• Stan gotówki Autor: ~ddd [5.173.168.*]
    Oglądałem przed chwilą konferencję i

stan kasy:

31.03.2024 - 19 mln
    30.06.2024 - 14 mln

czyli w kwartał poszło 5 mln zł, więc jeśli wydatki pozostały by na podobnym poziomie (pracowników już więcej mają nie zatrudniać i większe inwestycje już porobione), to teoretycznie kasy powinno starczyć na 9 miesięcy.
    To i tak nieźle, myślałem że gotówki do końca roku zabraknie. W tym czasie cały czas są przychody i w tym czasie perspektywa pierwszego wdrożenia.
  • Re: Stan gotówki Autor: ~lucca [188.146.118.*]
    Zapasy im podskoczyły o ponad 2 mln więc kasa nie przepalona. Łączna wartość zapasów to niemal 5 mln a więc uwzględniając ich marżę mogą zamienić to na 8-9 mln.

Spodziewana lepsza sprzedaż w 2H raczej nie zmniejszy prędkości ubywania gotówki ponieważ firma istotnie przeobraża się. Nie ma innej drogi. Te brakujące 10 - 15 mln muszą jakoś pozyskać.

Ale za 3-4 lata możemy mieć coroczną dywidendę 10 zł na akcję.

XTPL to może być solidny fundusz emerytalny. Niech tylko nie stracą zapału i konsekwencji.
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Fenomenolog [94.75.73.*]
    "XTPL to może być solidny fundusz emerytalny." Równie dobrze to może być studnia bez dna. Przez 7 lat na giełdzie nieiwele pokazali moim zdaniem.
  • Re: Stan gotówki Autor: ~tyhn [178.43.255.*]
    Albo jest to technologia warta świeczki, albo przez ostatnie 7 lat ktoś już coś lepszego mógł wymyśleć.
    A poza tym dlaczego wydajemy 7,5 mld dotacji dla Intela, a nie powstała fabryka smartfonów i czy innych rzeczy w PL na podstawie tej technologii ?
    Pewnie w ciągu roku okaże się czy to bankrut i pięknie opowiadane bajki prezesa , bo Pan Rynek mało wierzy w tą "opowieść o nowej technologii "
    Prezes i jego koledzy na pewno dobrze żyją z tych grantów i emisji akcji .
    Czy ktoś policzył ile "przepalili już kasy " przez te lata i kiedy to się zwróci ?
    Kiedy nastąpi zwrot z kapitału zainwestowanego przez akcjonariuszy ?
    Ponoć Amazon przynosił duże starty przez dłuższy czas ale jakie teraz ma zyski i ile warta jest firma
  • Re: Stan gotówki Autor: ~test [91.94.12.*]
    Mnie cały czas zastanawia dlaczego żadna z dużych firm nie wróciła do współpracy po pierwszej nieudanej próbie wdrożenia przemysłowego i poprawieniu oferty technologicznej z modułem.
  • Re: Stan gotówki Autor: ~inwestor [78.10.205.*]
    a kto nie wrócił?
    Nie wiem, trudno wszystko śledzić.
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Szydera [217.97.56.*]
    Podobne pytanie - o to czemu kontrahent zrezygnował/wycofał się z wdrożenia po osiągnięciu 4 etapu współpracy pojawiło się na konferencji. Wujek Granek odpowiedział, że nie było takiej sytuacji, bo z żadnym podmiotem wcześniej prace nad wdrożeniem przemysłowym nie były na takim etapie zaawansowania jak z tymi czterema firmami, które mają teraz u siebie wbudowane moduły drukujące. Oni dopiero doszli do tej fazy, nikt się z niczego nie wycofywał.
  • Re: Stan gotówki Autor: ~test [31.61.228.*]
    To prawda że nie były. Ale pytanie jest dlaczego spółki które doszły do niższego etapu wcześniej i zrezygnowały nie wróciły teraz kiedy firma opracowała swoje moduły drukujące? No i znowu emisja
  • Re: Stan gotówki Autor: mac41 [109.206.198.*]
    Ciekawa sytuacja, ponieważ akcje są notowane po cenach jak gdyby spółka miała potwierdzony biznes model i zarabiała 8-10 zł / akcję a tymczasem nie wiemy nawet czy ta technologia ma szanse na skalowaną sprzedaż czy nie...
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Alfi [5.173.78.*]
    Skoro szwagier prezesa zwinal sie prawie calkowicie z akcjonariatu to czyms swiadczy
  • Re: Stan gotówki Autor: ~yuhn [185.58.49.*]
    ciekawe kiedy zbankrutują ?
    bo od lat nie zarabiają
    na GPW są chyba od 2017 roku i nic nie zarobili
    żyją z dotacji i emisji akcji pod opowieści z krypty
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Fenomenolog [46.113.4.*]
    Muszą zacząć sprzedawać. Bez tego kaplica.
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Alfi [94.254.155.*]
    Jak po tylu latach przelomowa technologia musi byc pchana drukarkami jako poc i nie zazarlo to raczej bedzie wielkie g a ostatnia linia obrony prezesa o 100 bankach to smiech, dlaczego 100 a nie 200 czy 75…
  • Re: Stan gotówki Autor: ~test [91.94.9.*]
    Pod jakieś liczby trzeba zrobić emisję
  • Re: Stan gotówki Autor: ~lucca [89.64.34.*]
    W ciągu dnia batonik wisiał na S w ilości 1000 sztuk. Skoro nikt nie łyknął to znakiem tego będzie emisja.
  • Re: Stan gotówki Autor: ~japan [188.146.253.*]
    Dnia 2024-09-25 o godz. 18:44 ~lucca napisał(a):
    > W ciągu dnia batonik wisiał na S w ilości 1000 sztuk. Skoro nikt nie łyknął to znakiem tego będzie emisja.

