• Wartość godziwa akcji Autor: ~Wladyslaw [91.229.88.*]
    Na ile wg was powinna być wyceniana 1 akcja tej spółki?
    Wróci to kiedyś na 30zl?
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Goofy [104.28.34.*]
    Trudno powiedzieć, osobiście jestem długoterminowym inwestorem na Carlsonie i widziałem tu wiele. Pamiętam jak akcje były po 2 grosze w 2018 jak rozpoczęli inwestycje i po 70 zł w 2022. Wartość portfela trzeba oceniać przez pryzmat jednostkowych inwestycji w AI czy MedTech jakie mają a jest ich ponad 40. Obecnie sam PAYMIQ.com ma wycenę wyższą niż cały Carlson co oznaczałoby, że reszta spółek z portfela musiałaby mieć wartość ujemną.
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Wladyslaw [91.229.88.*]
    To czemu inwestorzy nie kupują tych akcji?
    Przecież to może być okazja na fajny zysk za jakiś czas.
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Boost [104.28.34.*]
    Carlson się nie reklamuje, nie zależy im na inwestorach, chcą całe zyski zachować dla wąskiego grona zorientowanych osób. Dlatego publikują raporty po angielsku żeby ulica się od nich odczepiła. Przecież niedoinformowani inwestorzy obawiają się ryzyka związanego z tą inwestycją lub mają inne preferencje co do portfela inwestycyjnego. Może też istnieją inne czynniki, które wpływają na ich decyzje inwestycyjne. Warto zawsze dokładnie zbadać sytuację i zastanowić się, zanim podejmie się decyzję o zakupie akcji.
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~regie [93.89.207.*]
    tu byl resplit wiec 2 gr to 2zl i to przed przejeciem upadajacego hot bloka
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Moon [104.28.34.*]
    A 70 zł to po tym jak pokazali dużo inwestycji w AI i medtechy, spadek zaliczyli od momentu ojny na Ukrainie i pokazania Paymiq ale to zupełnie niezrozumiałe czemu kurs spadł z 70 zł do 5 zł. Jak ktoś ma jakąś mądrą teorię to prośba o napisanie. Możliwe, że decyzje rynkowe oraz zmiany w sytuacji geopolitycznej miały wpływ na tę gwałtowną zmianę wartości akcji. Może też istniały informacje wewnętrzne, które spowodowały tak drastyczny spadek kursu. Warto zbadać dokładniej wszystkie czynniki, które mogły wpłynąć na tę sytuację.
    Ja jestem ubrany po 5.15
    Współczuję tym co brali za 60zl i więcej.
    Dobieracie przy tych cenach? Czy boicie się zjazdu na jeszcze niższy poziom?
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Boom [104.28.34.*]
    Ja brałem po różnych cenach nawet po 50 ale dobieram skutecznie więc już mam średnią 5.60 nic nie boli trzeba tylko kupować jak podają taniej.
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Wladyslaw [37.109.33.*]
    Przy jakim kursie zaczniesz sypać?
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Boom [103.219.171.*]
    Czekam na newsa o wyjściu z jakiejś spółki to powinno urealnić kurs, zakładam że 50-70 zł to będzie pierwsza faza wtedy sypnę połowę pakietu a potem czekam na kolejne wyjście z inwestycji to już powinno być 250-300 zł. Teraz leszcze przy dnie żerują więc skupuje jak coś sypią.
    Oni muszą wychodzić ze swych inwestycji do jakiegoś konkretnego terminu?
    Mnie trochę dziwi, że zarząd nie kupuje przy takich cenach...
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Start [2.49.109.*]
    Muszą wyjść z większości do końca 2026 więc jest jeszcze chwila czasu ale jak mają sprzedać 40 spółek to wypada 2 miesięcznie, średnio.
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Bzzz [37.109.148.*]
    Dlaczego muszą?
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~AskAI [2.49.109.*]
    Najstarszy Fundusz, którym zarządzają, to Carlson ASI EVIG Alfa, on ma horyzont czasowy określony do 2026, tak więc muszą sprzedać wszystko. W związku z tym, zespół analityków intensywnie pracuje nad strategią wyjścia, aby maksymalizować zyski. Kluczowym elementem ich planu jest identyfikacja najbardziej obiecujących aktywów, które mogą przynieść najwyższe zwroty. Równocześnie monitorują rynek, aby dostosować swoje decyzje do zmieniających się warunków gospodarczych. Ostatecznym celem jest zakończenie inwestycji w sposób, który zadowoli wszystkich uczestników funduszu.
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Ladislaw [91.229.88.*]
    Czyli prędzej czy później ładnie zarobimy?
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Nowy [46.112.112.*]
    Ja mam na chwilę obecną ok 160 akcji kupione za śr. Ok 6.30zl. (Najpierw po 7.25, potem za ok 6 zl).. pierwotnie miałem na tym poprzestać. Jednak wobec niskiej ceny i perspektywy wzrostu rozważam dokupienie.. Pytanie czy teraz czy poczekać kilka dni?
    Co doradzicie?
    4.80 czy 5.20 to raczej mała różnica.
    Tu potencjał jest XX zł. Z resztą było nie tak dawno ponad 60zl.
    Ja po trochu skubie poniżej 5zl.
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Bzzz [109.207.97.*]
    Zarobimy jeśli ktoś będzie chciał te inwestycje od Carlsona odkupić. Tutaj o to się rozchodzi, mogą mieć w portfelu potencjalnie nawet miliardy $ tylko co nam z tego jeśli nie będą w stanie tego skapitalizować? Słyszeliście żeby któraś z inwestycji odniosła sukces, rozwijała się albo chociaż dobrze rokowała i wzbudzała zainteresowanie? Wystarczyłby jeden strzał żebyśmy wyszli na swoje, ale nie ma takich informacji, spółka-widmo, nie wiadomo co oni (i czy cokolwiek) tam robią poza składaniem raportów.
    Co oni robią?
    Siedzą przed kompem i pracują pewnie
  • Re: Wartość godziwa akcji Autor: ~Bzzz [109.207.97.*]
    Chyba tak. Może. Prawdopodobnie. I na tej spółce tak od lat. Nic nie wiadomo, same domysły.
[x]
CARLSON 0,00% 3,90 2025-09-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.