natury do księgi, czy nie. Nie wiem, czy coś takiego w ogóle się wpisuje?!

Spis sporządzasz w cenach zakupu - cena sprzedaży nie ma znaczenia.
  • Re: Jak zrobić spis z natury? Autor: ~solencja [77.115.247.*]
    Działalnośc gospodarcza zaczęłam w dniu 20 stycznia 2009.Część faktur na wyposażenie zakupiłam w listopadzie i grudniu.Dowiedziałam się ,że wg nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych koszty te mogę wrzucić w styczeń.Nie wiem natomiast czy każdy ma obowiązek robić spis z natury.Do czego ma potem służy ta wycena netto przy spisie? Jak potem uwzględnia się przy obliczaniu dochodu na koniec roku?