• Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Piotr W [66.185.84.*]
    Pracuje w miedzynarodowej firmie co wiaze sie z czestymi wyjazdami. Oczywiscie aby byc w zgodzie z prawem i przebywac i swiadczyc prace na terenie Niemiec mam odpowiednia wize. Pracodawca za kazdy dzien pobytu wyplaca diete w wysokosci 25Euro a wynagrodzenie otrzymuje tylko od polskiego oddzialu (jestem tylko delegowany za granice).Moje pytanie brzmi:
    1. Czy nalezy sie jakis zwrot podatku z pracy za granica, a jezeli tak to w jaki sposob go obliczyc przy zalozeniu pensji 3000PLN brutto i 8 dniach delegacji za granica...

Z gory dziekuje za ewentualne wskazowki i rady gdzie moglbym to znalezc..

Pozdrowienia

Piotr
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Waldemar Kościukiewicz [62.87.251.*]
    Zwrot podatku za okres zatrudnienia w Niemczech należy się Panu o ile podatek od Pana wynagrodznia był płacony do niemieckiego urzędu skarbowego. Z tego co Pan pisze to chyba jednak tak nie było.

więcej na ten temat www.zwrotpodatku.pracabezgranic.info/faq.html
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~ALEX9911 [82.41.192.*]
    PRACUJE W SZKOCJI OD POL ROKU W TYM ROKU PODATKOWYM NIE PODJELAM ZADNEJ PRACY W POLSCE. JAK MUSZE SIE ROZLICZYC I CZY MOGE STARAC SIE O ZWROT PODATKU.JAKIE SA KRYTERIA PODATKOWE I ILE SIE PLACI W ZALEZNOSCI OD ZAROBKOW.Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [109.243.71.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~DOROTA ZAK [82.41.205.*]
    Prosze o informacje gdzie znajde druki rozliczeniowei jak rozliczyc podatek w Szkocji poniewaz dostalam druk P-60 i chialabym dostac zwrot podatku jak mam to zalatwiac
    Prosze o pomoc
    dziekuje
    Z powazaniem
    Dorota Zak
  • Re: Prace za granica... Autor: ~stas [83.17.134.*]
    Mam zamiar podjąć legalną pracę w Angli, gdzie bedę płacił podatki. Czy w tym momencie obowiązuje jakieś rozliczenie z Urzędem Skarbowym w miejscu zamieszkania ( po powrocie do kraju, czy w trakcie )

• Re:zwrot podatku ROTAX Autor: ~Opej [83.10.226.*]
    Co do tax back'a to faktycznie nie szczędzą Klienta. Ja po ubiegłorocznym wyjeździe na wyspy szukałem firmy do rozliczenia z 3 tygodnie. w końcu wybór padł na firmę Rotax (www.rotax.com.pl) i ku mojemu zdziwieniu potrącili jedynie 10% kwoty, którą rozliczałem. Spoko obsługa bo człowiek ciągle wie co dzieje się z jego kasą :)
  • Re: Re:zwrot podatku ROTAX Autor: ~golo [83.27.42.*]
    Opej Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Co do tax back'a to faktycznie nie szczędzą
    > Klienta. Ja po ubiegłorocznym wyjeździe na wyspy
    > szukałem firmy do rozliczenia z 3 tygodnie. w
    > końcu wybór padł na firmę Rotax (www.rotax.com.pl)
    > i ku mojemu zdziwieniu potrącili jedynie 10%
    > kwoty, którą rozliczałem. Spoko obsługa bo
    > człowiek ciągle wie co dzieje się z jego kasą :)

Taniej jest w www.tax-pol.pl
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~kluska [90.156.43.*]
    DOROTA ZAK Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Prosze o informacje gdzie znajde druki
    > rozliczeniowei jak rozliczyc podatek w Szkocji
    > poniewaz dostalam druk P-60 i chialabym
    > dostac zwrot podatku jak mam to zalatwiac
    > Prosze o pomoc
    > dziekuje
    > Z powazaniem
    > Dorota Zak
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~grubyy [83.27.15.*]
    35% !!!! TAX-POL bierze 8,54% brutto
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Romek [87.58.238.*]
    gdzie mozna sie dowiedziec jak sprawdzic wysokosc kwoty wolnej od podatku
    w danii
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~andi [217.153.198.*]
    www.taxback.com

