• Skarga kasacyjna Autor: ~darek [83.28.208.*]
    tak się zastanawiam czemu ma służyć,czyj to pomysł żeby nawet rozważać ewentualność wniesienia skargi kasacyjnej na wyrok SA w naszej sprawie?
    Podstawy skargi kasacyjnej – kiedy można ją wnieść
    Skuteczne wniesienie skargi kasacyjnej uzależnione jest od szeregu okoliczności. Wśród nich najważniejsze są tzw. podstawy kasacyjne, a więc przesłanki, na których skarga musi zostać oparta, aby mogła zostać rozpoznana przez Sąd Najwyższy. Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego skargę kasacyjną można oprzeć na następujących podstawach:
    • naruszeniu prawa materialnego przez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie;
    • naruszeniu przepisów postępowania, jeżeli uchybienie to mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy.
    Podstawą skargi kasacyjnej nigdy nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów. Wynika to z tego, co to jest skarga kasacyjna. Skoro stanowi ona nadzwyczajny środek zaskarżenia, to chodzi w nim o bardzo poważne zarzuty, a nie o ponowne badanie całej sprawy, co jest zadaniem sądu pierwszej i drugiej instancji. W każdym razie poprawne sporządzenie skargi kasacyjnej jest nie lada wyzwaniem, wymagającym sporego doświadczenia
    prawniczego. Dlatego w takich sprawach warto korzystać z pomocy doświadczonego radcy prawnego. 
    https://kpr-restrukturyzacja.pl/skarga-kasacyjna-czym-jest-i-jak-ja-wniesc/

-zarzuty dotyczące ustalenia faktów, dowody w pozwie delistingowym są tak jednoznaczne,tak mocne i szczegółowo opisane w uzasadnieniu wyroku SA,że moim zdaniem obecny zarząd Energi nawet gdyby Orlen jako dominujący akcjonariusz kazał wnieść kasację nie zaryzykuje kolejnej kompromitacji, tym razem przed SN.
    Więc czemu miała służyć ta "niewinna"wzmianka o możliwej kasacji zasygnalizowana na konferencji wynikowej?
    Jakie jest Państwa zdanie?
  • Re: Skarga kasacyjna Autor: ~Tt [31.183.250.*]
    Że nas kolejna waadza chce wy....ć
  • Re: Skarga kasacyjna Autor: ~darek [83.28.208.*]
    Dnia 2024-09-10 o godz. 07:45 ~Tt napisał(a):
    > Że nas kolejna waadza chce wy....ć

Może nie aż tak .....ć jak planowali poprzednicy,ale klimaty podobne,przecież o kasę chodzi,może też chodzić o powiedzenie"miarkujcie swoje postulaty" bo możemy wnieść kasację,jeżeli takie jest drugie dno? to słabo ten nowy ład korporacyjny by wyglądał

