• Jak to jest z VATem? Autor: ~Michał1984 [83.27.122.*]
    Witam! Pytałem się juz o to w innym kąciku, ale nie otrzymałem odp. Mianowicie mając firmę komputerową, kupuję w hurtowni np. dysk twardy i teraz czy płacę za niego normalnie cenę netto + vat czyli brutto i potem to sprzedaję klientowi za cenę hurtową + noja marża? Czy pod koniec roku mogę odliczyc sobie ten vat od dysku ktory kupilem w hurtowni a potem go sprzedalem klientowi??? Chodzi mi dokladnie o to, gdzie jest zysk takiego "sklepikarza"? Bo kupując owy dysk po cenie brutto i dokladac do tego moj zysk to zbytnio by się to nieopłacało (zbyt duza cena dla klienta). Pozdrawiam! Zielony w tym temacie - Michal!
  • Re: Jak to jest z VATem? Autor: ~iskierka [83.16.105.*]
    Jesteś bardzo bladozielony i żeby Cię choć trochę zarumienić to trzeba by tu napisać małą rozprawkę na temat VAT.
    W dużym uproszczeniu - VAT jest podatkiem od wartości dodanej (czyli mniej więcej od marży) ale realizowane jest to na zasadzie: od wartości netto sprzedanych towarów i usług, skalkulowanej jako cena neto nabycia + marża uwzględniająca pozostałe koszty i zysk, oblicza się podatek należny, który jest składnikiem ceny sprzedaży; w rozliczeniu z fiskusem podatek należny pomniejsza się o tzw, podatek naliczony wynikający z faktur nabycia towarów i usług związanych z prowadzoną działalnością.
    Uproszczony na maksa przykład (sprzedaż dysku, stawka podatku 22%, na każdym etapie każdy dolicza 10% marży)

cena netto VAT cena brutto

A) hurtownia 100,00 22,00 122,00
    B) Ty 110,00 24,20 134,20
    C) sklep 121,00 26,62 147,62
    D) konsument

rozliczenie z US
    TY: 24,20 - 22,00 = 2,20 [podatek nbależny od Twojej sprzedaży minus podatek naliczony (zapłacony w cenie nabytego dysku] = podatek podlegający wpłącie do US]
    sklep: 26,62 - 24,20 = 2,42

Aby odliczyć podatek naliczony trzeba być zarejesrtowanym w US jako podatnik VAT czynny. Okresem rozliczeniowym w VAT jest generalnie miesiąc.
  • Re: Jak to jest z VATem? Autor: ~'mike' [217.99.151.*]
    a jak jest w takiej sytuacji ? robię przymiarke
    do działalności i sam juz nie wiem krótko;

kupuje towar tylko bez VAT-u
    sprzedaję tylko z VAT-em
    Przykład
    kupno - 1000 zł
    sprzedaż - 1200 zł + Vat od tej kwoty czyli - 1464 zł
    tyle dostaje do reki
    Jak mam to rozliczyć z US ? jaka kwota do zapłaty ? 262 zł ?
    bo inaczej tego nie widzę
    acha , jaki jest limit miesieczny tak żeby nie wpaśc na VAt ?
    tylko siedzieć na ryczałcie ?
    / działalność to pośrednictwo w handlu złomem /
    siedze juz w tym 8 lat ale komuś podlegam a chciał bym dodatkowo
    na własną rękę - nie rezygnując jednak z etatu u tego kogoś /
  • Re: Jak to jest z VATem? Autor: ~cuba [84.10.52.*]
    widzę , że obeznany jesteś

to odpowiedz mi na taką zagadkę:

czy informatyk pracujący na umowę o dzieło tworząć programy informatyczne musi doliczać vat do swojej usługi ????
  • Re: Jak to jest z VATem? Autor: ~MariuszB. [83.27.98.*]
    Jeśli dobrze zrozumiałem to mam płacić VAT od kwoty jaką doliczam do ceny hurtowej netto ?? To w sumie jest logiczne ponieważ VAT od pozostałej kwoty już zostawiło się w hurtowni ;)

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego tematu.
    Ten VAT czyli 2,42zl z przykładu iskierki wpisuje w deklaracji VAT-7 i wpłacam na konto US ??
  • gdzie sprawdzić prawidłowy numer nip kontrachenta z kraju uni??? Autor: ~sprezyna [83.27.241.*]
    gdzie sprawdzić prawidłowy numer nip kontrachenta z kraju uni???
    na fakturze będzie 0%Vat czy 22
  • Re: gdzie sprawdzić prawidłowy numer nip kontrachenta z kraju uni??? Autor: ~Mmllmm [78.10.240.*]
    Tutaj jest aplikacja której możesz użyć do zweryfikowany numeru VAT
    http://vat-number-validation.eu/vat-ue/
  • Re: gdzie sprawdzić prawidłowy numer nip kontrachenta z kraju uni??? Autor: ~januszŁ [83.29.177.*]
    sprezyna Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > gdzie sprawdzić numer nip kontrachenta
    > z kraju uni??? czy istnieje