Interesuje mnie sprawa wystawiania faktur klientom nie prowadzącym działalności gospodarczej. Kupuję, że tak powiem w pewnej firmie pewien towar. Jako nie prowadzący działalności gospodarczej powinienem otrzymywać wraz z towarem (kupuję wysyłkowo) paragon fiskalny, natomiast bez mojej prośby o fakturę VAT dostaję właśnie ją zamiast paragonu.
Z tego co się orientuję po wysłaniu faktury Sprzedający jej kopię powinien spiąć razem z wydrukowanym paragonem i wszystko jest zgodnie z prawem, ale zastanawia mnie to jak ta firma może tak robić skoro raczej nie posiada kasy fiskalnej, więc paragonu nie może wystawiać - ba, czyli nie może sprzedawać produktów klientom nie prowadzącym DG.
Czy może mi ktoś pomóc i wyjaśnić czy dobrze rozumuję i czy owa firma nie łamie przepisów??
Za wszelkie informację bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Krzysiek
Firma postępuje jak najbardziej prawidłowo. Nie posiada kasy fiskalnej więc wysyła odbiorcy fakturę. Nie ma zakazu wystawiania faktur osobom fizycznym nie prowadzącym DG.
W rozporzadzeniu MF z 25 maja 2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, (...), wystawiania faktur, (...) _Dz. U. nr 95 poz. 798
jest par. 11, który dotyczy właśnie faktur wystawianych na rzecz osób fizycznych nie prowadzących DG.