Jutro zwała czyli tak jak pisałem mamy prawie 9 mld odpisów a to już dramat. Dopiero zacznie się oddawanie w popłochu akcji. Może być otwarcie luką po takich informacjach. Kierunek 20 zł jak padnie to o wiele niżej.
Prawie 9 miliardów złotych wyrzucone w błoto a ty piszesz ze nie strata? Czy ktoś z tego forum odszczeka jak mnie wyszydzali że takich odpisów nie będzie. Kolejny raz miałem racje tak samo jaki pisałem przy 27 zł że wsparcie 25 zł padnie przy zwiększonym wolumenie i że będzie dużo niżej.
Teraz moim zdaniem 20 zł nie będzie żadnym poważnym wsparciem bo ten poziom złamany zostanie jak zapałki.
Trolle wzrostowe przy 27 zł też pisały ze nie oddadzą ani jednej akcji i wiemy jak się to potoczyło.
Oswajania strat ciąg dalszy w waszym wydaniu.
Mocny długoterminowy trend spadkowy nadal obowiązuje i ma się dobrze.
Dnia 2024-09-19 o godz. 22:03 ~pantofelek napisał(a): > Prawie 9 miliardów złotych wyrzucone w błoto a ty piszesz ze nie strata? > Czy ktoś z tego forum odszczeka jak mnie wyszydzali że takich odpisów nie będzie. > Kolejny raz miałem racje tak samo jaki pisałem przy 27 zł że wsparcie 25 zł padnie przy zwiększonym wolumenie i że będzie dużo niżej. > > Teraz moim zdaniem 20 zł nie będzie żadnym poważnym wsparciem bo ten poziom złamany zostanie jak zapałki. > > Trolle wzrostowe przy 27 zł też pisały ze nie oddadzą ani jednej akcji i wiemy jak się to potoczyło. > > Oswajania strat ciąg dalszy w waszym wydaniu. > > Mocny długoterminowy trend spadkowy nadal obowiązuje i ma się dobrze.
CZYLI KUPIE PO 18zł ? Od dawna o tym marzę :) gul gul gul pierwszy pełne zanurzenie :) Dobry rum
Polecam ustawę o rachunkowości poczytać to dowiecie się co to odpis itp... albo wygooglować. Było już na forum... I nie pisać farmazonów.
Polecam także poczytać o odpisie wstecznym.
Wyobraźcie sobie jakby te prawie 9 mld zł poszło na dywidendy ale niestety zostały przejedzone bo odpisy mówią że to nietrafione inwestycje. Zobaczycie jak spadnie wartość księgowa i już dzisiaj można powiedzieć ze JSW jest przewartościowana względem tego wskaźnika. Niech tylko zaktualizują się portale finansowe i mamy dodatkową długoterminową wyprzedaż.
Nawet merytorycznie nie potrafisz się odnieść widać nie ten poziom tylko same ad personum.
Co do rachunkowości to odpisy to pieniądze wyrzucone w błoto na nietrafione inwestycje. A te ok 9 miliardów to całkiem sporo. Dlatego to dowód ze JSW nie tworzy wartości w długim terminie.
W Espi nie widzę aby wskazano przesłankę do odpisu, może mnie ktoś poprawi?
W mojej opinii jako przesłankę zewnętrzną chyba?! można wskazać wartość bilansową aktywów netto jednostki sporządzającej sprawozdanie finansowe
wyższą od wartości ich rynkowej kapitalizacji.
Zatem wnioskuję z tego, że prawdopodobnym scenariuszem jest zmniejszenie na skutek zdołowania kursu akcji a co za tym idzie kapitalizacji rynkowej.
Prośba do finansistów o rozwinięcie i wyjaśnienie, również w kwestii odpisów wstecznych... bo laik jestem.
Pisałem tutaj o wielomiliardowych odpisach podawałem zakres od 5 mld zł minimum do 13 mld zł gdy tacy jak ty się śmiali widać miałem racje. Tak samo jak to że 25 zł padnie i 200 dolarów na węglu koksującym czyli całkiem merytorycznie gdybym pisał jeszcze bardziej merytorycznie to byś nie zrozumiał skoro jeszcze jesteś na poziomie przedszkolnym ja do takiego się nie zniżam.
A gdzie ja pisze o przeszacowaniu wartości? Sama spółka napisała
Przeprowadzony test na utratę wartości aktywów nie wpływa na działalność operacyjną Spółki, w tym realizację zobowiązań handlowych. https://espiebi.pap.pl/node/670684
Teraz przeczytajcie jeszcze raz napisane jest utrata wartości aktywów czyli utrata wartości a piszecie że to nie jest żadna strata przecież to bzdury sama spółka pisze straciła pewną wartość aktywów. Spółka jest zatem,mniej warta niż by chciały trolle wzrostowe.
