• kierunek 2,5 Autor: ~Jo [83.26.199.*]
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~Jo [83.26.199.*]
    https://www.stockwatch.pl/wiadomosci/energetyka-czeka-na-wydzielenie-wegla-analityk-na-plus-wyroznia-sie-akcje-taurona,akcje,331051

Energetyka czeka na wydzielenie węgla. Analityk: Na plus wyróżnią się akcje Taurona

W które spółki energetyczne na GPW warto inwestować? Analityk wskazuje na Tauron
    Jak tłumaczy analityk, nie wiadomo, dla których spółek parametry tego procesu będą bardziej korzystne, a dla których mniej. Co więcej, nie znamy nawet jego ramowego harmonogramu. Jednak według niego można pokusić się o obstawianie, że największe szanse wyjść z całego zamieszania z tarczą ma Tauron.
    Na razie jednak inwestorzy muszą przygotować się na kolejny sezon serialu pod tytułem „Co zrobić z aktywami węglowymi”. Jak zauważa Michał Sztabler z Noble Securities, początkowo po zmianie władzy dominowała w tej kwestii narracja, zgodnie z którą miały one pozostać w spółkach energetycznych.
    – Wkrótce jednak zaczęło się to zmieniać – dodaje analityk, który dla pokrywanych przez siebie akcji Taurona utrzymuje zalecenie „redukuj” z ceną docelową sięgającą 3,08 zł, a więc o 15 proc. niższą od ich bieżących notowań.
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~trabant_de-mucha [185.216.35.*]
    No i kmiota wyniosą na tarczy, już nawet nie na noszach. Coś ostatnio w ogóle o pociągu nie słychać. Ani o konduktorach, ani o widłowych czy wajchowych. Kmiot chyba się pokłócił ze swoimi przyjaciółmi bo w ogóle do nich nie dzwoni.
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~xx [5.173.200.*]
    Nawet Asia musi mu oddać prezent za 5000, które wydał jak przez przypadek kilka dni temu urosło tauronkowi.
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~Stado_baranow [188.146.123.*]
    No widzicie, cieszcie się kupicie taniej
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~dealer [83.7.192.*]
    Nie wydaje mi się aby zeszli niżej jak 3.15-3.20. Prędzej czy później takie wsparcia jakie prezentujesz na swoim wykresie na poziomie 2.50 się dezaktualizują. Wystarczy, że papier wysadzi Ci tą górną kreseczkę i od tego momentu będzie ona już wsparciem. Bardzo dobrze to widać na wykresie W1 na PKP Cargo.
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~Bitcoin [217.62.225.*]
    Ostatnimi czasy na Tauronie odbywa się jedna wielka spekulacja, gdy ubije dołek pójdzie po kolejny szczyt w innym wypadku bedzie stagnacja.
    Pamiętajcie najlepiej zachecic ulicę konkretnym sygnałem do wzrostu. Jeśli coś w nieskończoność spada, prędzej czy później będzie martwe.
    Dodatkowo ulica nigdy nie kupuje gdy kurs ubija dołek, ponieważ tak działa ludzki mózg
    Ulica może nie ale kupują poważni inwestorzy, którzy są w stanie skutecznie wyhamować spadki. Są pewne granice absurdu w wycenie. Szczególnie dla dużych spółek z perspektywami. A Tauron niewątpliwie do ich grona należy.
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~Maniek [188.146.123.*]
    Osobiście uważam że jeśli Tauron w najbliższym czasie spadnie ponownie poniżej 2.5 zł, możemy się zwijać. Bedzie to samo co w tej wchwili dzieje się w USA z intelem. W obecnej chwili tylko totalny ryzykant kupi akcje tej spółki, gdy szansę bankructwa są 50/50
    A dlaczego Tauron miałby zbankrutować? Kasa do spółki płynie szerokim strumieniem a jedyne co ma wpływ na aktualne wyniki finansowe to odpisy wartości aktywów które są kosztem niepieniężnym (pieniądz nie wypływa ze spółki). Więc jeszcze raz poproszę o informację dlaczego Tauron miałby zbankrutować?
    Dnia 2024-09-09 o godz. 14:29 ~dealer napisał(a):
    > A dlaczego Tauron miałby zbankrutować? Kasa do spółki płynie szerokim strumieniem a jedyne co ma wpływ na aktualne wyniki finansowe to odpisy wartości aktywów które są kosztem niepieniężnym (pieniądz nie wypływa ze spółki). Więc jeszcze raz poproszę o informację dlaczego Tauron miałby zbankrutować?

