• kwota wolna od podatku, studen Autor: ~Paweł (student) [81.219.72.*]
    Witam,

Jestem studentem, w trakcie bieżacego roku nie miałeś żadnej pracy (umowa o dzielo ani nic w tym stylu). Dorabiałem jednak "w Internecie" (własna strona, zarobek poprzez programy partnerskie i reklame sprzedawaną na allegro).

Chciałbym spytac się dokładniej, czy mam się z tego rozliczyc, i jesli tak to jak?

Slyszałem, że istnieje coś takiego jak kwota wolna od podatku. W to własnie można wliczyć np. korepetycje czy własnie cosik takiego. Jednak ile ta kwota wynosi na bieżacy rok (na cały czy miesięcznie).
    Jezeli jej nie przekroczyłem to musze w ogole wypelniac zeznanie podatkowe, a jesli tak lub przekroczylem ten próg to co ze mną dalej? :)

Dzieki z góry za pomoc :)
    Paweł
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~AR [83.28.231.*]
    Kolego Pawle !
    Z tego co piszesz wynikać może, iż to co czyniłeś (owo dorabianie) nosiło cechy pozarolniczej działalności gospodarczej. Jeśli moje przypuszczenie jest słuszne, to przed jej rozpoczęciem miałeś obowiązek formalnie działalność taką zarejestrować ze wszystkimi tego konsekwencjami (zaliczki na podatek, składki ZUS itp). Jeśli dręczą Cię wyrzuty sumienia wynikające z Twojej zapewne nieświadomej nielojalności wobec tego tworu, który niektórzy (tj. ci, którzy nieświadomie dają się okradać i ci, którzy kradną) państwem zwykli nazywać, to masz możliwość skorzystania z tzw. czynnego żalu (Kodeks Karny Skarbowy) - ale tylko w zakresie spraw podatkowych. Natomiast ZUS wyrwie od Ciebie wszystkie należne mu pieniądze wraz z odsetkami ustawowymi (to prawie 700,- zł miesięcznie). Próba rozliczenia się z Twojego dochodu zeznaniem rocznym wywołać musi lawinę niezbyt dla Ciebie przyjemnych zdarzeń.
    Wybór więc należy do Ciebie :-)))
    AR
    Ps. Tzw. szara strefa liczy w IV RP 1,3 mln nie dających się okradać osób.
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~x [194.9.67.*]
    Kiedyś słyszałem, że jakiś us zwrócił się do allegro z żądaniem listy użytkowników i ich transakcji. Jak to się skończyło to nie wiem. Podejrzewam, że ewentualna sprawa wyjdzie na wierzch dopiero po 5 latach, kiedy odsetki od pit narosną :-)
    Jeżeli systematycznie sprzedawałeś na allegro, to dobrze zastanów się nad czynnym żalem :-)
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~Paweł (student) [81.219.72.*]
    Dzięki za odp.

A wiec tak.
    Na Allegro nie były to duże kwoty... klika groszy, ot tyle.

Choci mi tutaj przedewszystkim o programy partnerskie, w których moze zarejestrowac się osoba (nie wiem jak to nazwac) nie posiadajaca dzialalnosci gospodarczej. W regulaminach pisze jednak ze wszelkie sprawy z US i ZUS musze zalatwic sam. Czyli jak? Co z ta kwotą wolną od podatku?
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~x [194.9.67.*]
    Kwota wolna od podatku jest jakby jednym z progów podatkowych. Dopóki jej nie przekroczysz nie płacisz podatku, ale to nie zmienia faktu, że jeżeli miałeś jakieś przychody, to DEKLARACJĘ PODATKOWĄ ZŁOŻYĆ MUSISZ. Nikogo też nie obchodzi czy jesteś uczniem, studentem, czy emerytem.
    Nigdy się nie interesowałem programami partnerskim, nie wiem na jakiej podstawie się rozliczają, więc nie wiem, jak takie cholerstwo rozliczyć. Masz podpisaną z nimi umowę? Wystawiasz im rachunek?
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~dorotka3 [88.156.115.*]
    zarobilam w roku 2008 około 2700 ale na reke tzn chyba netto. bardzo prosze niech ktos mi pomoze i powie czy dostane parwdopodobnie zwrot podatku wiem ze nie moge przekroczyc kwoty 3091, ale nie wiem jak to jest z tymi kosztami uzyskania przychodu, i czy ta kwota 3091 to jest kwota brutto - koszty uzyskania przychodu??? chciałabym jeszcze popracowac ale nieiwem czy mam na tym popzrestac by dostac ten zwrot...
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~goldberg78 [83.29.229.*]
    wlasnie ja mam ten sam problem zarobilem w tym roku na programach partnerskich okolo 160zl, ale nie mam zadnej umowy pisemnej itd, wiec nawet jakbym chcial, to jak mam sie rozliczyc z urzedem skarbowym?

ta firma partnerska jest zarejestrowana w Szwecji, mi wyszlo ze maja mi dac 171 zl a oni mi przelali 159 czyli jakies 7% mniej.

a druga sprawa to jaki sens jest rozliczania w takim przypadku, skoro to jest moj jedyny "dochod" w tym roku a nie przekracza on kwoty wolnej od podatku wiec, jak mam teraz zaplacic podatek od tego, i od jakiej sumy czy tej 171 czy tej 159 i ile procent tego podatku, tylko po to zeby pozniej ten zwrot podatku mi oddali.

na moja wiedze to jesli nie przekroczylem tej kwoty cos ponad 2700zl rocznie to takie wypelnianie pitow jest bezcelowe.

jesli ktos siedzi dokladniej w tym temacie to prosze o informacje.
    dzieki wielkie z góry

• Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~Paweł :) [81.219.72.*]
    podatek rozliczyc musisz! PIT 53
    a ta pomniejszona kwota to prowizja banku za przelew z zagranicy.
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~goldberg78 [83.29.243.*]
    czyli mam wypelnic formularz PIT 53 ?
    czy mogłbym prosic o pomoc i informacje jak to zrobic i wykonac.

• Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~Annia [83.31.221.*]
    ok, więc jak to jest z tą kwotą wolną od podatku? jestem przedstawicielką handlową, pracującą na własnej działalności gospo na rzecz innego podmiotu...mój miesięczny dochód to 3000zł, rozliczam sie na podstawie książki przychodu i rozchodu. Jaka jest kwota wolna od podatku w moim przypadku...kompletny ze mnie laik w tym temacie...

prosze o pomoc...
    pozdrawiam
    Annia
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~karolina [83.28.195.*]
    Ile wynosi kwota wolna od podatku,kwota bazowa i kwota do której osoby fizyczne zwolnione są z płacenia podatku dochodowego.
  • Re: kwota wolna od podatku, studen Autor: ~karolina [83.28.195.*]
    Ile wynosi kwota wolna od podatku,kwota bazowa i kwota do której osoby fizyczne zwolnione są z płacenia podatku dochodowego.