• Re: Skarga kasacyjna Autor: ~tor [31.61.179.*]
    No niby nie ma to zadnego logicznego wytłumaczenia bo praktycznie bez kasy i szybko mogliby zamienic akcje Energii na PKN- wszyscy w tym drobni byliby zadowoleni Właczajac paranoje i pamietajac ze zawsze chodzi o kasę /własną/ moze to byc forma nacisku na zwiaznych z wojtem posiadaczy akcji /25-30 ml/ Moze to zaowoalowany sposob daniia sygnału ze trzeba sie dogadac choc na to czasu było duzo i zdaza\ly sie wyskoki obrotow - moze chcą wiecej ? Rzeczywiscie trudno to normalnie wytłumaczyc i mimo ze ' panstwowi karierowicze ' raczej sie znają to chyba tylko ranna paranoja
  • Re: Skarga kasacyjna Autor: ~Pepe [91.233.115.*]
    To po prostu pokazanie akcjonariatowi gdzie was mamy i naplucie im w twarz lub próba zabezpieczenia się na przyszłe lata przed procesami za niegospodarność i zadurzywanie swoich uprawnień.
    Najlepszy przykład to słynne dwie wieże w Ostrołęce, gdzie nawet decydenci z PiS uznali, że to bez sensu i zamknęli to. Tyle że zanim to zrobili, straciliśmy 1,5 miliarda złotych. I to nie był jedyny taki przypadek, niestety – dodał.
    – Ciągle czekamy na wyniki audytu i wiem, że on będzie niebawem. To kwestia dni, tygodni, na pewno nie miesięcy, kiedy je zobaczymy. Mogę tylko powiedzieć, opierając się na doniesieniach medialnych, że to, co tam się działo, jest absolutnie porażające – mówił szef MAP
    https://www.tvp.info/82215253/jakub-jaworowski-minister-aktywow-panstwowych-o-audytach-w-spolkach-skarbu-panstwa-w-programie-pytanie-dnia-tvpinfo-9092024
  • Re: Skarga kasacyjna Autor: ~Pepe [46.204.1.*]
    Ciekawe darku czy rok temu wkleił byś linka powołując się na tvpinfo jako obiektywne media. Pozdrawiam
    ale w tej informacji nie ma miejsca na interpretacie czy cos jest obiektywne czy nie,to fakty/Oprócz Ostrołęki możemy wspomnieć też o inwestycji w Olefinach. Sami decydenci z PiS najpierw ocenili, że inwestycja będzie kosztowała 8 miliardów, a zysku z tego będzie 1,5 miliarda rocznie, a potem okazało się, że to będzie miliard złotych zysku i 25 miliardów kosztów. Ich managerowie wiedzieli o tym już rok temu i nic nie powiedzieli. Rozumiem prezesa Fąfarę, który mówi, że inwestycja w Olefiny to jest „bomba podłożona pod nowy zarząd Orlenu” – wspomniał szef MAP.

-przypomne,że za Energę,która w 20'mała średniorocznie 2 mld ebitda,Orlen zaproponował a Sasin się zgodził ok.3,5mld za całą firmę.Czaisz różnicę? Olefiny, kosz 25 mld przy szacowanej ebitda 1mld rocznie,Energa koszt dla Orlenu 3,5mld przy ebitda 2 mld rocznie.

• Re: Skarga kasacyjna Autor: vvert [212.160.172.*]
    Standardowe korporacyjne procedury. Muszą wykorzystać wszystkie dostępne narzędzia, żeby zapłacić nam jak najmniej. Może mnie to irytować, ale nie mam do nikogo pretensji za takie postępowanie, ponieważ gdybym był po drugiej stronie to też bym pewnie tak działał.
    ok,pewnie masz rację,tylko nie kazdy jest tak swiadomy,a takie sugestie ewentualnej kasacji zasiewają niepewność co zrobią?wyrok SA mówi dobitnie,Orlen pod pozorem działań zgodnych z prawem,przy akceptacji sp dążył do pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszosciowych Energi itd,więc moim zdaniem "nowe władze" skoro tyle mówią o przywróceniu standardów powinne w trybie bardzo pilnym ten stan rzeczy naprawić,niebawic się z Nami w "podchody"byśmy wszyscy jak najszybciej o tym haniebnym dla największej spółki w naszej części europy zapomnieli.
  • Re: Skarga kasacyjna Autor: ~xyz [46.151.115.*]
    wszystko to prawda,tylko,ze nikt nie zmuszał do sprzedaży w wezwaniu,to indywidualna decyzja każdego z Nas/sam zresztą odpowiedziałem i to co miałem sprzedałem-szybki zysk,a potem dozbierałem całkiem sporą ilość i czekam-dobieram zresztą co miesiąc /pzdr
    jest nagranie z konerencji wynikowej

https://ir.energa.pl/pl/ir/serwis-relacji-inwestorskich/dane-finansowe/Prezentacje-i-nagrania
[x]
ENERGA -1,20% 19,74 2026-02-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.