Pracuje w miedzynarodowej firmie co wiaze sie z czestymi wyjazdami. Oczywiscie aby byc w zgodzie z prawem i przebywac i swiadczyc prace na terenie Niemiec mam odpowiednia wize. Pracodawca za kazdy dzien pobytu wyplaca diete w wysokosci 25Euro a wynagrodzenie otrzymuje tylko od polskiego oddzialu (jestem tylko delegowany za granice).Moje pytanie brzmi:
1. Czy nalezy sie jakis zwrot podatku z pracy za granica, a jezeli tak to w jaki sposob go obliczyc przy zalozeniu pensji 3000PLN brutto i 8 dniach delegacji za granica...
Z gory dziekuje za ewentualne wskazowki i rady gdzie moglbym to znalezc..
Zwrot podatku za okres zatrudnienia w Niemczech należy się Panu o ile podatek od Pana wynagrodznia był płacony do niemieckiego urzędu skarbowego. Z tego co Pan pisze to chyba jednak tak nie było.
więcej na ten temat www.zwrotpodatku.pracabezgranic.info/faq.html
PRACUJE W SZKOCJI OD POL ROKU W TYM ROKU PODATKOWYM NIE PODJELAM ZADNEJ PRACY W POLSCE. JAK MUSZE SIE ROZLICZYC I CZY MOGE STARAC SIE O ZWROT PODATKU.JAKIE SA KRYTERIA PODATKOWE I ILE SIE PLACI W ZALEZNOSCI OD ZAROBKOW.Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ
Prosze o informacje gdzie znajde druki rozliczeniowei jak rozliczyc podatek w Szkocji poniewaz dostalam druk P-60 i chialabym dostac zwrot podatku jak mam to zalatwiac
Prosze o pomoc
dziekuje
Z powazaniem
Dorota Zak
Mam zamiar podjąć legalną pracę w Angli, gdzie bedę płacił podatki. Czy w tym momencie obowiązuje jakieś rozliczenie z Urzędem Skarbowym w miejscu zamieszkania ( po powrocie do kraju, czy w trakcie )
Co do tax back'a to faktycznie nie szczędzą Klienta. Ja po ubiegłorocznym wyjeździe na wyspy szukałem firmy do rozliczenia z 3 tygodnie. w końcu wybór padł na firmę Rotax (www.rotax.com.pl) i ku mojemu zdziwieniu potrącili jedynie 10% kwoty, którą rozliczałem. Spoko obsługa bo człowiek ciągle wie co dzieje się z jego kasą :)
Opej Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Co do tax back'a to faktycznie nie szczędzą
> Klienta. Ja po ubiegłorocznym wyjeździe na wyspy
> szukałem firmy do rozliczenia z 3 tygodnie. w
> końcu wybór padł na firmę Rotax (www.rotax.com.pl)
> i ku mojemu zdziwieniu potrącili jedynie 10%
> kwoty, którą rozliczałem. Spoko obsługa bo
> człowiek ciągle wie co dzieje się z jego kasą :)
DOROTA ZAK Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Prosze o informacje gdzie znajde druki
> rozliczeniowei jak rozliczyc podatek w Szkocji
> poniewaz dostalam druk P-60 i chialabym
> dostac zwrot podatku jak mam to zalatwiac
> Prosze o pomoc
> dziekuje
> Z powazaniem
> Dorota Zak
prosze o informacje jakie dokumenty są potrzebne do ubiegania się o zwrot podatku za pracę w niemczech. Czy zwrot podatku mozna dokonać za lata poprzednie np 2004 i 2005 razem.
pracowalem kilka lat w norwegi czy mam szanse odzyskac podatek tam zaplacony .. jezeli tak to co powinienem uczynic .. prosze o odpowiedz
pozadrawiam J.
pracowalem kilka lat w norwegi czy mam szanse odzyskac podatek tam zaplacony .. jezeli tak to co powinienem uczynic .. prosze o odpowiedz
pozadrawiam J.
Czy ktoś wie czy te zwrócone pieniądze z podatku gdzieś w jakich PIT ach sie wykazuje i rozlicza z US w Polsce czy też to są pieniądze dla podatnika bo np w rozliczeniu za rok 2004 wpisuje sie okreslona sume podatku zaplaconego za granicą a potem następuje jego zwrot. Czy to nie ma znaczenia już dla celów podatkowych.