ta firma sie tym zajmuje, choc ze mnie troche zdarli, jakies 35%

a musze zaplacic podatek w Polsce ?
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~jarek klos [83.16.61.*]
    Prosze o przeslanie mi informacji czy musze sie rozliczac z Urzedem Skarbowym w Polsce jesli pracowalem w Danii?
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~bavaria [213.93.161.*]
    niezbedne formularze do rozliczenia podatku z Niemiec mozna znalezc pod: http://www.bavaria24.pl/dopobrania.htm

pozdrawiamy
    bavaria
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~eliza rusin [83.16.154.*]
    prosze o informacje jakie dokumenty są potrzebne do ubiegania się o zwrot podatku za pracę w niemczech. Czy zwrot podatku mozna dokonać za lata poprzednie np 2004 i 2005 razem.
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~janus [217.98.227.*]
    pracowalem kilka lat w norwegi czy mam szanse odzyskac podatek tam zaplacony .. jezeli tak to co powinienem uczynic .. prosze o odpowiedz
    pozadrawiam J.
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~janus [217.98.227.*]
    pracowalem kilka lat w norwegi czy mam szanse odzyskac podatek tam zaplacony .. jezeli tak to co powinienem uczynic .. prosze o odpowiedz
    pozadrawiam J.
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~figa [83.29.87.*]
    Czy ktoś wie czy te zwrócone pieniądze z podatku gdzieś w jakich PIT ach sie wykazuje i rozlicza z US w Polsce czy też to są pieniądze dla podatnika bo np w rozliczeniu za rok 2004 wpisuje sie okreslona sume podatku zaplaconego za granicą a potem następuje jego zwrot. Czy to nie ma znaczenia już dla celów podatkowych.
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Dorota Gozdzik [80.55.108.*]
    Przez 12 lat pracowalam legalnie we Francji przy zbiorze winogron,na co posiadam odpowiednie dokumenty.Byla to praca sezonowa srednio okolo 6 tygodni w roku.Placilam podatki,czy w tej chwili mam prawo ubiegac sie o zwrot podatku.Jesli tak to gdzie powinnam sie z tym zwrocic.
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~bzyk [159.134.108.*]
    planuje po dwuletnim pobycie w irlandii wrocic do kraju, ale niestety slyszalem niepokojace plotki, tak je nazwijmy, ze nie oplaca mi sie podjac pracy w kraju przed kolejnym rokiem rozliczeniowym, a to, ze wzgledu na to ze musialbym sie rowniez rozliczyc z pieniedzy zarobionych w irlandii mimo, ze place tutaj podatek i rozliczam sie kazdego roku. czy to jest prawda oraz to ze w polsce musialbym tez zaplacic podatek dochodowy od tych pieniedzy??
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~sławek [89.187.248.*]
    Witam.Mam pytanie.Co zrobić,jeżeli skat w Danii nie odliczył kwoty wolnej od podatku z tytułu miejsca zamieszkania w Polsce?
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~karolina [80.53.140.*]
    Czy udalo sie Pani znalezc jakas firme ktora rozlicza z pracy sezonowej we francji. Jezeli Pani cos wie to prosze dac znac. Dziekuje i pozdrawiam
    Karolina
  • Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~www.tax-back.pl [83.30.31.*]
    Ja działam w sprawdzonej firmie która mnie jeszcze nigdy nie zawiodła.Jest to prawdopodobnie jedna z najlepszych firm,jest ona rekomendowana przez inland revenue . Polecam .

http://www.tax-back.pl
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~krzysztof jureko [80.163.130.*]
    witam mam pytanie obecnie studjuje w dani tekaz odbywam praktiki w danii jestem zatrudniony przez farmera dunskiego na farmie pracuje legalnie plase podatek co miesioc w wysokosci 38% miesiecznie Moje pytanie brzmi cy moge sie udzielac w polsce o zwrot tego podatku i cz jest jakas szansa na zmniejczenie tego podatku w danii .

z gory dziekuje za odpowies

pozdrawiam

Krzysztof
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~krzysztof jureko [80.163.130.*]
    witam mam pytanie obecnie studjuje w dani tekaz odbywam praktiki w danii jestem zatrudniony przez farmera dunskiego na farmie pracuje legalnie plase podatek co miesioc w wysokosci 38% miesiecznie Moje pytanie brzmi cy moge sie udzielac w polsce o zwrot tego podatku i cz jest jakas szansa na zmniejczenie tego podatku w danii .

z gory dziekuje za odpowies

pozdrawiam

Krzysztof
  • Re: Pracownik,firma za granica Autor: ~Wieslaw Janusz [80.184.140.*]
    Witam
    Jestem wlascicielem firmy w polsce,produkujemy domy z drewna i ogrody zimowe.Mamy zlecenie na budowe domow i ogrodow zimowych w niemczech, Jakie zezwolenia i pozwolenia musze uzyskac/gdzie/ zeby praca ta byla legalna .

