Witam! sprzedałam dyskietki za 15zł i nabiłam na kasę fiskalną, klient zarządał fakturę na w/w towar. Jak mam ująć to w ewidencji sprzedaży skoro mam tą kwotę dyskietek na fakturze i w kasie fiskalnej?? (podwójnie?? :) Jeżeli sprzedaje komputer za 3500 czy nabijam tę sprzedaż na kase fiskalną czy tylko wystarczy że wystawię fakturę??.
Zakupiłam kasę fiskalna w listopadzie 2003r. ewidencję rozpoczełam od 1.XII.03 i spełniłam wszystkie konieczne warunki aby móc odliczyć kasę fiskalna. W której deklaracji Vat wykazuje zakup kasy fisk. za m-c grudzień czy styczeń?Jak dokonac tego odliczenia?
Z góry dziękuje za uzielenie mi odpowiedzi. Pozdrawiam
czy potrzebuje kasę fiskalną jeżeli mam zamiar założyć małą firmę produkcyjno-handlowo-usługową w momencie gdy będzie to firma vat?
czy od razu po zalożeniu firmy muszę kupić komputer(kasę fiskalną),czy wystarczy książka przychodów i rozchodów?
Ponawiam pytanie Pawła:
Czy kasę fiksalną muszę zakupić "na dzień dobry", już rozpoczynając działalność, czy też dopiero po przekroczeniu 20.000 zł obrotu w danym roku podatkowym (tak gdzieś wyczytałem)?
Mi chodzi o jednoosobową firmę usługowo-handlową.
Ewentualnie jak to zrobić, żeby uniknąć konieczności zakupu kasy na dzień dobry :)
Jestem osobą bezrobotną chcę zgłosić chęć rozpoczęcia działalności gospodarczej i poprosić o pomoc (wsparcie finansowe)pośrednictwo pracy.
Dokładnie moja działalność polegałaby na sprzedaży produktów przez internet (wielobranżowy sklep internetowy),czy prowadząc taki sklep musze posiadać kase fiskalną?
Moim zdaniem prowadzenie takiego sklepu to dobry pomysł na biznes,zwykły sklep ogranicza się jedynie do miejsca w którym się znajduje oraz do ludzi mieszkających w jego rejonie.
To że ktoś obok niego przechodzi nie oznacza że musi do niego wejść a nawet jeśli wcale nie oznacza to że coś w nim kupi, jednym słowem sklep internetowy daje szerokie możliwości pozyskiwania klientów w całym kraju a nawet za granicą oczywiście zdaje sobie sprawe z tego iż zależy to również od tego czym się zamierza chandlować w internecie.
Prosze odpowiedzieć na adres leszek_24com@interia.pl
Kotmat Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ponawiam pytanie Pawła:
> Czy kasę fiksalną muszę zakupić "na dzień dobry",
> już rozpoczynając działalność, czy też dopiero po
> przekroczeniu 20.000 zł obrotu w danym roku
> podatkowym (tak gdzieś wyczytałem)?
> Mi chodzi o jednoosobową firmę usługowo-handlową.
> Ewentualnie jak to zrobić, żeby uniknąć
> konieczności zakupu kasy na dzień dobry :)
Kotmat Napisał(a):
> Ponawiam pytanie Pawła:
> Czy kasę fiksalną muszę zakupić "na dzień dobry",
> już rozpoczynając działalność, czy też dopiero po
> przekroczeniu 20.000 zł obrotu w danym roku
> podatkowym (tak gdzieś wyczytałem)?
> Mi chodzi o jednoosobową firmę usługowo-handlową.
> Ewentualnie jak to zrobić, żeby uniknąć
> konieczności zakupu kasy na dzień dobry :)
Witam,
A Jeśli pośredniczymy w sprzedaży biletów komunikacji międzynarodowej musimy je nabijać na kasę? Za każdy sprzedany bilet dostajemy prowizję od wartości Netto dodajemy 22Vatu i wystawiamy fakturę, czyli prowadzimy sprzedaż udokumentowaną. Z góry dziękuję za odpowiedź, właścicielka Biura Turystycznego
Zakup kasy fiskalnej,musi nastapic w chwili przekroczenia obrotu 20 tys zł.Jednym słowem sprzedajac juz za przysłowiowy 1gr,ponad kwotę 20 tys,musicie to zrobic przy pomocy kasy.