To ile teraz jest warta spółka? Kto umie liczyć? Coś księgowi nie piszą ile im tych aktywów jeszcze zostało. Obecna wartość księgowa 140zł * ilość akcji około 16,5 mld - 6,7mld, jeszcze sporo zostaje, coś ponad 83zł/akcje.
W teorii jednak gdy ceny węgla koksowego będą dalej spadać a generowane straty rosnąć mogą czekać nas kolejne odpisy. Straty teoretycznie mogą pomniejszyć kapitał własny. Poza tym jaka korzyść będziesz posiadał ze spółki skarbu państwa która nie wypłaca dywidendy w najlepszych latach działalności. Twoje wyliczenie miało by sens gdybyś przejmował całą spółkę a nie gdy jesteś małym mniejszościowym robaczkiem do rozdeptania przez związki zawodowe i zarząd.
Napiszę łopatologicznie to może ktoś poprawi :) uzupełni.. bo się haos robi.
Wg mnie kapitalizacja rynkowa niska.. wiadomo dlaczego, więc zgodnie z ustawą mamy odpis aktualizujący.
Kapitalizacja wzrośnie, niewykluczony odpis wsteczny.
Zaznaczam że jestem laikiem. A źródeł poszukajcie samodzielnie. Prośba o uzupełnienie i wyjaśnienie.
Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. [„JSW”, „Spółka”] informuje, iż zakończone zostały analizy głównych przesłanek świadczących o możliwości utraty wartości bilansowej aktywów, zgodnie z postanowieniami MSR 36 Utrata wartości aktywów.
W związku ze zmianą niektórych parametrów techniczno-ekonomicznych stanowiących przesłanki do ujęcia w latach wcześniejszych odpisów aktualizujących wartość majątku trwałego Grupy Kapitałowej JSW, takich jak koszty działalności oraz zmiany zakładanego wolumenu produkcji i aktualizacja założeń cenowych w zakresie prognozowanych na kolejne lata cen węgla i koksu, biorąc pod uwagę utrzymującą się wartość bilansową aktywów netto JSW powyżej jej kapitalizacji rynkowej, Zarząd JSW identyfikuje prawdopodobieństwo aktualizacji wysokości ujętych odpisów.
Szacunki liczbowe będą kalkulowane zgodnie z postanowieniami MSR 36, a o wynikach testów Spółka poinformuje odrębnym raportem bieżącym.
Dokonanie lub rozwiązanie odpisów aktualizujących wartość majątku poszczególnych ośrodków wypracowujących środki pieniężne zostanie uwzględnione w śródrocznym skróconym jednostkowym sprawozdaniu finansowym JSW oraz w śródrocznym skróconym skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Grupy Kapitałowej JSW za okres 6 miesięcy zakończony 30 czerwca 2024 r.
Ewentualna aktualizacja odpisów na utratę wartości bilansowej będzie mieć niegotówkowy wpływ na wysokość wyniku operacyjnego JSW oraz Grupy Kapitałowej JSW [bez wpływu na sytuację płynnościową JSW i Grupy Kapitałowej JSW].
Odsyłam do Espi 43/2024.
Mnie tylko ciekawi, jakie przesłanki zidentyfikowano finalnie, czy wzięto pod uwagę ogromny "poziom" szortowania mającego z pewnością wpływ na obecną kapitalizację rynkową? Ale to zostawiam bez odpiwiedzi... wypadałoby podać przesłanki w bierzącym raporcie Szanowny Zarządzie.
Zastrzegam, że to wyłącznie moja opinia, a decyzję podejmujecie samodzielnie.
Zarząd ma akcjonariuszy gdzieś. W odpisie nie mógł uwzględnić Shortujących patrząc na ostatnia odpowiedź na pytanie
https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2024-09/PL-Zal-1-do-RB-48-2024_202409191078524825.pdf W którym spółka pisze wprost że to co na GPW pozostaje na GPW.
Kapitalizacja JSW to był tylko jeden z czynników choć możliwe że jeden z najważniejszych.
Dla mnie inne przesłanki przy C/WK 0.16 wyglądają mizernie, więc jeśli kluczowym czynnikiem jest kapitalizacja rynkowa to sprawa dla tzw. służb na 3 literki.
Ja i tak uważam, że to tylko zabieg księgowy... ale to moje zdanie.
Służby nic nie zrobią bo mamy takie prawo,sama spółka nie interesuje się akcjonariuszami mniejszościowymi.politycy nawet konfederacja nie rozumieją rynku kapitałowego.ważniejsi dla nich są górnicy. Związki zawodowe,Zarząd,politycy najczęściej graja do jednej bramki z Shortami tak ja to widzę.
Bardziej mnie zastanawia, że gdy kluczową przesłanką jest kapitalizacja, to jak kurs akcji wzrośnie o przykładowo 100%, koks wzrośnie, nowe ściany i takie tam "przesłanki"... to co? Chłopaki odpis wsteczny zrobią i obrtąbią sukces?
BTW. Dlaczego espi dzisiaj a nie z raportem? Dzień też zupełnie przypadkowy?