To się nazywa kreatywna księgowość nie po to Stanley bodajże dwa razy redukował pakiet akcji po 5 procent jak były akcje po 5 złotych i wyżej a mażenia były o 10 20 złotych nie twierdzę że nie będzie jednodniowych podbitek ale finalnie kurs będzie zmierzał na grosze
Dnia 2024-09-12 o godz. 23:21 ~Ciekawy napisał(a): > Obecna wartość księgowa spółki to 2,62zl? Jeśli tak to czemu jest 40procent niżej?...
Od kiedy Ty ~Ciekawy jesteś na giełdzie , że zadajesz tak niedorzeczne pytanie ??? . Domniemam że jesteś na giełdzie i tutaj na forum Energoinstal-u , dlatego że zainwestowałeś w te akcje . Więc ja spytam , czy Ty kupując akcje ENI sprawdzałeś wówczas wartość księgową w ich raportach finansowych ? . Widzisz w 1-kwartale 2023 r. najniższy rzeczywisty kurs był : 28.03.2023 i wynosił 0,560 zł. A w raporcie za 1-kwartał 2023 r. opublikowanym : 25.05.2023 wartość księgowa wynosiła 2,44 zł. Przy czym kurs akcji 25.05.2023 r. wynosił 0,685 zł. , a w raporcie opublikowanym w tym dniu wart. ks. 2,44 zł. Kurs 30.08.2023 r. wynosił 6,15 zł. A w opublikowanym raporcie za 1-półrocze 2023 r. , wartość księgowa wynosiła 2,47 zł.
Więc zadam Ci pytanie , czy dostrzegłeś jakieś powiązanie wartości księgowej z rzeczywistym kursem akcji ??? . Przy czym jeżeli piszesz o obecnej wartości księgowej , to nie wynosi ona 2,62 zł. , bo taka była po 1-półroczu 2023 r. A obecna wartość księgowa na 1-akcję wynosi : 2,48 zł.
Czyli podsumowanie jest takie , że wartość księgowa nie ma nic wspólnego z kursem akcji .
A ty Jack jak domniemam oczywiście nie posiadasz akcji a jesteś tu na forum i warujesz przy każdym wpisie tylko z potrzeby serca, taki giełdowy samarytanin?.
Dnia 2024-09-13 o godz. 12:53 ~raf napisał(a): > A ty Jack jak domniemam oczywiście nie posiadasz akcji a jesteś tu na forum i warujesz przy każdym wpisie tylko z potrzeby serca, taki giełdowy samarytanin?.
Skoro domniemasz że nie posiadam akcji Energoinstal-u . To równie dobrze powinieneś wiedzieć dlaczego tutaj jestem , bo pisałem o tym już wielokrotnie . Jeżeli Ci to umknęło , uczynię to jeszcze raz , dlaczego tutaj jestem . Otóż przeglądam fora różnych spółek , a głównie tych których akcje posiadam . Na forum Energoinstal-u zaglądam ze zwykłego sentymentu , oraz dosyć obszernej wiedzy o tej spółce . Gdyż przepracowałem w Energoinstal-u 35 lat , więc znam realia tej spółki od podszewki , po jej możliwości . Jeżeli już to słyszałeś i nadal nie wierzysz , to myśl sobie w jaką tam chcesz teorię spiskową . Nawet w to że jestem miłosiernym samarytaninem , jeżeli Cię to tylko uszczęśliwi . A co do warowania przy każdym wpisie , to powiem tylko tyle i aż tyle . Jeżeli zapracujesz sobie tak jak ja na świadczenie z ZUS , to też będziesz miał mnóstwo czasu na wszystko . Nawet na odpisywanie na każdy wpis .
Wiele lat na GPW nauczyły mnie, że nikt się tu nie udziela bezinteresownie, więc jeśli nawet to prawda co piszesz to i tak bez znaczenia. Forum bankiera niestety jest pełne podobnych historii znudzonych i sentymentalnych ludków niby niezainteresowanych danym walorem. Ja choć na świadczenia z ZUS jeszcze parę lat muszę poczekać to mimo to także mam mnóstwo czasu z uwagi na taki swój prywatny, wypracowany fundusz emerytalny. Wolę jednak spędzać go w inny sposób - z rodziną, w lesie, nad jeziorem lub morzem itp.. Ale każdy robi co lubi albo raczej to na co go stać. Pozdrawiam i zdrowia życzę.
warto poczytać sprawozdanie, za I półrocze, tam warto przeczytać dokładnie - 12. ISTOTNE POSTĘPOWANIA TOCZĄCE SIĘ PRZED SĄDEM, ORGANEM WŁAŚCIWYM DLA POSTĘPOWANIA ARBITRAŻOWEGO LUB ORGANEM ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