• Jak myślicie...? Autor: ~Lord [185.186.152.*]
    Kto gra 1 akcją, lub nawet 2-3 akcjami, czy 7.mioma - co często tutaj widać? Przecież drobnemu się to nie opłaci, bo prowizja dobita do jednej akcji, robi nawet kilkanascie % wyższy zakup. Zjawisko ciekawe i zastanawiające ;) Boczniak dłuższy grubych inwestorów nie interesuje, to normalne. Na CDR 9 lat temu trwał ok 3.lata - kurs był wtedy między 20-40 pln. Wymęczyli niecierpliwych :) Chyba każdy stary inwestor miał akcje CDR w tamtych latach, po ok 20-40 pln, czy wytrzymał do 400 pln, a dzisiaj 180 pln? A LPP chodziło po 400-600 pln, miałem 70 akcji i wymiękłem przy 500 pln, dzisiaj z perspektywy czasu, z tej lewej strony na wykres patrząc, wiem jak mnie zmęczyli, ale młodość na giełdzie i brak doświadczenia... sam moge mieć do siebie pretensje, do nikogo innego. Tak grają fundy, długoterminowo, szukają, analizują wchodzą i czekają. Zamykają pozycje jak przychodzi na to czas.. Dzisiaj 70 akcji LPP to spory majątek, ale nie żałuje - doswiadczenie, bolesne, ale uczy.
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~Fred [37.19.205.*]
    animator rynku to robi by utrzymać płynność. Nikt tego nie chce kupować, to musi działać animator, którego przecież zatrudnili. Obecnie spółka omijana szerokim łukiem przez inwestorów. Część funduszy zmniejszyła swoje zaangażowanie w akcje. Ogólnie wydaje mi się że jest brak zaufania do spółki.
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~Lord [185.186.152.*]
    Akurat mam również akcje spółki Columbus, dużo więcej w ilości akcji, bo tańsza na tę chwilę. Tam też jest np. seria 10 transakcji po 1 akcji pod rząd, a płynność kilka milionów PLN dziennie. Tak się bawią algorytmy, które odpowiedni człowiek z funduszu zapuszcza i idzie na kawę. W końcu zmienią algorytm na inny parametr i się zacznie. Zgadzam się, że spółka nabroiła sama sobie z Covidomatem, to jej zupełnie nie było potrzebne i mam nadzieje, że wyciągneli z tego wnioski. Fundusze jedne zmniejszyły, a inny po 3 latach powrócił - Norge Fund, najwiekszy na swiecie fundusz, obok BlackRock. Pojawią się kolejne, zobacxzysz. Pozdrawiam
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~CycuMitoman [83.10.106.*]
    Nie pisz głupot nikt większy tu nie wejdzie. MLS to nie producent szyb by bawić się w te technologie, najzwyklej na świecie jest to nieopłacalne co widać po znikomej sprzedaży. Jeśli technologia produkcji prądu z szyb będzie miała ekonomiczny sens to zajmą się nią globalne firmy produkujące szkło jak np Saint-Gobain. Sam sobie policz jakie to są koszty kupić szyby od producenta, opłacić specjalistyczny transport, rozładować, magazynować i dopiero zadanie MLS nanieść powłokę, znowu magazynować, znowu transportować. Takie Saint-Gobain jeśli będzie tylko chciało to dołoży urządzenie do nanoszenia np kropek kwantowych do istniejących lini produkcyjnych i będzie miało znacznie niższe koszty niż MLS.
