Dzień dobry!Bardzo proszę o udzielenie informacji z jakich dotacji mozna skorzystać zakładając firmę po raz pierwszy na terenie miasta do 50 tyś mieszkańców. Działalność miała by polegać na prowadzeniu niewielkiego pubu zatrudniającego do 10 osób ( na początek).Serdecznie pozdrawiam i proszę o udzielenie mi wyczerpujących informacji.
chciałbym otrzymac informacje jaką dotacje moge otrzymac na rozpoczecie działalnosci produkcyjno-handlowej na terenie miasta około 15 tys. mieszkanców , w rejonie o 20% bezrobociu. Działalnośc polegała by na produkcji i sprzedazy opakowań foliowych oraz papierowych z nastawieniem na małe sklepy . Opakowania miały by zawierac reklamę , oraz informacje wedle zamówienia klienta .
Proszę o informację jake mógłym dostac dotacje przy załozeniu iz firma miała by mozliwosc produkcji ( przy odpowiednim wsparciu) nawet na cały kraj.
Pozdrawiam
Sebastian Szukaj
Monika.S. Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Czy można dostać dotację na zakup nieruchomości
> pod otwarcie działalności gospodarczej?
Kupno nieruchomości musi być połączone z inną inwestycją. Tylko w takim wypadku można uzyskać wsparcie. W niektórych programach zakup nieruchomości w ogóle nie jest dofinansowany.
Aaa, i jeszcze jedno To pytanie się powtarza i powtarza :)
To oferta dla rozpoczynających i nowo powstałych firm.
Oczywiście to nie wszystkie informacje, zawsze należy zapoznać się z wytycznymi lub regulaminem:
1. Bezzwrotna dotacja z Urzędu Pracy. Udać się do najbliższego urzędu pracy i dowiedzieć się szczegółów - dotacja około 10 tyś zł.
2. Działanie 2.5 PROMOCJA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI ZPORR gdzie można starać się o tzw. 700 zł/miesiąc na pół roku lub dotacje do 5000 Euro (75% dofinansowania) lub/i szkolenia, doradztwo. Niestety-nie jest to działanie bezpośrednio adresowane do firm. Pośredniczyć będą instytucje okołobiznesowe. Warto zainteresować się gdzie w danym województwie są przyjmowane wnioski do działania 2.5 (są to Urzędy Marszałkowskie lub Regionalne Agencje Rozwoju)i dowiedzieć się, kto otrzymał dotacje na działanie 2.5 ZPORR i tam się udać... Dla firm powstających. Dotacja przeznaczona przede wszystkim na środki trwałe, doradztwo, ale nie tylko.
3. 3 możliwość to działanie 3.4 MIKROPRZEDSIĘBIORSTWA ZPORR. Wnioski też są przyjmowane albo przez Urzędy Marszałkowskie lub Regionalne Agencje Rozwoju. Działanie adresowane dla mikroprzedsiębiorstw (do 9 zatrudnionych), dla ludzi prowadzących działalność gospodarczą PONIŻEJ 3 lat, maksymalna dotacja 50 000 Euro, brak minimum. Dofinansowanie uzależnione jest od miejsca - od 35% do 65% wartości projektu. Także przeznaczenie na środki trwałe, ale nie tylko.
Na razie tyle. Czasem pojawiają się programy, w ramach których można wziąć pożyczki nisokooprocentowane. Warto śledzić regionalną prasę. I zajrzeć
http://www.bgk.com.pl/fundusze/inne/absolwent.jsp
To kredyt (a dla chcących rozpocząć jest ich jak na lekarstwo), ale dla młodych ludzi chcących rozpocząć działalność gospodarczą i nie tylko. Proponuj po prostu poczytać.. Pozdrawiam
Na wszelkie drobiazgowe pytanie odpowiem, ale.. Zawsze trzeba wiedzieć CO KONKRETNIE sie chce kupić.
Jeżeli są jakieś szczegółowe pytanie, to pisać na meila.Każda bowiem sprawa jest INDYWIDULANA!
rozpoczalem dzialalnosc w 1999,uslugi w zakresie dorabianie kluczy,awaryjne otwieranie aut,naprawa zamkow i stacyjek samochodowych-pozyczka z RUP.Po okresie karencyjnym przepisalem dzialalnosc na ojca emeryta.zatudnilem sie u niego na 1/4 etatu(wzgledy finansowe).Chcialbym jedna prowadzic dzialalnosc na wlasny rozrachunek poprzez rozszerzenie zakresu uslug(elektronika aut).W tym celu potrzebuje okolo 50tys. na szkolenia programy i urzadzenia,beda to uslugi innowacyjne.Jak powinienem postapic(rozpoczac nowa dzialalnosc,kontynuowac,czy prowadzic ja z ojcem),aby skorzystac z dotacji unijnych,oraz jaka dotacja bylaby najlepsza.Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
mam 24 lata i chciałbym otworzyć sklep ponieważ chce założyć rodzine a wiadomo będąc na bezrobociu to nie da rady.czy dostane jakiś kredyt na taką inwestycję albo jakieś dofinansowanie z Unii Europejskiej albo z Urzędu Pracy.