Zgory dziekuje za odpowiedz

Wieslaw
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~marb_2005 [212.244.117.*]
    pracuję w polskiej firmie na terenie niemiec.za rok 2004 nie został mi wystawiony pit11 gdyż moje zarobki nie przekroczył 30-tu diet.rozliczyłam się natej podstawie wurzędzie skarbowym w Polsce.czy mam możliwość odzyskania podatku płaconego w Niemczech?(ok 290 euro)
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~grzegorz [80.53.151.*]
    witam pracowalem przez rok w Islandi i chcialem odzyskac placony tam podatek jakie potrzebuje papiery i gdzie najlepiej sie zglosic licze na wasza pomoc
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~PRZEMYSłAW [83.7.130.*]
    WITAM!!
    PRACUJE ROK W ISLANDI Z MOżLIWOśCIA PRZEDUZENIA I PROSZE MI NAPISAC CZY MI SIE NALEZY ZWROT PODATKU?JAKIE PAPIERY?
    CZY MI SIE NALEżY PODATEK?
    CZEKAM NA ODP!
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Heniek [83.17.104.*]
    Witam szukam wszedzie w Necie i nic nie ma Czy jest możliwy zwrot podatku za prace we WŁOSZECH czy ktoś odpisze będę wdzieczny czekam
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~włochy [85.89.162.*]

Witam!!!

Ja również szukam informacji o zwrocie podatku za pracę we Włoszech.
    Jak przebiega ta procedura? Jakie dokumenty są potrzebne i na czym to polega, albo gdzie ewentualnie takich informacji szukać? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Renata
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Awa [83.14.54.*]
    Mój mąż pracował legalnie we Włoszech, proszę o informacje jak odzyskać podatek za wykonaną pracę, prawdopodobnie żadna firma w Polsce się tym nie zajmuje. Dziękuje i pozdrawiam.
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~lola [94.254.136.*]
    Witam… ja w kwestii zwrotu podatku… chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat firmy Tax-Pol, co rozumiesz przez szybko i tanio? Czy są ukryte opłaty i prowizje tej firmy czy owe 7, 8% to jedyna prowizja? Jak długo czekałaś na zwrot podatku, czy miały miejsce jakieś nieprzyjemności , komplikacje w związku z ww. tematem? Dziękuje za odp.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [109.243.157.*]
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Malgorzata [87.17.180.*]
    To zalezy od roznych rzeczy, prosze sie skontaktowac pod adresem mailowym giubache@tin.it
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Michal993 [83.26.56.*]
    a kto zna dobra firme ktora potrafila by mnie rozliczyc.. ktos mi tu radzi na www.dzaktax.prv.pl jakies euro.. cos, on z tego korzystal, a wy?
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~jaroslaw [83.26.13.*]
    no ja tez na euro taksie, tak jak masz na tym www.dzaktax.prv.pl konsultant bardzo mily tylko jak duzo sie pytalem to troche zmarkotnial ale odpowiadal zawsze tylko mniej sie rozpisywal :P warto sie zarejestrowac i zobaczyc ile wam wylicza itp
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Jack [83.10.254.*]
    Witam,