    Aha, CycuMitomanie, akurat pamietam cie sprzed roku, bo jestes tu juz od jakis dwóch lat, może trzech, tak by the way... kiedy spisz i robisz coś innego, oprócz analizowania faktow MLS i opluwania jej na forum? Pytanie retoryczne - oczywiście :) Rok temu pisałem o tym, jak było 8 funduszy, ze za rok bedzie ich 2x wiecej. Ile jest teraz? Niech policze.. sorry, pomyliłem się, jest na razie tylko 13 ujawnionych po ostatnich raportach. Rok temu pisałeś to samo, cel Twoich wpisów jest jasny, mnie nie zniechęca, odbierzcie akcje z innych rąk. Powiem tu i teraz, że za kolejny rok, będzie o kolejne 5 funduszy więcej, docelowo ok 20. Nie bez kocery co rusz jacyś ich przedstawiciele fatygują się do Zaczernia. Akcji mało w obrocie, więc trzeba kisić i kisić i boczniakiem jeszcze trochę czasu polecieć. Ja mam czas, siedze w spółce i na spółce już od 2019 roku, posiedze jeszcze do emerytury, a ta za 15 lat :)
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~Mr_P [45.128.133.*]
    Gdybys byl tutaj od 2019 to bys wiedzial ze cycek jest z nami juz dluzej i z kazdym kolejnym postem widac ze klamiesz, gdy byles tutaj od 2019 i nie sprzedales na fali w lutym 2021 to gratuluje inwestycji.... bajki mozesz opowiadac dzieciom na dobranoc
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~antyghandi [31.178.57.*]
    Dnia 2024-09-19 o godz. 10:30 ~Lord napisał(a):
    > Kto gra 1 akcją, lub nawet 2-3 akcjami, czy 7.mioma - co często tutaj widać? Przecież drobnemu się to nie opłaci, bo prowizja dobita do jednej akcji, robi nawet kilkanascie % wyższy zakup. ciekawe i zastanawiające ;)

prowizja w xtb -0%
    I kupujesz 1 akcje i sprzedajesz? Jak chcesz kupic 1000 akcji, to kupujesz 1000 razy po 1 akcji. Fajnie :)
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~Mr_P [146.70.176.*]
    @antyghandi z nim nie ma co dyskutowac to jest przeciez green udajacy lorda fali wzrostowej.
    Kupowal przy 80 bo mialo rosnac a po 2 latach jest 4x a on ciagle o trendzie wzrostowym nadaje.
    On nie zauwaza zaklamania prezesa ktory od 3 lat informowal akcjonariuszy ze ciagle sa prowadzone dzialania na rynku w usa.
    Ile pieniedzy kosztowal spolke do tej pory oddzial w USA?
    A w ostatnim wywiadzie prezes mial czelnosc powiedziec ze dopiero od lutego roku 2024 w pelni skoncentrowali dzialania na rynku amerykanskim. To co robilia spolka przez ostatnie 3 lata i kto pobieral tam pieniadze za nic?
    Dlaczego Grenzbach zamyka swoje oddzialy w europie? Bo koszty transportu i odprawy do usa otworza oczy prezesowi, nie zapominajcie ze w tej spolce kalkulacje nie sa ich dobra strona.
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~Gość [212.102.51.*]
    Lord vel Green stara się nie widzieć, że podczas notowań dziennych podbitki są robione 1 szt albo kilkoma, a dołki większe pakiety. Spółka nie potrafi od dłuższego czasu wypracować zysku, przychody maleją z kwartału na kwartał i niby ktoś skupuje akcje, ale tego nie widać na GPW, może na jakiejś giełdzie w Etiopii to robi
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~Green [94.254.168.*]
    Już szukasz u innych metod stosowanych przez Was? To jest prymitywna przewrotność. Nie jestem Lord, choć uważam, że logicznie i rozsądnie wyciąga wnioski.
  • Re: Jak myślicie...? Autor: ~Green [94.254.168.*]
    Ale mnie bawisz. 4 lata temu to w ogóle nie interesowałem się tą spółką. Zdziwiłbyś, jaką ma średnią. Jestem tu od końca 2023r. I możesz sobie pisać, co chcesz próbując mnie dykredytować kłamiesz świadomie albo nie masz pojęcia od kiedy jestem, co jeszcze gorzej o tobie świadczy. Skoro już wycierasz sobie moją osobą gębę... To pisz prawdę.
[x]
MLSYSTEM -0,68% 14,70 2025-10-14 16:26:48
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.