Ale głupoty. Powtórzę to co nie raz pisałem. Kasa do spółki płynie a jeszcze szybciej z niej wypływa. Pieniądze trwonią spółki córki w postaci pożyczek wewnątrzgrupowych które to pożyczki są umarzane jako nieściągalne w ogromnych ilościach. Umorzenie jako należność zakwalifikowana jako nieściągalna może zostać kosztem uzyskania przychodu i nie jest to koszt niepieniężny. To nie jest aktualizacja teoretycznej wartości nieruchomości tylko konkretna strata gotówkowa. Tauron ma szanse popaść w ogromne problemy finansowe bo ile można podnosić ceny prądu a zamiast zysków są straty? Załóżmy że rząd wsparłby firmę ale na zasadzie ressurection jak z bankiem GNB Czarneckiego z umorzeniem wszystkich akcji. Przepisów jeszcze na to nie ma (są tylko na banki) ale i na tę okoliczność też mogą powstać. W tym sensie Tauron nie zbankrutuje ale akcjonariusze nie będą wcale w lepszej sytuacji.
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~kmioto [84.17.46.*]
    poczekaj az spadnie na wartosci ujemne i jeszcze ci dopłacom za to ze wezmiesz akcje
    Brawo udało sie mi wywołac jakąś dyskusję.Jak weszli naGPW to było chyba po 5 z okładem i wtedy szysto co kupiłem od ludzi w umowach cywilnych sprzedałem ( akcje Południowego Koncernu Energetycznego jakby ktos nie wiedział ,ludzie sprzedawali na potęgę za grosze ). A wtedy nikt nie mówił że Tauron spadnie na 0,85 zł a spadł i co teraz nie może spaść na 2,5 zobaczymy ja poczekam jak spadnie to pomyślę o kupnie a teraz się przyglądam
  • Re: kierunek 2,5 Autor: ~Supergosc [31.60.61.*]
    No rewelacyjnie . przygladaj sie . Jestes GOSC jak nikt !!!!!
    Pewnie, że może. Wystarczy, że bezmózgowa ulica ulegnie twoim wykresowym prowokacjom.
    AT zawsze wyprzedza AF więc zanim sprawa węgla będzie rozwiązana to będzie może jeszcze niżej
    Teraz bedzie grane PKPC i jak sobie sprzedam PKPC po 33,5 to tu sobie coś kupię i może dużo sobie kupię a teraz patrzę i czytam infa
    To już wiemy przynajmniej jaki masz cel publikując takie wykresy.
    Wykresy same się tworzą a każdy na nich widzi co chce .Ja to widzę tak
    No to dealer, pokaż taki wykres na którym zaraz będzie 5 zł :)
    Nie udostępniam na forum swoich narzędzi analitycznych. To moja przewaga na rynku (tym bardziej, że wykorzystuję je na forexie). Mogę jedynie powiedzieć, że według tenorów miesięcznego i tygodniowego (one najlepiej sprawdzają się przy analizie Taurona) jesteśmy ciągle na ścieżce wzrostowej i ta ostatnia szarpanina nie zaburza tej trajektorii. Na GPW (w przeciwieństwie do forexa) jestem inwestorem długoterminowym i nie rusza mnie to co się dzisiaj dzieje na tym kursie. Bardziej irytują mnie głupawe bez żadnych podstaw wyssane z palca teksty nt możliwego bankructwa Taurona.
[x]
TAURONPE -1,47% 8,44 2025-09-19 17:04:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.