Chciałbym uzyskać dotacje zUnii.Prowadzę firmę usługową w zakresie chłodnictwa ,i odzyskiwania energii slonecznej.Mam spore osiągnięcia i
plany rozwojowe. Mieszkam na Sląsku.Jakie mam szanse na dofinansowanie lub tani kredyt?
pozdrawiam i proszę o radę MR
Dzień dobry! Mam duży problem! Chciałabym sie dowiedzieć czy istnieją jakieś szanse na dofinansowanie budowy i wyposazenia piekarni. Jestem bezrobotna studentką, koniecznie chcę prowadzić własną działalnośc, wraz z mężem. Czy jest możliwośc takiej pomocy unijnej? Jakie trzeba spełniać kryteria aby prosić o pomoc unijną?
Chciałbym założyć własną firmę a mianowicie chciałbym prowadzić własny sklep motoryzacyjny w Łodzi interesuje mnie dokładnie jakie są o ile jakieś
są dotacje unijne na w/w działalność.Zatrudniałbym jedną osobę.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje na ten temat.
jestem emerytką i chce założyć firme kominiarską,czyszczenie przewodów kominowych,wydawanie opini... .Oczywiście mąż jest mistrzem kominiarskim.Jak moge otrzymać dotacje z UE ,gdzie sie udać i w jakiej wysokości ,i od czego to będzie zależało.
Jestem studentem mam zmiar założyć firme w w której nie mam zawodu jest to działałność gospodrcz osoba fizyczna czy mam możliwość uzyskania jakiś środków bo jak to się dzieje w tym cholernym mieście szczecinie w urzedzie pracy powiedziano mi że moge zapomnieć o tym i zebym wybrał sobie coś innego .Smieszne ale prawdziwe.
Jakie trzeba spełnić wymogi i do jakich urzędów trzeba się udać aby poczynić kroki celem założenia danej firmy w Polsce typu "Usługi remontowo-budowlano-wykończeniowe" jedno lub dwuosobowej? Praca byłaby prowadzona głównie poza granicami Polski-(Szwecja).
Jak uzyskać dotację z Unii na założenie danej firmy- po raz pierwszy?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź. PILNE!
kazek Napisał(a):
> Jakie trzeba spełnić wymogi i do jakich urzędów
> trzeba się udać aby poczynić kroki celem założenia
> danej firmy w Polsce typu "Usługi
> remontowo-budowlano-wykończeniowe" jedno lub
> dwuosobowej? Praca byłaby prowadzona głównie poza
> granicami Polski-(Szwecja).
> Jak uzyskać dotację z Unii na założenie danej
> firmy- po raz pierwszy?
> Bardzo proszę o szybką odpowiedź. PILNE!
Witam. Mam w planach otorzyć restauracje. Potrzebuje na ten cel ok. 200 000 zl. Nie jestem nigdzie zatrudniony. Sa jakies możliwości na dofinansowania mojego przedsięwźięcia przez władze lokalne i unie??? miejsce gdzie chcem otworzyć działalnosc jest miejscem turystycznym polożonym na trenie mazur. może jest mozliwość na zanlezienie sponsora??
Chciałbym załozyc kafejke internetowa lecz nie mam na nia pieniedzy Chciałbym dostac dotacje z Uni na otworzenie dzialalnosci . Co mam zrobic Czekam na odpowiedz
Marianna 26 Napisał(a):
>Skonczylam studia i pracuje chwilowo w firmie architektonicznej, ktora wymaga odmnie tak zwanego "samozatrodnienia". Uwazam, ze jest to dla mnie korzytna forma. Chcialam sie dowiedziec jakie sa szanse na dotacje z UE przy zalozeniu firmy popraz I? Czy istnieja yakie doatacje i na czym one polegaja?
