Jeżeli jest ktoś dobrze zorjętowany o rozliczaniu się z urzędem skarbowym chodzi mi o ryczałt i zasady ogólne może ma przepisy szczegółowe,odliczeni, kilometrówka itp wszystko jest dla mnie ważne. to proszę o przesłanie na konto: kapitan01@interia.pl
z góry dziękuję za wszelką pomoc
Czy jest ktoś kto zna odpowiedź na następujace pytania: jaką kwotę mogę maksymalnie wydać na zakp sprzętu komputerowego niezbędnego w mojej działalności ? Prowadzę kursy językowe, tłumaczenia i szkolenia oraz mam dodatkowo, oprócz działalności umowę o pracę. Ilę mogę wydać oraz ilę odliczyć ? Dzięki za wszelką pomoc
Możesz rozliczyć wszystko do oporu na podstawie faktury VAT na firmę ale w razie wezwania do US musisz udokumentować, że jest ci to niezbędne do twojej działalności. W twoim przypadku nie powinno być problemów - tylko nie przesadzaj i lepiej rozłóż zakupy np na 2-3 lata przy ilości -naście, -dziesiąt.
Jeżeli chcesz wrzucić jednorazowo w koszty, to wartość komputera netto nie może przekraczać 3.500 zł.. bo jeżeli będzie więcej, to będziesz musiał amortyzować przez kilka lat.Joanna.
Zakładam firmę jednoosobową ,, handel obwoźny" mała gastronomia. Ponosze dużo kosztów zwiazanych z ta inwestycją np. zakup przyczepy gastrronomicznej, sprzetu , opłata za teren i inne. Nie wiem jaka forme rozliczenia najkorzystniej wybrać czy ryczałt czy vat? A moze ma ktos inne propozycje? Bardzo prosze o cenne wskazówki. Lub podanie art. określajacy rozróżnienie tych form płatności? Nie wiem czy bedąc na ryczałcie mogę odliczyć poniesione koszty w związku z rozpoczęciem działalności.
Alka Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zakładam firmę jednoosobową ,, handel obwoźny"
> mała gastronomia. Ponosze dużo kosztów zwiazanych
> z ta inwestycją np. zakup przyczepy
> gastrronomicznej, sprzetu , opłata za teren i
> inne. Nie wiem jaka forme rozliczenia
> najkorzystniej wybrać czy ryczałt czy vat? A moze
> ma ktos inne propozycje? Bardzo prosze o cenne
> wskazówki. Lub podanie art. określajacy
> rozróżnienie tych form płatności? Nie wiem czy
> bedąc na ryczałcie mogę odliczyć poniesione koszty
> w związku z rozpoczęciem działalności.
Będąc na ryczałcie nie będziesz mógł wykazywać żadnych kosztów, ani tych w trakcie prowadzenia działalności, ani tych przed rozpoczęciem. RYCZAŁT = BRAK KOSZTÓW (brak w sensie fiskalno-skarbowym, a nie ekonomicznym).
Przy rozliczeniach na zasadach ogólnych (Księga Przychodów i Rozchodów), mógłbyś koszty wydatkowane na uruchomienie działalności zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu (nawet jeśli te koszty powstały przed formalnym rozpoczęciem działalności).
Zglosiłem dzialalność gospodarczą "Cyfrowe Wideofilmowanie" opodatkowaną na zasadach ogólnych (książka przych.-rozch.) Czy mogę w poz.koszty wpisać zakup kamery cyfrowej (faktura VAT) w wysokości
5000 zł jednorazowo,czy też muszę odliczać amortyzację i jak to zrobić ?
Zglosiłem dzialalność gospodarczą "Cyfrowe Wideofilmowanie" opodatkowaną na zasadach ogólnych (książka przych.-rozch.) Czy mogę w poz.koszty wpisać zakup kamery cyfrowej (faktura VAT) w wysokości
5000 zł jednorazowo,czy też muszę odliczać amortyzację i jak to zrobić ?
