Witam, skąd takie duże zadłużenie w spółce, proszę o merytoryczne wpisy.
Szacunkowe zadłużenie netto na dzień 30 czerwca 2024 r. wyniosło około 10,0 mld zł, przy czym, szacunkowy poziom ekonomicznego zadłużenia netto (uwzględniającego przyszłe płatności za uprawnienia do emisji CO2) wyniósł ok. 20,13 mld zł.
Z aktywami PGE kosztowało 25 zł I bez trolowania , gdyby szorty znikły z GPW to wig wystrzeliłby w kosmos bo cena 6,80 za takiego giganta jak PGE to kpina .
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia , stałem się po ostatniej sesji posiadaczem sporego pakietu akcji PGE i nie mam krótkiej pozycji , logika moja stawia na wzrosty do minimum 7,50 zł. Czas pokaże czy mam rację.
Zadłużenie jest po poprzednikach bo jedyne co robili to zadłużali bardziej to raz a 2 Napisane jest że przyszłe CO2 trzeba płacić bo kto podpisał ??? A Morawiec i masz odpowiedz .Szacowane wyniki nawet dobre ładny zysk netto a tauron słabo wypadł .Tak swoją drogą to dziwie się że tak to zdołowane i wygląda na to że chcą wyzbierać od słabych rąk ale trwa to zbieranie lata . Widocznie inwestorzy nie chcą oddać za grosze podstawowej spółki w gospodarce . Bez prądu wszystko stanie to fundament . Mogło by takie pge dać choć 1% dywidendy to by kurs szybko poszedł na 20zł
Chodzi mi o to że pge powinno wrócić do polityki dywidendowej i taki choć 1 % co roku wypłacać . Zyski tu są i będą spore to kwestia czasu. Kapitał zapasowy jest
W poniedziałek będzie wysoko , juz fundy coś wiedzieli bo do fixingu był obroty niecałe 9 mln.zł a po fixingu 23 mln.zł . Nie wierzę że gruby nie ma lewych informacji o spółce , zapłaci komu trzeba i ma co chce a my tu tylko się przyklejamy .