jak powinnam księgować fakturę za telefon, gdy data jest na koniec miesiąca, termin płatności w następnym miesiącu.czy kosztem się staje po opłaceniu, czy przed, a co z podatkiem vat, proszę o pomoc, bo się w tym gubię
Jeżeli chodzi o podatek Vat to przeczytaj sobie art 86.10pkt 3 i ust 11 ustawy o vat(Dz.U. nr 54,poz.535 ze zm.)Czyli masz prawo do obniżenia podatku należnego w miesiacu w którym przypada termin płatności faktury, bądź w miesiącu następnym.
Koszt - ustawa o pod.doch.od os.fiz.art.22.1pkt 5 i 6 .Dajesz do kosztów m-ca którego dotyczy.
a jesli faktura jest z data platnosci d0 28.03.06 a jest zaplacona w kwietniu to kiedy nalezy wpisac do vat 7 jako nabycie uslug? w Vat za marzec czy za kwiecien? a za jaki miesiac wpisac do Ksiegi przychodow i rozchodow a kiedy do ksiegi zakupow?
Czy mogę rozliczyć w KPiR fakturę za telefon stacjonarny i internet założony na firmę w miejscu zamieszkania?.Podobno bez abonamentu i bez odliczania VAT?Pomózcie.
joannadudek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
>witam mam fakturę za telefon stacjonarny na firmę: za okres 01.01.2009 do 28.02.2009. W KPiR zaksięgowałam pod datą wystawienia a w ewidencji vat pod jaka datą, dodaje że zapłaciłam 3 marca 2009 r. POMOCY