Nooo chyba,ze prowadzicie tzw.sprzedaz udokumentowana,czyli wystawiacie tylko i wylacznie na f-ry.Vat.
Pozdrawiam
Andrzej
witam wszystkich.
kasę fiskalną kupuję gdy obrót przekroczy 20 tys. a jak ewidencjonować sprzedaż do tego momentu? jestem na KPIR, prowadzę usługi i otwieram sklep wielobranżowy.
dziękuję
maro Napisał(a):
> witam wszystkich.
> kasę fiskalną kupuję gdy obrót przekroczy 20 tys.
> a jak ewidencjonować sprzedaż do tego momentu?
> jestem na KPIR, prowadzę usługi i otwieram sklep
> wielobranżowy.
> dziękuję
w "ewidencji dziennej sprzedaży" po całym dniu wpisuje się datę i utarg na koniec miesiąca podlicza i jest. można taką książkę kupić w każdej skarbówce
Arek Napisał(a):
> Od jakiej wysokości obrotu trzeba mieś kasę
> fiskalną?
> dziękuję za odpowiedź
Chce prowadzić niewielki sklep stacjonarny i Internetowy?
Czy musze posiadac kase fiskalną ?
Ale sprzedaż Internetowa może być większa niz w sklepie stacjonarnym i napewno przekrocze limit na kase?
Czy jak sprzedaje w Internecie musze posiadac kase fiskalną ?
Więc jak w takiej sytułacji czy mam prowadzić sprzedaż tylko Internetową by nie posiadać kasy fiskalnej ?
PROWADZĄDZ SPRZEDAZ UDOKUMENTOWANA - WYSTAWIAJĄC F-RY VAT I NIE POSIADAJĄC KASY FISKALNEJ PRZY OBROCIE POWYŻEJ 20 TYS. CZY MOGE WYSTAWIAĆ FAKTURY NA OSOBY FIZYCZNE, KTORE NIE POSIADAJĄ WŁASNEJ DZIAŁNOŚCI????
najlepiej odpowiedza na to pytanie w Urzedzie Skarbowym. Najpierw sprawdza czy dzialalnosc wymaga kasy fiskalnej. Z tego co sie orientuje podany typ dzialalnosci bedzie sie zaliczac do "dzialalnosci zwiazanej z informatyka" a w tym przypadku kasa jest wymogiem (jesli sprzedawany towar i uslugi sa nabywane przez osoby fizyczne nie prowadzace dzialalnosci gospodarczej). Jesli zas towar jest sprzedawany osobom prowadzacym dzilalnosc wtedy jako dowod ewidencji wystarczy FV. Kase fiskalna wprowadzamy od momentu osiagniecia w 2004r obrotu 40.000 zl a nie jak w 2003 20.000 zl. Kase zas musimy posiadac po dwoch miesiacach od konca miesiaca w ktorym przekroczylismy w/w obrot. Za zakup kasy mozemy otrzymac z U.S. 50% zwrot wartosci kasy po wczesniejszym zgloszeniu "checi" jej zakupu w U.S. oraz po jej zakupie i ufiskalnieniu (najpozniej do 7 dni od jej zakupu)zlozenia wniosku o zwrot wraz dowodem zakupu kasy. U.S. powinien zwrocic pieniadze za kase fiskalna do 25 dni od zlozenia wniosku.