Byłem szefem Iveco serwisu i Oddziału (kierownikiem firmy) mam doswiadczenie odnośnie prowadzebia działalności dealerskiej i wszystkiego co z nią związane. Chciałbym wybydować i uruchomić serwis Iveco na terenie Konina lub w dowolnym innym miejscu Polski. Jakie mam szanse liczć na sfinansowanie takiej inwestycji z funduszy unijnych? Zapomnieć czy też działać. Ale jeśli działać to jak, co po kolei z kim rozmawiać.
Szanowni Państwo!
Mam pytanie jakie są szanse by otrzymać unijną dotację na założenie firmy w rejonie Toruń-Bydgoszcz. Prosił bym również o informacje na temat innych źródeł, z których można się starać o fundusze na zalożenie i rozruch firmy z branży usługowej.
Niestety biznes planu nikt za Ciebie nie zrobi. Tym musisz zająć się sam. Są firmy consultingowe zajmujace się przygotowywaniem takich planów. Ewentualnie ja jestem osobą, która pomaga przy biznes planach. kontakt edytaeb@interia.pl
Jeśli chodzi o dotacje to są dwa programy z których można skorzystać ZPRR 2.5 Promocja przedsiębiorczości i 3.4 Mikroprzedsiębiorstwa. Trzeba się jednak liczyć z tym że trzeba też mieć własne fundusze lub skorzystać z preferencyjnego kredytu.
Jeśli jesteś bezrobotny to urzędy pracy również przyznają dotację. Informacje należy uzyskać z urzędu. Jeśli chodzi o fundusze strukturalne to proponuję stronę www.funduszestrukturalne.gov.pl
chciałbym zalozyc firme na terenie pomorza konkretnie wulkanizacje zatrudniajaca 5 pracownikow czy moge liczyc na dofinansowanie z UE na utworzenie firmy lub podsuniecie bussines planu
Pozdrawiam cie sardecznie.
Mam zamiar ubiegac sie o dotacje z Dzialania 3.4
Moj dylemat to czy mam pisac wniosek z pomoca punktu konsultacyjnego czy wynajac firme. Co daje wieksza pewnosc otrzymania dotacji?
No i jak zawsze, kiedy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase.
A moze gdzies mozna znalezc dane statystyczne ile wnioskow zostalo przyjetych i odrzuconych?
pozdr
Darek
Dzien dobry.
Wspolnie z mezem chcialabym rozpoczac dzialalnosc gospodarcza w
20 tys. miescie o wysokiej stopie bezrobocia w województwie zachodniopomorskim . Dzialalnos polegajaca na otworzeniu sklepu ze zdrowa zywnoscia, ziolami itp. oraz w tym samym punkcie gabinet pomocy terapeutycznej dla dzieci: socjoterapia, fototerapia ,aromatoterapia, dogoterapia. Zatrudnienie dla 4 osób. Mamy lokal który jest nasza wlasnoscia oraz samochód dostawczy. Potrzebujemy srodków finansowych na remont, wyposazenie sklepu i gabinetu, zakup sprzetu do terapii, zakup psa i przeszkolenie, oraz na kursy - szkolenia kwalifikacyjne dla pracowników oraz zakup towaru do sklepu.Czy na takie dzialania mozna otrzymac fundusze? Gdzie sie udac i z kim rozmawiac ?
Z góry bardzo dziekuje.
Skutecznie pomagamy nowo powstałym firmom i tym które istnieją krócej jak trzy lat przy pozyskaniu dotacji unijnych do wys 50 tys EURO Zapraszam na naszą stronę www.eurovip.com.pl
Jacek Kurpisch
Cześć Wszystkim.
Chcem otworzyć sklep z ubraniani dla kobiet i mężczyzn. Z kąd mogę uzyskać jakieś pieniądze na uruchomienie działalności. Na jaką kwotę mogę liczyć, jestem bezrobotnym studentem. Pozdrowienia dla Wszystkich.
Witam,
Jestem studentem i wraz z kolegą chcielibyśmy założy firmę oferującą "Aktywne Szkolenia " dla firm. Chciałbym sie dowiedizec czegos na temat wsparcia ze strony UE, jakie środki mozna uzyska na star działalności i jakie dokumenty są wymagane.
