Kogoś poniosła fantazja z wyceną tej spółki. Może za rok dwa będzie to wyglądało lepiej i cały zysk będzie dla Hubtech, ale na razie nie ma uzasadnienia dla tego, co zrobili i za ile. Najwyraźniej chodziło o wyprowadzenie legalnie kasy. Dzięki za link.
Wydali ponad 75 mln za 30 – kilka procent akcji spółki, która przyniosła lekko ponad 7 mln zysku za 2023. Za 10 lat im się to zwróci. Nie mam pojęcia o co chodzi. Jeżeli w ciągu następnych kilku miesięcy spółka IB nie podpisze jakiejś znaczącej umowy to będzie ich najlepszy numer, jaki tu widziałem.
Dnia 2024-09-19 o godz. 18:09 ~Adam napisał(a): > Wydali ponad 75 mln za 30 – kilka procent akcji spółki, która przyniosła lekko ponad 7 mln zysku za 2023. Za 10 lat im się to zwróci. Nie mam pojęcia o co chodzi. Jeżeli w ciągu następnych kilku miesięcy spółka IB nie podpisze jakiejś znaczącej umowy to będzie ich najlepszy numer, jaki tu widziałem.
Może pierwszy napiszesz: "przepraszam Cię" inżynierowiMaliniakowi ? :)
Roz, rozumiem, że masz akcje i ja też mam akcje, ale tego się po prost nie da wytłumacz w żaden sposób, chyba że faktycznie podpiszą jakąś znaczącą umowę lub chcą spółkę sprzedać. Już, pomijając, że kupili spółkę od sobie to, kto wziął teraz tę kasę? Mogli w coś zainwestować te pieniądze, wypłacić dywidendę lub zrobić skup akcji, a wygląda to na kolejny skok na kasę i nic więcej. To jest forum i można sobie podyskutować (oprócz jednego gościa), o tym, czy coś jest np. opłacalne, ale to na chwilę obecną się nie broni. Dodruk 200 mln, choć akcje nie dopuszczone do obrotu, ale jest, a kasę z tego wzięli do kieszeni, kupując od siebie spółkę. Dalej oczywiście brak informacji i jedyne, na co można liczyć do, że ktoś nagoni na spadki i uda się zrobić jakieś kółko, bo inaczej szanse na zarobek i stopniowy wzrost kursu maleją z każdym takim numerem.
Pomęczą ludzi jeszcze kilka lat w tym przedziale, skupując akcje na słupy, a dla najbardziej wytrwałych zrobią wezwanie po np. 70 gr i jeszcze im ludzie podziękują i napiszą, że wystarczyło poczekać ha ha.
Dnia 2024-09-20 o godz. 07:41 ~Kol napisał(a): > Pomęczą ludzi jeszcze kilka lat w tym przedziale, skupując akcje na słupy, a dla najbardziej wytrwałych zrobią wezwanie po np. 70 gr i jeszcze im ludzie podziękują i napiszą, że wystarczyło poczekać ha ha.
Coś w tym jest.
A jednocześnie (z innej strony) warto zauważyć, że na bankierowych forach dyskusyjnych spółek, które nie rokują zarobkiem dla drobnych akcjonariuszy, zanika ruch niemal zupełnie. A tu na naszym forum jednak cały czas jest ruch. Może nie jak w ulu. Może nie całkiem na temat. A jednak cały czas widać emocje i zaangażowanie. Zwłaszcza tych pokroju maliniaka. To u nich widać największe emocje we wpisach. A skoro są emocje, to też nie bez przyczyny.
Zatem na dwoje babka wróżyła - różnie tu być może. Najlepsze nadal jest to, że maliniak myśli, że tu sami przegrani siedzą :-) Niech tak myśli...
No to zainwestowali 190 milionów by przejąć Invention Bio. Invention posiada chyba jakieś centrum badawcze. Dostali 120 milionów różnych dofinansowań. A ty piszesz tak jakby oni nic nie posiadali i mieli tylko zysk 7 mln rocznie. Ja tam nie wiem czy to dobry biznes czy nie, bo nie wiem ile czy majątek Invention bio jest wart.
Roz, wiesz może, skąd oni mieli kasę na tych 30%, 20 mln z dodruku, a skąd 55 mln? Wiesz może, kto wziął tę kasę i na co ona zostanie, ewentualnie przeznaczona? To mnie akurat jako akcjonariusza interesuje, a nie ich majątek. Pamiętaj, że na ich rozwój i majątek szła kasa nie tylko z projektów, ale też z zysków OB, a tam poszły pieniądze z akcji upchniętych w rynek. Nie sądzisz, że takie informacje powinny być dostępne dla akcjonariuszy, dzięki którym mają to, co mają? Ja wiem, że to, co zrobili jest zgodne z prawem, ale zupełnie bez żadnej wartość dla akcjonariatu. Niby tak spółka ma wszystko, co powinno starczyć do stopniowego wzrostu kursu, ale ma też zarząd, który jest zainteresowany tylko i wyłącznie napychaniem własnych kieszeni.
Jedyna nadzieją jest to że przejęcie ib ma na celu duży zysk . Że wiedza coś czego my nie wiemy może jakiś projekt ma ukończeniu . Tylko że zarząd zawsze patrzy tylko na siebie akcjonariuszy mają w głębokim poważaniu