• Rozliczenia skarbowe Autor: ~kapitan01 [217.96.186.*]
    Jeżeli jest ktoś dobrze zorjętowany o rozliczaniu się z urzędem skarbowym chodzi mi o ryczałt i zasady ogólne może ma przepisy szczegółowe,odliczeni, kilometrówka itp wszystko jest dla mnie ważne. to proszę o przesłanie na konto: kapitan01@interia.pl
    z góry dziękuję za wszelką pomoc
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~działacz [212.160.163.*]
    Czy jest ktoś kto zna odpowiedź na następujace pytania: jaką kwotę mogę maksymalnie wydać na zakp sprzętu komputerowego niezbędnego w mojej działalności ? Prowadzę kursy językowe, tłumaczenia i szkolenia oraz mam dodatkowo, oprócz działalności umowę o pracę. Ilę mogę wydać oraz ilę odliczyć ? Dzięki za wszelką pomoc
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~ewein [62.233.251.*]
    Możesz rozliczyć wszystko do oporu na podstawie faktury VAT na firmę ale w razie wezwania do US musisz udokumentować, że jest ci to niezbędne do twojej działalności. W twoim przypadku nie powinno być problemów - tylko nie przesadzaj i lepiej rozłóż zakupy np na 2-3 lata przy ilości -naście, -dziesiąt.
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~J [80.54.131.*]
    Jeżeli chcesz wrzucić jednorazowo w koszty, to wartość komputera netto nie może przekraczać 3.500 zł.. bo jeżeli będzie więcej, to będziesz musiał amortyzować przez kilka lat.Joanna.
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~Alka [62.179.0.*]
    Zakładam firmę jednoosobową ,, handel obwoźny" mała gastronomia. Ponosze dużo kosztów zwiazanych z ta inwestycją np. zakup przyczepy gastrronomicznej, sprzetu , opłata za teren i inne. Nie wiem jaka forme rozliczenia najkorzystniej wybrać czy ryczałt czy vat? A moze ma ktos inne propozycje? Bardzo prosze o cenne wskazówki. Lub podanie art. określajacy rozróżnienie tych form płatności? Nie wiem czy bedąc na ryczałcie mogę odliczyć poniesione koszty w związku z rozpoczęciem działalności.
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~julitta [83.10.120.*]
    Alka Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Zakładam firmę jednoosobową ,, handel obwoźny"
    > mała gastronomia. Ponosze dużo kosztów zwiazanych
    > z ta inwestycją np. zakup przyczepy
    > gastrronomicznej, sprzetu , opłata za teren i
    > inne. Nie wiem jaka forme rozliczenia
    > najkorzystniej wybrać czy ryczałt czy vat? A moze
    > ma ktos inne propozycje? Bardzo prosze o cenne
    > wskazówki. Lub podanie art. określajacy
    > rozróżnienie tych form płatności? Nie wiem czy
    > bedąc na ryczałcie mogę odliczyć poniesione koszty
    > w związku z rozpoczęciem działalności.
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~Tomek007 [213.77.239.*]
    Będąc na ryczałcie nie będziesz mógł wykazywać żadnych kosztów, ani tych w trakcie prowadzenia działalności, ani tych przed rozpoczęciem. RYCZAŁT = BRAK KOSZTÓW (brak w sensie fiskalno-skarbowym, a nie ekonomicznym).