Przez 12 lat pracowalam legalnie we Francji przy zbiorze winogron,na co posiadam odpowiednie dokumenty.Byla to praca sezonowa srednio okolo 6 tygodni w roku.Placilam podatki,czy w tej chwili mam prawo ubiegac sie o zwrot podatku.Jesli tak to gdzie powinnam sie z tym zwrocic.
planuje po dwuletnim pobycie w irlandii wrocic do kraju, ale niestety slyszalem niepokojace plotki, tak je nazwijmy, ze nie oplaca mi sie podjac pracy w kraju przed kolejnym rokiem rozliczeniowym, a to, ze wzgledu na to ze musialbym sie rowniez rozliczyc z pieniedzy zarobionych w irlandii mimo, ze place tutaj podatek i rozliczam sie kazdego roku. czy to jest prawda oraz to ze w polsce musialbym tez zaplacic podatek dochodowy od tych pieniedzy??
Czy udalo sie Pani znalezc jakas firme ktora rozlicza z pracy sezonowej we francji. Jezeli Pani cos wie to prosze dac znac. Dziekuje i pozdrawiam
Karolina
Ja działam w sprawdzonej firmie która mnie jeszcze nigdy nie zawiodła.Jest to prawdopodobnie jedna z najlepszych firm,jest ona rekomendowana przez inland revenue . Polecam .
witam mam pytanie obecnie studjuje w dani tekaz odbywam praktiki w danii jestem zatrudniony przez farmera dunskiego na farmie pracuje legalnie plase podatek co miesioc w wysokosci 38% miesiecznie Moje pytanie brzmi cy moge sie udzielac w polsce o zwrot tego podatku i cz jest jakas szansa na zmniejczenie tego podatku w danii .
witam mam pytanie obecnie studjuje w dani tekaz odbywam praktiki w danii jestem zatrudniony przez farmera dunskiego na farmie pracuje legalnie plase podatek co miesioc w wysokosci 38% miesiecznie Moje pytanie brzmi cy moge sie udzielac w polsce o zwrot tego podatku i cz jest jakas szansa na zmniejczenie tego podatku w danii .
Witam
Jestem wlascicielem firmy w polsce,produkujemy domy z drewna i ogrody zimowe.Mamy zlecenie na budowe domow i ogrodow zimowych w niemczech, Jakie zezwolenia i pozwolenia musze uzyskac/gdzie/ zeby praca ta byla legalna .
pracuję w polskiej firmie na terenie niemiec.za rok 2004 nie został mi wystawiony pit11 gdyż moje zarobki nie przekroczył 30-tu diet.rozliczyłam się natej podstawie wurzędzie skarbowym w Polsce.czy mam możliwość odzyskania podatku płaconego w Niemczech?(ok 290 euro)
witam pracowalem przez rok w Islandi i chcialem odzyskac placony tam podatek jakie potrzebuje papiery i gdzie najlepiej sie zglosic licze na wasza pomoc
WITAM!!
PRACUJE ROK W ISLANDI Z MOżLIWOśCIA PRZEDUZENIA I PROSZE MI NAPISAC CZY MI SIE NALEZY ZWROT PODATKU?JAKIE PAPIERY?
CZY MI SIE NALEżY PODATEK?
CZEKAM NA ODP!
Ja również szukam informacji o zwrocie podatku za pracę we Włoszech.
Jak przebiega ta procedura? Jakie dokumenty są potrzebne i na czym to polega, albo gdzie ewentualnie takich informacji szukać? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Mój mąż pracował legalnie we Włoszech, proszę o informacje jak odzyskać podatek za wykonaną pracę, prawdopodobnie żadna firma w Polsce się tym nie zajmuje. Dziękuje i pozdrawiam.
