• Samochód - koszty Autor: ~Unser [217.96.186.*]
    Czy w księdze przychodów i rozchodów mogę uwzględniać koszty dojazdu w miejsce zlecenia czy wyjazd do hurtowni?

Prowadzę działalność gospodarczą: Produkcja filmów i nagrań video (videofilmowanie) ale faktura za samochód jest na męża i sprzed 2 lat a działalność zaprowadziłam od tego roku.

Poza tym czy w koszty uzyskania dochodu wchodzą np. opłaty za energię elektryczną (do pracy wykorzystuję komputer), opłaty za telefon?
  • Re: Samochód - koszty Autor: ~Filipus [80.54.152.*]
    wszystko mozna wliczyć tylko trzeba to prawidłowo udokumentować.
    Załóż ewidencję przebiegu pojazdu. Ilość kilmotrów X stawka za kilometr = limit do odliczeń, pod koniec miesiąca wrzucisz koszty (do limitu) do ksiązki. Pamiętaj by wpisać koszty samochodziku, musisz miec tytulik prawny do niego, ale od czego jest umowa użyczenia ;-)
    co do telefonu i energi elektrycznej , za mało danych. Napisz to Ci wyjaśnie
  • środek trwały po naprawie Autor: ~Krzysio [82.139.138.*]
    Jestem ryczałtowcem, płacę VAT. Wśród środków trwałych mam notebooka, w którym dwie części zepsuły się. Kupiłem nowe części. Chcę odliczyć VAT
    Pytanie: Czy kwota faktury podwyższy wartość środka trwałego czy też należy zrobić coś innego (co ?) żeby ta kwota w deklaracji VAT figurowała na podstawie zapisu w jakimś (jakim ?) dokumencie.
    Pozdrawiam
  • Re: Samochód - koszty Autor: ~helios [83.19.39.*]
    Koszty samochodu, jesli macie wspolność majatkowa to nie potrzebna umowa uzyczenia tylko ewidencja przebiegu pojazdu potrzebna. Jesli chodzi o zuzycie energi elektrycznej czy np. ogrzewanie musi P. wydzielic miejsce prowadzenia dzialalnosci tzn jesli mieszkanie ma 60m2 a pokoj w kotrym P. parcuje ma 15m2 to storunek 1/4 mozna wrzucic w koszta z rachunkow na dowodzie wewnetrznym<

Jesli chodzi o wypowiedz Krzysio naprawdy nie podwyzszaja wartosci srodka trwalego i ida bezposrednio w koszta i do rejestru vat.
  • Re: Samochód - koszty Autor: ~helios [83.19.39.*]
    ps. pamietajmy ze stawka kilometrowki co jakis czas sie zmienia