Przy rozliczeniach na zasadach ogólnych (Księga Przychodów i Rozchodów), mógłbyś koszty wydatkowane na uruchomienie działalności zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu (nawet jeśli te koszty powstały przed formalnym rozpoczęciem działalności).
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~Januszek234 [80.53.142.*]
    Zglosiłem dzialalność gospodarczą "Cyfrowe Wideofilmowanie" opodatkowaną na zasadach ogólnych (książka przych.-rozch.) Czy mogę w poz.koszty wpisać zakup kamery cyfrowej (faktura VAT) w wysokości
    5000 zł jednorazowo,czy też muszę odliczać amortyzację i jak to zrobić ?
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~Januszek234 [80.53.142.*]
    Zglosiłem dzialalność gospodarczą "Cyfrowe Wideofilmowanie" opodatkowaną na zasadach ogólnych (książka przych.-rozch.) Czy mogę w poz.koszty wpisać zakup kamery cyfrowej (faktura VAT) w wysokości
    5000 zł jednorazowo,czy też muszę odliczać amortyzację i jak to zrobić ?
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~frasco [81.210.40.*]
    Rozpoczynam działalność w formie ryczałtu bedac posrdnikiem w sprzedaży. Czy to prawda ze nie wykazuje kosztów i kwota ryczałtu, którą mam przyznaną musi mi wystarczyć na pokrycie wszystkich kosztów związanych z prowadzeniem działalności
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~Yagiw [85.128.91.*]
    Czy pracodawca może zaliczyć w koszty uzyskania przychodu (książka przychodów i rozchodów) kurs językowy pracownika? Dodam, iż ostatnio nawiązaliśmy współpracę z kontrahentami zagranicznymi i rozmowy prowadzone są w języku angielskim.
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~stanislaw 43 [83.16.149.*]
    pracuje zawodowo i po godzinach pracy chcialbym uruchomic dzialanosc goispodarcza..Mój zaklad oplaca mi ZUS. CZy i jakie koszty bedę musial ponosic dodatkowo z tytułu prowadzenia tej dzialalnosci?
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~ela księgowa [83.7.37.*]
    krotko ale szczegółowo serdecznie prosze: co należy zrobiż ze spółką małżeńśką? - czy dobrze myślę: do 31.XII.br. odrębne wpisy do ewidencji dział. gosp. dla małżonków, aktualizacja w Regonie,umowa spółki cywilnej; NIP2 oraz NIP-y D na oboje małż. plus VAT-R / w związku z potrzebą uzyskania NIP dla Spółki, bo dotąd miał jeden z małż.; plus ksero uaktualnionego Regonu, ksero wpisów, ksero umowy najmu na lokal,ksero umowy spółki; wycena majątku wspólnego netto i 0,5% PCC / nadal działają wspólnie pod nowym Nip i w ramach nowych wpisów, kontynuacja ksiąg podatkowych, amortyzacji śr. trw. itd. Co myślę nie tak? Co możecie mi jeszcze podpowiedzieć? Czas goni.... 31.12.05! Czy są może jakieś uproszczenia, o których nie wiem? - proszę o pomoc...
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~ela księgowa [83.7.37.*]
    krotko ale szczegółowo serdecznie prosze: co należy zrobiż ze spółką małżeńśką? - czy dobrze myślę: do 31.XII.br. odrębne wpisy do ewidencji dział. gosp. dla małżonków, aktualizacja w Regonie,umowa spółki cywilnej; NIP2 oraz NIP-y D na oboje małż. plus VAT-R / w związku z potrzebą uzyskania NIP dla Spółki, bo dotąd miał jeden z małż.; plus ksero uaktualnionego Regonu, ksero wpisów, ksero umowy najmu na lokal,ksero umowy spółki; wycena majątku wspólnego netto i 0,5% PCC / nadal działają wspólnie pod nowym Nip i w ramach nowych wpisów, kontynuacja ksiąg podatkowych, amortyzacji śr. trw. itd. Co myślę nie tak? Co możecie mi jeszcze podpowiedzieć? Czas goni.... 31.12.05! Czy są może jakieś uproszczenia, o których nie wiem? - proszę o pomoc...
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~wiesio [83.27.236.*]
    Czy świadcząc usługi wideofilmowania mogę być na ryczałcie od przychdów ewidencjonowanych, czy muszę być na księdze przychodów i rozchodów. Jaki PKD Urząd Statystyczny przypisuje tym usługą.

Jak ktoś zna odpowiedź na moje pytanie , to proszę o informację na mójadres e-mail.

• Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~helpme [80.55.123.*]
    witam
    Mam pytanie słozyłem pita i dostałem zwrot podatku ,ale przypomniałem sobie ze mam jeszcze z poprzedniej pracy ponad półtora miesiaca w tym samym roku do odliczenia.Czy moge sie jeszcze raz rozliczyc co mam wogóle zrobic?
  • Re: Rozliczenia skarbowe Autor: ~helios [83.19.39.*]
    Nie ma ograniczen co do zakupów, jednak nalezy pamietac ze zakupy musza byc zwiazane z przychodem! Mozna kupic drzwi do biura poniewaz stare byly uszkodzone i bal sie Pan ze moglby ktos sie wkrasc i ukrasc laptopa na ktorym Pan pracuje, mozna kupic benzyne bo musial Pan jechac do klienta przedstawic mu oferte itp itp wiadomo trzeba wszystko robic z glowa i nie przesadzac. Lepiej prowadzic dokumentacje rzetelnie i wtedy nie bedzie problemu z US i z wlasnym sumieniem. Pamietac tez ze nie mozna sie bac odliczac poniesionych kosztow z obawy ze US ich nie uzna jesli macie watpliwosci doradzcie sie u ksiegowych lub piszcie.