Witam… ja w kwestii zwrotu podatku… chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat firmy Tax-Pol, co rozumiesz przez szybko i tanio? Czy są ukryte opłaty i prowizje tej firmy czy owe 7, 8% to jedyna prowizja? Jak długo czekałaś na zwrot podatku, czy miały miejsce jakieś nieprzyjemności , komplikacje w związku z ww. tematem? Dziękuje za odp.
no ja tez na euro taksie, tak jak masz na tym www.dzaktax.prv.pl konsultant bardzo mily tylko jak duzo sie pytalem to troche zmarkotnial ale odpowiadal zawsze tylko mniej sie rozpisywal :P warto sie zarejestrowac i zobaczyc ile wam wylicza itp
jeśli chodzi o zwrotu podatku z USA to mozna spokojnie rozliczac sie samemu bo procedura jest bardzo prosta. Ale jesli ktos byl w stanach na zasadzie wizy J1 to samemu jest strasznie ciezko przekonac IRS do oddania 100% podatku. Z duzym prawdopodobienstwem sukcesu 100% mozna natomiast odzyskac przez specjalne firmy. Ja korzystam z www.zwrotpodatku.pl...moja sprawa jest jeszcze w toku wiec rezultatow nie znam i glowy za ta firme nie daje, natomiast troje moich dobrych znajomych w zeszlym roku bez problemu odzyskalo z nimi 100%. Wiec chyba moge polecic. Po wpisaniu w internetowym formularzu aplikacyjnym kodu PL187 dostajesz automatycznie 5% rabat.
witam pracuje w szkocji i chcialbym sie dowiedziec czy mozna odzyskac podatek i jakie sa do tego papiery potrzebne i czy dlugo trzeba czekac na zwrot podatku ? czy lepiej tam w szkocji ubiegac sie o zwrot podatku czy tu w polsce ?
Chcialem zapytac odnosnie zaplaty podatku w Polsce. Pracowalem od sierpnia 2004 roku w Wielkiej Brytanii do wrzesnia 2005 roku. Jak mam sie rozliczyc z Urzedem Skarbowym w Polsce skoro pracodawca jest firma Brytyjska i rozliczal mnie z wszytskich podatkow w Wielkiej Brytanii.Dziekuje za informacje.
Chcialem zapytac odnosnie zaplaty podatku w Polsce. Pracowalem od sierpnia 2004 roku w Wielkiej Brytanii do wrzesnia 2005 roku. Jak mam sie rozliczyc z Urzedem Skarbowym w Polsce skoro pracodawca jest firma Brytyjska i rozliczal mnie z wszytskich podatkow w Wielkiej Brytanii.Dziekuje za informacje.
Jestem studentem będę pracował w Danii legalnie i od zarobionej kwoty płacił w Danii podatek (około 40%). Mam pytanie czy jest możliwy zwrot podatku po przyjeździe do Polski - w jakim wymiarze i na jakich zasadach? Jakie dokumenty musiałbym przywiezc z Danii, by starać się o jego zwrot?
Jestem studentem pracowałem w Danii legalnie i
od zarobionej kwoty płaciłem w Danii podatek 68%
Mam pytanie czy jest możliwy zwrot podatku
po przyjeździe do Polski - w jakim wymiarze i na
jakich zasadach? Jakie dokumenty musiałbym
przywiezc z Danii, by starać się o jego zwrot?
PRACOWALAM W NIEMCZECH 4 MIESIACE.ODPROWADZANY BYL OD MOICH ZAROBKOW PODATEK.CZY OPROCZ TEGO MUSZE ZAPLACIC JESZCZE JAKIES PIENIADZE(PODATEK) W POLSCE?
Pracowalem kilka razy sezonowo w norwegi, glownie wiosna i lato i placilem tam wysokie podatki, ktore w sumie daja duza kwote. Czy istnieje mozliwosc odzyskania choc czesci z nich? Chcialbym tez dowiedziec sie jaka jest kwota wolna od podatku w tym kraju.
Mam ,mzliwosc pracy w Dani i niewiem jak sie ma sprawa pracy zarobkowej w Dani i tamtejszy podatek.Czy musze rozliczac sie z podatku dochodowego w Polsce.
Mój mąz podjął prace w Wielkiej Brytani 25 czerwca br. wcześniej pracował w kraju. Czy musi zapłacić podatek w Polsce, także za prace za granicą? Opłaca tam podatki.Prosze o pomoc w rozstrzygnięciu tego problemu, nie uzyskałam jednoznaczej odpowiedzi w miejscowym US.
Z góry dziekuje.