Rozpoczynam działalność w formie ryczałtu bedac posrdnikiem w sprzedaży. Czy to prawda ze nie wykazuje kosztów i kwota ryczałtu, którą mam przyznaną musi mi wystarczyć na pokrycie wszystkich kosztów związanych z prowadzeniem działalności
Czy pracodawca może zaliczyć w koszty uzyskania przychodu (książka przychodów i rozchodów) kurs językowy pracownika? Dodam, iż ostatnio nawiązaliśmy współpracę z kontrahentami zagranicznymi i rozmowy prowadzone są w języku angielskim.
pracuje zawodowo i po godzinach pracy chcialbym uruchomic dzialanosc goispodarcza..Mój zaklad oplaca mi ZUS. CZy i jakie koszty bedę musial ponosic dodatkowo z tytułu prowadzenia tej dzialalnosci?
krotko ale szczegółowo serdecznie prosze: co należy zrobiż ze spółką małżeńśką? - czy dobrze myślę: do 31.XII.br. odrębne wpisy do ewidencji dział. gosp. dla małżonków, aktualizacja w Regonie,umowa spółki cywilnej; NIP2 oraz NIP-y D na oboje małż. plus VAT-R / w związku z potrzebą uzyskania NIP dla Spółki, bo dotąd miał jeden z małż.; plus ksero uaktualnionego Regonu, ksero wpisów, ksero umowy najmu na lokal,ksero umowy spółki; wycena majątku wspólnego netto i 0,5% PCC / nadal działają wspólnie pod nowym Nip i w ramach nowych wpisów, kontynuacja ksiąg podatkowych, amortyzacji śr. trw. itd. Co myślę nie tak? Co możecie mi jeszcze podpowiedzieć? Czas goni.... 31.12.05! Czy są może jakieś uproszczenia, o których nie wiem? - proszę o pomoc...
krotko ale szczegółowo serdecznie prosze: co należy zrobiż ze spółką małżeńśką? - czy dobrze myślę: do 31.XII.br. odrębne wpisy do ewidencji dział. gosp. dla małżonków, aktualizacja w Regonie,umowa spółki cywilnej; NIP2 oraz NIP-y D na oboje małż. plus VAT-R / w związku z potrzebą uzyskania NIP dla Spółki, bo dotąd miał jeden z małż.; plus ksero uaktualnionego Regonu, ksero wpisów, ksero umowy najmu na lokal,ksero umowy spółki; wycena majątku wspólnego netto i 0,5% PCC / nadal działają wspólnie pod nowym Nip i w ramach nowych wpisów, kontynuacja ksiąg podatkowych, amortyzacji śr. trw. itd. Co myślę nie tak? Co możecie mi jeszcze podpowiedzieć? Czas goni.... 31.12.05! Czy są może jakieś uproszczenia, o których nie wiem? - proszę o pomoc...
Czy świadcząc usługi wideofilmowania mogę być na ryczałcie od przychdów ewidencjonowanych, czy muszę być na księdze przychodów i rozchodów. Jaki PKD Urząd Statystyczny przypisuje tym usługą.
Jak ktoś zna odpowiedź na moje pytanie , to proszę o informację na mójadres e-mail.
witam
Mam pytanie słozyłem pita i dostałem zwrot podatku ,ale przypomniałem sobie ze mam jeszcze z poprzedniej pracy ponad półtora miesiaca w tym samym roku do odliczenia.Czy moge sie jeszcze raz rozliczyc co mam wogóle zrobic?
Nie ma ograniczen co do zakupów, jednak nalezy pamietac ze zakupy musza byc zwiazane z przychodem! Mozna kupic drzwi do biura poniewaz stare byly uszkodzone i bal sie Pan ze moglby ktos sie wkrasc i ukrasc laptopa na ktorym Pan pracuje, mozna kupic benzyne bo musial Pan jechac do klienta przedstawic mu oferte itp itp wiadomo trzeba wszystko robic z glowa i nie przesadzac. Lepiej prowadzic dokumentacje rzetelnie i wtedy nie bedzie problemu z US i z wlasnym sumieniem. Pamietac tez ze nie mozna sie bac odliczac poniesionych kosztow z obawy ze US ich nie uzna jesli macie watpliwosci doradzcie sie u ksiegowych lub piszcie.