Bzdura. Po przekroczeniu 5 % może zwołać NWZA i jeszcze wystawić kandydata. Jak do tej pory funduszowi nie chciało się uczestniczyć na żadnym walnym a było ich kilka.
Fundusze planują zarobić ale nie zawsze się udaje. Niekiedy się traci :) Jak fundusz kupował w grudniu zeszłego roku po 4 zł na dźwignię finansową to zarobił czy stracił?
Nie twierdzę że musi ogłaszać wezwanie.
Nic mu nie da obecność na walnym albo zwoływanie go. Lepiej wprowadzić swojego człowieka do rady nadzorczej. Do tego potrzeba 20% minimum , tak?.
Dnia 2024-09-15 o godz. 01:04 ~Jaś napisał(a): > Nie twierdzę że musi ogłaszać wezwanie. > > Nic mu nie da obecność na walnym albo zwoływanie go. Lepiej wprowadzić swojego człowieka do rady nadzorczej. Do tego potrzeba 20% minimum , tak?.
Totalne bzdury napisałeś. Nie masz podstawowej wiedzy. Żeby powołać człowieka do RN trzeba być na walnym i głosować. Jak niby KGHM powołał swojego człowieka skoro ma 10% kapitału? A OFE NN ? ma ok. 5,5% i też powołali człowieka do RN. Jak ty wymyśliłeś 20% minimum? potrzeba 1/20 a to jest 5% kapitału. Musisz się jeszcze wiele nauczyć a nie wymądrzać wiedzą której nie posiadasz. Czyli fundusz jak by chciał to już dawno powołał by kandydata do RN.
Mógł kupować po 4 w grudniu ale nie wiadomo jaką ogólnie ma średnią. Bo może 3.
Tauron chodził po różnych cenach i nie wiadomo po ile i kiedy kupował. Mógł brać po trochę od np 1,7 do 4,5. Największe obroty wtedy były od 3,5 do 4,5. Potem korekta do 3,2 i wzrosty do 4 z hakiem.
Po za tym on gra na longa i jak mu będą potrzebne zyski na jakąś datę konkretną, to sobie podniesie kurs kupując akcje po coraz wyższych cenach, tak?. Stać go na to
Przy pierwszym rozliczeniu kontraktu nie było żadnych ruchów cen. Nawet obrotu nie było. Co by sugerowało, że kurs z tego dnia jest wystarczający żeby fundusz zarobił. To samo będzie dotyczyć innych kontraktów. Jako że fundusz powiększył pozycje po kursie ok. 3,40 to do osiągnięcia zysków wystarczy może 3,60. Jak kurs spadnie to fundusz spróbuje dokupić instrumentów finansowych po to żeby ratować 4 litery bo na dźwigni finansowej musiałby sporo dopłacić do interesu jakby rozliczenie było np po 3 zł.
A ja tam wierzę Trabantowi, on wierzy w to co mówi. Jednak osobiście uważam, iż nie da się w nieskończoność dławić kursu to jest raz, dodatkowo jeśli każdy kolejny dołek nie będzie wyżej tylko będziemy spadać, fundusze mogą sobie uśredniać ile się da, jednak koniec końców wyjdą ma 0 lub zaliczą stratę.
Nie mam pojęcia. Jaś pisał, że do powołania członków RN potrzeba 20% głosów w kapitale, a Ja pisałem, że KGHM co ma 10% akcji powołał swojego człowieka. Podobnie OFE NN co ma tylko ok. 6%. Ktoś kto łączy KGHM z funduszem spekulacyjnym to jakiś bot testujący sztuczną inteligencję. Kompletnie bez sensu.