• Firma w Niemczech Autor: ~euro-contact [80.171.21.*]
    Chcesz zalozyc firme w Niemczech? Zalatwiamy wszelkie formalnosci. Szybko, tanio i skutecznie. Dzieki nam unikniesz niepotrzebnych i kosztownych klopotow w przyszlosci. www.euro-contact.info
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~Marcin Strzelecki [82.139.8.*]
    co zrobić by założyć firmę w niemczech
    Rodzaj dziełalności to pomoc domowa, pomoc kucharza, pomoc w rolnictwie uprowa winogron oraz pomoc w zakładzie zakładającym dachy
    Jakie sa podatki czyli dodatkowe koszty które mam ponieść
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~Ania26 [83.25.109.*]
    Witam,
    Ja również jestem zainteresowana zarejestrowaniem własnej firmy w Niemczech (w Hamburgu), wiem już prawie wszystko. Brakuje mi tylko informacji, czy mogę działać w następującej "branży": pomoc domowa, opiekunka do dzieci, osób starszych. Czy nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o ww. działalność?
    Proszę o kontakt, jeśli ktokolwiek mógłby pomóc...
    Z góry dziękuję...
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~ascon [83.23.18.*]
    Pani Aniu,

rozumiem, ze Pani chce w Niemczech pracowac jako pomoc domowa / opiekunka i w tym celu zalozyc tam swoja wlasna dzialalnosc gospodarcza. Z reguly ma Pani prawo zakladac kazda forme dzielalnosci na terenie RFN - gwarantuje Pani to prawo UE. ALE: problem bedzie wtedy, kiedy bedzie Pani pracowala tylko dla jednego zleceniodawcy (uwaga: podpisanie umowy o zlecenie!!!!). Wtedy niemiecy szybko beda podejzewac, ze chodzi Pani o ominiecie niemieckich przepisow dot. pracownikow z Polski. Grozi: zamkniecie dzialalnosci i wysokie kary. Wiec trzeba dzialac z glowa, bo szybciej dzialalnosc sie skonczy niz sie zaczela.
    Jezeli Pani chcialaby wiedziec cos wiecej, prosze o kontakt:
    as-consulting@wp.pl.

Pozdrawiam
    A.S.
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~Marek Szafrański [83.5.237.*]
    Chciałbym zapytać w jaki sposób mógłbym nawiązać współpracę z firmami niemieckimi w branży inst.sanitarnych, sieci zewnętrzne-wodociągi kanalizacja gaz, oraz inst. wewnętrzne C.O. wod-kan. Posiadam w Polsce taką firmę a chciałbym rozszerzyć działalność.
    Drugie pytanie dotyczy możliwosci współpracy z niemiecką firma w Polsce w temacie wykorzystania funduszy unijnych w w/w branży.
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~mar4363 [172.201.90.*]

zalozyc firme w de zaden problem. szkoda, ze zdecydowana wiekszosc chetnych, to pomoce domowe, i sprzataczki. niemniej nawet w takich firmach trzeba uwazac, i miec przynajmniej kilku zleceniodawcow, bo inaczej moga byc problemy. polecam przede wszystkim sklepy internetowe, bardziej przejrzyste reguly, mniejsze koszta, itd.
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~irena bowitz [87.122.221.*]
    witam ,mieszkam w niemczech o dobrych paru lat ,ale moj maz jest w polsce i ma tam firme i chce sie przeniesc do niemiec .prosze mi napisac i dac namiary jak to sprawnie i dobrze zrobic.czekam na odpowiedz z poszanowaniem irena bowitz
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~sawa81 [83.27.72.*]
    Witam.Jestem osoba bezrobotną,chciałabym zalozyc firme na terenie Niemiec. dot.gastronomii.Mieszkam na granicy polsko-niemieckiej.Nie posiadam zbyt duzych srodków na otwarcie takiej własnie działalnosci.Czy istnieją jakies fundusze z UE,które pomogły by mi pokryc chociaz czesc wydatków?A moze orientuje sie ktos,czy o takie srodki mogłabym sie starac od panstwa Niemieckiego.
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~JOLA 50 [77.114.60.*]
    WIAM .JESTEM OBYWATELEM POLSKO _---NIEMIECKIM .CHCEM ZAŁOŻYĆ WŁASNĄ DZIAŁALNOŚĆ NA TERENIE NIEMIEC ..USŁUGI FRYZJERSKI . CZY JAKO OBYWATEL NIEMIECKI MOGĘ LICZYĆ NA DOFINASOWANIE ZE STRONY NIEMIECKIEJ ?..POZDRAWIAM .
  • Re: Firma w Niemczech Autor: ~Dada [91.37.223.*]
    Dzień dobry.Posiadam firmę w Polsce i nie jestem płatnikiem podatku VAT,ale świadczę usługi również na terenie Niemiec jako opiekunka osób starszych, czy powinnam płacić z tego tytułu jakiś dodatkowy podatek na ternie Niemiec? bardzo proszę o odpowiedź - dziękuję Dada