WITAM WSZYSTKICH
chcialabym zalozyc salon fryzjerski-solarium,jaka kwota wchodzi dofinansowania jak moje wydatki beda wynosic 50 tyś.chcialabym zatrudnic na poczatek okolo 3 osoby.gdzie mam zlozyc podanie i czy jak dostane dofinansowanie z UNI EUROPEJSKIEJ to czy bede mogla reszte, wziasc kredyt z URZEDU PRACY?
biznes plan itd juz sie robia ;-)
SYLWIAA Napisał(a):
> WITAM WSZYSTKICH
> chcialabym zalozyc salon fryzjerski-solarium,jaka
> kwota wchodzi dofinansowania jak moje wydatki beda
> wynosic 50 tyś.chcialabym zatrudnic na poczatek
> okolo 3 osoby.gdzie mam zlozyc podanie i czy jak
> dostane dofinansowanie z UNI EUROPEJSKIEJ to czy
> bede mogla reszte, wziasc kredyt z URZEDU PRACY?
> biznes plan itd juz sie robia ;-)
>
> PROSZE O RADE I POMOC
> DZIEKUJE I POZDRAWIAM
>
Witam
Chciał bym założyć malą firme na terenie warszawy. Jaka mam szanse dostac dotacje z UE i jaka by byla mniejwiecej kwota ktora jest wyplacana na poczatek na rozruch firmy. Bym byl szefem i pracownikiem albo bym zatrudnial 1 osobe. jakie warunki musze spelnic zeby dostac tez ta dotacje z UE i ile sie mniej wiecej czeka na ta dotacje.
Pozdrawiam
Szanowni Państwo,
Chciałbym załozyć firmę doradczą&konsultingową (Systemy Zarzadzania jakością, badania marketingowe itp.). Jakie kroki muszę podjąć aby otrzymać dotacje z Unii Europejskiej? Jakie są to kwoty? Czy kwotę tą należy zwrócić i po jakim czasie?
Dzień dobry,
Reprezentuję firmę VIP zajmującą się pomocą w pozyskiwniu zewnętrznych źródeł finansowni inwestycji. Jest możliwość pozyskania środków w ramach funduszy unijnych dla nowo tworzonych firm. w razie zainteresownia proszę o kontkt biuro@eurovip.com.pl zachęcamy do przejrzeni strony www.eurovip.com.pl
z poważaniem Jacek Kurpisch
Witam,
Wraz ze znajom zakładam studio fryzjerskie, jakich dotacji z unii moge się spodziewać? i gdzie mam się o nich dowiadywać? a i jeszcze jedno: moja siastra zakłada studio fotograficzne równiez liczy na pomoc z Unii. prosze o odpowiedż pozdrawiam
Witam,
Wraz ze znajom zakładam studio fryzjerskie, jakich dotacji z unii moge się spodziewać? i gdzie mam się o nich dowiadywać? a i jeszcze jedno: moja siastra zakłada studio fotograficzne równiez liczy na pomoc z Unii. prosze o odpowiedż pozdrawiam
Dzień dobry!Bardzo proszę o udzielenie informacji z jakich dotacji mozna skorzystać zakładając firmę po raz pierwszy na terenie miasta do 100 tyś mieszkańców. Działalność miała by polegać na prowadzeniu kursów i szkoleń informatycznych, serwisu komputerowego, kursów jezykowych, sklepu komputerowego. Serdecznie pozdrawiam i proszę o udzielenie mi wyczerpujących informacji.
Moje pytanie dotyczy możliwości otrzymania dotacji z uni.
Obecnie prowadzę sklep spożywczy i niewiem czy jest jakaś możliwosć otrzymania dotacji, a jeśli tak to jakie warunki trzeba spełnić aby taką dotację lub dofinansowanie otzymać
Chciałabym załozyc doradztwo ubezpieczeniowe. Chciałabym sie dowiedziec na jakich warunkach moglabym sie starac o datacje dla mojej firmy. Jest to dla ,mnie wazne poniewaz własne sieci klientow mam i nie chcialabym ich stracic tylko rozwijac sie. Bardzo prosze o odpowiedź na maila.
Skutecznie pomagamy nowo powstałym firmom i tym które istnieją krócej jak trzy lat przy pozyskaniu dotacji unijnych do wys. 50 tys EURO Zapraszam na naszą stronę www.eurovip.com.pl
Witam!
Chciałbym sie dowiedzieć o możliwość otrzymania dotacji na założenie działalności gospodarczej na terenie woj. Dolnośląskiego (powiat oleśnicki) ok 40 tys mieszkańców.
Działalność gospodarcza o zakresie:
-podwykonawca w firmie transportowej, usługi transportowe (zakup busa)
-usługi w wykonywaniu stron internetowych, obsługa stron oraz usługi z zakresu projektów i grafiki dla firm
witam, jestem fryzjerem i chciałabym otworzyć salon fryzjerski oraz zatrudnić jednego pracownika, czy mam szansę aby otrzymać taką dotację z unii i gdzie należy się zgłosić?