jeśli chodzi o zwrotu podatku z USA to mozna spokojnie rozliczac sie samemu bo procedura jest bardzo prosta. Ale jesli ktos byl w stanach na zasadzie wizy J1 to samemu jest strasznie ciezko przekonac IRS do oddania 100% podatku. Z duzym prawdopodobienstwem sukcesu 100% mozna natomiast odzyskac przez specjalne firmy. Ja korzystam z www.zwrotpodatku.pl...moja sprawa jest jeszcze w toku wiec rezultatow nie znam i glowy za ta firme nie daje, natomiast troje moich dobrych znajomych w zeszlym roku bez problemu odzyskalo z nimi 100%. Wiec chyba moge polecic. Po wpisaniu w internetowym formularzu aplikacyjnym kodu PL187 dostajesz automatycznie 5% rabat.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.17.180.*]
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~jasiek23 [83.31.15.*]
    witam pracuje w szkocji i chcialbym sie dowiedziec czy mozna odzyskac podatek i jakie sa do tego papiery potrzebne i czy dlugo trzeba czekac na zwrot podatku ? czy lepiej tam w szkocji ubiegac sie o zwrot podatku czy tu w polsce ?
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Danio [194.223.23.*]
    Chcialem zapytac odnosnie zaplaty podatku w Polsce. Pracowalem od sierpnia 2004 roku w Wielkiej Brytanii do wrzesnia 2005 roku. Jak mam sie rozliczyc z Urzedem Skarbowym w Polsce skoro pracodawca jest firma Brytyjska i rozliczal mnie z wszytskich podatkow w Wielkiej Brytanii.Dziekuje za informacje.
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Danio [194.223.23.*]
    Chcialem zapytac odnosnie zaplaty podatku w Polsce. Pracowalem od sierpnia 2004 roku w Wielkiej Brytanii do wrzesnia 2005 roku. Jak mam sie rozliczyc z Urzedem Skarbowym w Polsce skoro pracodawca jest firma Brytyjska i rozliczal mnie z wszytskich podatkow w Wielkiej Brytanii.Dziekuje za informacje.
  • Zwrot podatku za pracę w Danii ?? Autor: ~BARTEK [81.168.132.*]
    Jestem studentem będę pracował w Danii legalnie i od zarobionej kwoty płacił w Danii podatek (około 40%). Mam pytanie czy jest możliwy zwrot podatku po przyjeździe do Polski - w jakim wymiarze i na jakich zasadach? Jakie dokumenty musiałbym przywiezc z Danii, by starać się o jego zwrot?

z góry bardzo dziękuję za informacje

Bartek
  • Re: Zwrot podatku za pracę w Danii ?? Autor: ~Waldx [80.198.177.*]
    Jestem studentem pracowałem w Danii legalnie i
    od zarobionej kwoty płaciłem w Danii podatek 68%
    Mam pytanie czy jest możliwy zwrot podatku
    po przyjeździe do Polski - w jakim wymiarze i na
    jakich zasadach? Jakie dokumenty musiałbym
    przywiezc z Danii, by starać się o jego zwrot?

z góry bardzo dziękuję za informacje

Jurek

• Re: Zwrot podatku za pracę w Danii Autor: ~airmarcin23 [83.9.220.*]
    Pracowałem 8 miesięcy w Danii czy możliwy jest zwrut zapłaconego tam podatku.
    Jeśli TAK to proszę o pomoc
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~EWA 1 [88.109.101.*]
    PRACOWALAM W NIEMCZECH 4 MIESIACE.ODPROWADZANY BYL OD MOICH ZAROBKOW PODATEK.CZY OPROCZ TEGO MUSZE ZAPLACIC JESZCZE JAKIES PIENIADZE(PODATEK) W POLSCE?
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~drgajdek [213.160.120.*]
    Pracowalem kilka razy sezonowo w norwegi, glownie wiosna i lato i placilem tam wysokie podatki, ktore w sumie daja duza kwote. Czy istnieje mozliwosc odzyskania choc czesci z nich? Chcialbym tez dowiedziec sie jaka jest kwota wolna od podatku w tym kraju.

Dziekuje.
  • Re:Praca w Dani Autor: ~Stas [80.55.191.*]
    Mam ,mzliwosc pracy w Dani i niewiem jak sie ma sprawa pracy zarobkowej w Dani i tamtejszy podatek.Czy musze rozliczac sie z podatku dochodowego w Polsce.
  • Re: Zwrot podatku za prace w Niemczech Autor: ~Rafał niespokojny [83.30.144.*]

Praca obejmowała okres wakacji,dochód z niej wyniósł 2,500euro.Jeżeli zarabiałem na godzine pracy 8,63 to ile może wynieść zwrot podatku?

Jaka jest wysokość opłat pobieranych przez firme zajmującą sie tą czynnością?(%)

Czy mając rodzine w okolicy której pracowałem,moge powierzyć jej to zadanie?

Bardzo prosze o pomoc,Rafał
  • Re: Zwrot podatku za prace za granica... Autor: ~Ela1 [212.244.217.*]
    Mój mąz podjął prace w Wielkiej Brytani 25 czerwca br. wcześniej pracował w kraju. Czy musi zapłacić podatek w Polsce, także za prace za granicą? Opłaca tam podatki.Prosze o pomoc w rozstrzygnięciu tego problemu, nie uzyskałam jednoznaczej odpowiedzi w miejscowym US.
    Z góry dziekuje.