kto obejmie i po ile skoro to gniot bez przyszłości ???

• Re: Stan gotówki Autor: ~Alfi [159.205.25.*]
    Graniu wzorem szwagra opuszcza poklad :))
  • Re: Stan gotówki Autor: ~japan [188.146.253.*]
    Dnia 2024-09-25 o godz. 21:17 ~Alfi napisał(a):
    > Graniu wzorem szwagra opuszcza poklad :))

szwagier obrotniejszy, wychodził po 125 za akcje.....
  • Re: Stan gotówki Autor: ~ram [31.61.177.*]
    Pan Młodziński to jednak fachowiec jest
  • Re: Stan gotówki Autor: piopoland [78.60.68.*]
    lucca, wczoraj batonik skonsumowany
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Alfi [91.90.185.*]
    w kularach krazy plotka ze to ta nowa zona solorza zassala...
  • Re: Stan gotówki Autor: ~lucca [188.146.114.*]
    Zgadza się. Ne zweryfikowałem należycie. Dzięki
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Alfi [91.90.185.*]
    obstawiacie ze to jednak jakas gierka grubszych z tym zjazdem?
  • Re: Stan gotówki Autor: ~test [79.188.89.*]
    Raczej nie, wygląda na powtórkę z pierwszą próbą komercjalizacji
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Crimson [193.56.105.*]
    Widzę że robienie business planu jest Ci obce… Czyli ja do mojego CFO mam iść i powiedzieć że potrzebuję inwestycji ale w sumie nie wiem ile z niej wyciągnę? Good luck with that one :-) od razu CFO realizuje konkretną oszczędność zwalniając mnie z pracy
  • Re: Stan gotówki Autor: ~Alfi [159.205.25.*]
    Nie no mowisz ze twoja szklana kula pokazuje minimum 100 i dostajesz co chcesz
[x]
XTPL -1,68% 58,70 2026-05-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.