Rok temu, w czwartek wieczorem, Larq opublikował wstępne wyniki za q2 2023. Czy w tym roku będzie tak samo, i czy wyniki okażą się impulsem wzrostowym? Zysk i wartość księgowa powinny pójść mocno w górę...
Raport trochę rozczarował, ale kto uważnie czyta, zobaczy że nie wszystko, np. wartość nieruchomości, wpis hipoteczny, czy przelew za nextbike, zostały zrealizowane po dacie raportu i ich efekty prawdopodobnie będą widoczne w q3. Wyniki Synergic rozczarowały, ale ich przychody powinny nadrobić w q34. Czekamy więc cierpliwie na ewentualne inwestycje z kasy za brand24, oraz efekty umowy reklamowej pomiędzy Nextbike a Synergic.
Brand24 został sprzedany przez Fundusz Larq, i ta kasa znajduje się w tych 57 milionach aktywów Fundusz. Larq SA to jakby skorupka która zarządza tym Funduszem. Pytaniem jest w jaki sposób zostały wycenione dodatkowe przyszłe bonusy z sprzedaży Brand24. Do tego Nextbike był wyceniony na 0, a dostali ponad 2 miliony za sprzedaż akcji, z tego co zrozumiałem to dopiero zaksięgują w q3.
Słabsze wyniki Synergic za pierwszą połowę 24 roku to "również zwiększone zaangażowanie w rozwój sieci nośników reklamowych, co zwiększyło bazę kosztową". Na pewno na plus, ze Synergic notuje stabilne zrodło zysku, dodatkowo w 3 i 4 q 24 dojdzie umowa reklamowa z Nextbike plus zwiększony popyt na usługi reklamowe po wyborach. Jakby nie było zainteresowania ich usługami to nie zwiększałaby inwestycji w bazę reklamową.
Najważniejsze jednak będzie z gotówką, która Larq zainwestuje po sprzedaży Brand24. To będzie miało kluczowe znaczenia dla kursu.
niestety ale każdy patrzy w raporcie na zysk netto a ten jest ujemny
nie ważne że aktywa wzrosły. Trzeba czekać do listopada na wyniki za 3 kwartał ja osobiście szykuję się na zakupy w paździrniku myślę że spadnie na 1,4-1,5