Witam, sprzedawałem do tej pory jedaną część komputerową. Dowiadywałem się w biurze rachunkowym w zeszłym roku czy muszę mieć kasę fiskalną - odpowiedziano mi, ze jezeli 1 rzecz i na kazdą wystawiam r-k vat - czy to jest prawidłowe? dodam, ze przekroczyłem 40.000 obrotu - kase mam od wczoraj bo chce zwiekszyc asortyment sprzedawanych rzeczy via intenet
Milka Napisał(a):
> Witam! sprzedałam dyskietki za 15zł i nabiłam na
> kasę fiskalną, klient zarządał fakturę na w/w
> towar. Jak mam ująć to w ewidencji sprzedaży skoro
> mam tą kwotę dyskietek na fakturze i w kasie
> fiskalnej?? (podwójnie?? :) Jeżeli sprzedaje
> komputer za 3500 czy nabijam tę sprzedaż na kase
> fiskalną czy tylko wystarczy że wystawię
> fakturę??.
> Zakupiłam kasę fiskalna w listopadzie 2003r.
> ewidencję rozpoczełam od 1.XII.03 i spełniłam
> wszystkie konieczne warunki aby móc odliczyć kasę
> fiskalna. W której deklaracji Vat wykazuje zakup
> kasy fisk. za m-c grudzień czy styczeń?Jak dokonac
> tego odliczenia?
>
> Z góry dziękuje za uzielenie mi odpowiedzi.
> Pozdrawiam
>mirka - Proszę o pomoc! Postanowiłyśmy wraz z siostrą otworzyć mały sklepik.
Niestety nie bardzo wiemy jaki system opodatkowania możemy wybrać i do czego w tym wszystkim służy kasa fiskalna? Wiem,że pytanie może wydawać się banalne ale my naprawdę nie mamy żadnego źródła informacji. Diękuję
Otwierałam działalność w pierwszej połowie 1999 roku. Wymogiem wtedy było posiadanie kasy fiskalnej bez względu na obrót i rodzaj dokumentacji sprzedaży. Otrzymałam zwrot kosztów zakupu kasy z US. Teraz chciałabym "pozbyć" się tej kasy, bo sprzedaż dokumentuję fakturami (dokładnie 1 w miesiącu). Jaka jest procedura i konsekwencje tego ?
Pozdrawiam
Czy prowadzenie sieci osiedlowej to usługi telekomunikacyjne - a lezeli tak, to czy nie podlegają takie usługi obowiązkowi ewidencjonowania w kasie fiskalnej ??
Prowadzę działalność usługową (automyjnia i dzierżawię osobie trzeciej sklep)- ewidencjonowane w księdze przychodów i rozchodów; chciałabym rozszerzerzyć działalność o sprzedaż poprzez allegro. Towary mogłyby pochodzić również z Niemiec.
1. Jakich formalności powinnam dopełnić (oprócz zmiany regon i wpisu w działalności gospodarczej).
2.Czy ewidencje sprzedaży prowadzę nabijając na kasę fiskalną kwotę sprzedaży i wysyłając paragon nabywcy
3. Jak dokumentować towary nabyte za granicą?
"Kase fiskalna wprowadzamy od momentu osiagniecia w 2004r obrotu 40.000 zl a nie jak w 2003 20.000 zl. Kase zas musimy posiadac po dwoch miesiacach od konca miesiaca w ktorym przekroczylismy w/w obrot." -> wypowiedz MIRANDY chyba nie dokońca jest prawdziwa... 40.000 obowiązuje w 2004r ale TYLKO dla osób które otworzyły swoją działalność przed rokiem 2004r i w tym przypadku po przekroczeniu 40.000 w roku 2004r. musza zarejestrować kase po upływie 2 m-cy licząc od pierwszego dnia m-ca następnego po m-cu w którym wystapił obowiązek instalacji kasy fiskalnej np. 18.08.2004r. przekroczylam graniczna kwote wiec od dnia 1.11.2004r jestem zobowiązany posiadac kase fiskalna. Natopmiast kwota 20.000 zł OBOWIĄZUJE tez w roku 2004r. jeżeli działalnośc została zarejestrowana DOPIERO w roku 2004r. i wtedy jestesmy zobowiązaniu zainstalowac kase fiskalna juz W DNIU w którym ma nastąpic przekroczenie kwoty 20.000 zł. .... wszystkie podstawy prawne dotyczace kas fiskalnych znajdują sie w ustawie o podatku od towarów i usług z marca 2004r (art.111) oraz rozporządzenie ministra finansów z roku 2002 chyba z kwietnia o kasach fiskalnych.(materiały te są dostępne na stronie www.mf.gov.pl)
Nie mogę znaleźć rolki z kopiami paragonów z kasy fiskalnej. US poprosił o jej dostarczenie w związku z prowadzoną kontrolą. Jaką strategię przyjąć, jakie będą konsekwencje braku tej rolki?
