chcialam zapytac o taka sprawe: firma z ktora byly podpisywane umowy o dzielo nie przyslalaby PIT 11, w rozliczeniu rocznym w picie ujmuje sie normalnie chyba przychod od tej firmy, ale co wtedy jezeli urzad skarbowy chcialby sprawdzic i okaze sie ze brakuje tego PITu, kto wtedy odpowiada za to i jak to sie wszystko przedstawia
Z tytułu umowy o dzieło firma ma obowiązek wystawić PIT 8B do 28 lutego br.,a zatem jest jeszcze trochę czasu więc może doślą.A skąd masz pewność,że nie będzie tego PIT-u i dlaczego miałoby go nie być?Chyba /w co nie wnikam/,że te umowy były jakieś..nieoficjalne./?/
Oczywiście ze w PIcie rocznym trzeba ująć dochody z tytułu umów o dzieło,ale nie mając PIT-u8B skąd będziesz wiedziała jakie kwoty przychodu,kosztów i zapłaconych podatków dokładnie masz wpisać??Pozdrowionka
chcialam sie dowiedziec co by bylo gdyby... troche bylo przejsc z pewna firma...
wszystkie dane potrzebne do PIT mam na rachunku dolaczanym do umowy
nie zakladam z gory ze nie przysla tylko tak chcialam sie dowiedziec co i jak...
pozdrawiam
Witam,
jestem w trakcie zakładania stowarzyszenia, dokumenty rejestrowe mam przygotowane, podobnie jak napisany statut stowarzyszenia, którego jednym z głownych celów bedzie organizacja zlotów samochodowym okreslonej marki i działania marketingowe przeprowadzane na rzecz sponsorów, którzy beda "wykładać" pieniądze na te zloty. Sponsorzy za wyłozone pieniądze chcieliby otrzymywać od nas faktury z tytułu "reklamy swojej fimry na zlocie", więc jak mozemy to najprościej prowadzić pod względem księgowym i rozliczaniem się z urzędem skarbowym, aby ominąc całą paierologie związaną z prowadzeniem pełnej księgowości i przekazywaniem deklaracji comiesięcznych do urzędu skarbowego. Podpowiem tylko, ze nasze stowarzysznie nie zatrudnia pracowników, a nasz majątek bedzie powstawał z wpłacanych składek przez członków stowarzyszenia. W urzędzie skarbowym podpowiedzniano mi tylko, ze deklaracje za cały rok mozemy złożyc jednorazowo na koniec roku kalendarzowego, w celu rozliczenia tego co miało miejsce podczas prowadzenia naszej działności w ciągu roku.
Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
założyliśmy niedawno stowarzyszenie, pierwsza nasza wpłata była to kwota przekazana od członków stowarzyszenia - jak to mamy rozliczyc z US - dziekuje i pozdrawiam jarek
przyborek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Witam,
> jestem w trakcie zakładania stowarzyszenia,
> dokumenty rejestrowe mam przygotowane, podobnie
> jak napisany statut stowarzyszenia, którego jednym
> z głownych celów bedzie organizacja zlotów
> samochodowym okreslonej marki i działania
> marketingowe przeprowadzane na rzecz sponsorów,
> którzy beda "wykładać" pieniądze na te zloty.
> Sponsorzy za wyłozone pieniądze chcieliby
> otrzymywać od nas faktury z tytułu "reklamy swojej
> fimry na zlocie", więc jak mozemy to najprościej
> prowadzić pod względem księgowym i rozliczaniem
> się z urzędem skarbowym, aby ominąc całą
> paierologie związaną z prowadzeniem pełnej
> księgowości i przekazywaniem deklaracji
> comiesięcznych do urzędu skarbowego. Podpowiem
> tylko, ze nasze stowarzysznie nie zatrudnia
> pracowników, a nasz majątek bedzie powstawał z
> wpłacanych składek przez członków stowarzyszenia.
> W urzędzie skarbowym podpowiedzniano mi tylko, ze
> deklaracje za cały rok mozemy złożyc jednorazowo
> na koniec roku kalendarzowego, w celu rozliczenia
> tego co miało miejsce podczas prowadzenia naszej
> działności w ciągu roku.
> Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
> Pozdrawiam
Dostałem PIT-11/8B i co mam z nim zrobić..?? pomocy..:-) bo nie wiem czy moge/musze sie rozliczać czy firma w której byłem zatrudniony musi przysłać mi jeszcze coś innego??z góry dzieki POZDRAWIAM
NiZiUr Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dostałem PIT-11/8B i co mam z nim zrobić..??
> pomocy..:-) bo nie wiem czy moge/musze sie
> rozliczać czy firma w której byłem zatrudniony
> musi przysłać mi jeszcze coś innego??z góry dzieki
> POZDRAWIAM