aGA Napisał(a):
> Nie mogę znaleźć rolki z kopiami paragonów z kasy
> fiskalnej. US poprosił o jej dostarczenie w
> związku z prowadzoną kontrolą. Jaką strategię
> przyjąć, jakie będą konsekwencje braku tej rolki?
Prowadzę dwie działalności: szkołę( nie jest płatnikiem Vat) i firmę komputerową. Na każdą sprzedaż wystawiam fakturę. Sprzedaż z każdej firmy przekracza 40.000. Czy muszę posiadać kasę fiskalną, jeśli tak to dwie czy jedną
Prowadzę działalność od 2002 roku ,sprzedąż artykułów przemysłowych(ubrania).Jaki przychód muszę mieć za 2004 rok aby prowadzić ewidencję za pomocą kasy fiskalnej.Nadmienię ,że nie jestem płatnikiem Vat, i rozlcizam się w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Dziękuję,.
mam zamiar zalozyc dzialalnosc gospodarcza i bede musial kupik kase fiskalna Czy jest jakas roznica jak bede sie rozliczal z US (czy bede platnikiem VAT, czy bede na ryczalcie) zebym mogl uzyskac 50% zwrotu za zakup kasy fiskalnej
Witam! Mam działalność cateringową:Rozwożę obiady do biur.Klient wpłaca mi pieniadze na konto lub do osobiscie na rachunek za dwutygodniowy abonament dowożonego obiadu.Czy mam kupić kasę fiskalną ?
Pozdrawiam. Jolanta Kasperczyk
Zgubiłem rolki z kasy fiskalnej a mam kontrolę z Urzędu jake mogą być konsekwencje tego? czy mogę przedstawić tylko raporty miesięczne , bo te akurat uda mi się zdobyć
zamierzam rozpocząć działalnośc handlową. Czy musze kupic kase fiskalną na początku czy jest to obowiązkowe dopiero po osiągnięciu odpowiedniego obrotu? A jeśli nie byłabym płatnikiem Vat czy wtedy tez musze posiadać taką kasę??
zamierzam rozpocząć działalnośc handlową. Czy musze kupic kase fiskalną na początku czy jest to obowiązkowe dopiero po osiągnięciu odpowiedniego obrotu? A jeśli nie byłabym płatnikiem Vat czy wtedy tez musze posiadać taką kasę??
proszę o pomoc w ocenie sytuacji.
Jednoosobowowa sp. z o.o. sprzedaje towary na podstawie paragonów z kasy fiskalnej następnie stwierdza, że ponieważ to byli klienci zza wschodniej granicy "mieli odroczony termin płatności" Właściciel Spółki naklepał w tym trybie ok 300 tys zł. Spółka jest moim dłużnikiem.
Prowadzę DG.niebawem przekroczę magiczną kwotę 20.000 zł i muszę kupić kasę fiskalną. Co by się stało jeżeli do 31.12.2005 tej kwoty nie przekroczę, to co narazie nie kupować kasy??? Działalność rozpoczołem w tym roku..
Czy muszę kupić kasę fiskalną prowadząc komercyjną stronę internetową ( wpływy z raklam ) i sklep internetowy.
Czy niemogę zamniast wystawiania paragonów osobą fizycznym ( kliientom indiwidualnym ) wystawiać za każdym razem Faktóry VAT? i czy to by było zwolnienie z obowiązku kupna kasy fiskalnej?
Albo czy są jakieś inne wyjścia aby niekupować kasy fiskalnej?