Kto ma wprawne oko zauważy ze na spółkach OZE, Gamingu oraz Biotechnologii zaczyna się dziać i już kilka solidnie odpaliło up. Nasza perła też dołączy. Nigdy nie jest tak że wszystkie zaczynają rajd w tym samym momencie. Solar jest odlużony i ma czysta sytuację. Wystarczy kilka dobrych i ciekawych ESPI I pójdziemy na złotówki. Taki przykładowo Columbus jest zadłużony na 500 mln zł a mocno rośnie. Ktoś mógłby powiedzieć że nie powinien przy tych wynikach. Pamiętajcie kupuje się przyszłość a nie wskaźniki. Na Solarze będzie się działo...Teraz jest tanio.
Dnia 2024-08-29 o godz. 17:30 ~Mich napisał(a): > Kto ma wprawne oko zauważy ze na spółkach OZE, Gamingu oraz Biotechnologii zaczyna się dziać i już kilka solidnie odpaliło up. Nasza perła też dołączy. Nigdy nie jest tak że wszystkie zaczynają rajd w tym samym momencie. Solar jest odlużony i ma czysta sytuację. Wystarczy kilka dobrych i ciekawych ESPI I pójdziemy na złotówki. Taki przykładowo Columbus jest zadłużony na 500 mln zł a mocno rośnie. Ktoś mógłby powiedzieć że nie powinien przy tych wynikach. Pamiętajcie kupuje się przyszłość a nie wskaźniki. Na Solarze będzie się działo...Teraz jest tanio.
Co ta spółka ma wspólnego z OZE co z grami? ANO NIC. Rzeczywiście sytuacja czysta - prawie bez przychodów, prawie bez kosztów, brak szansy na kredyt ze względu na przeszlość. Do sektora OZE - strata pewnie 15 letnia, bez szansy na wejście w niszę Sektor gier - to granie w tetris chyba.........
Zarzad i RN zarabiają prawie 60 zł na miesiąc - na pewno za taka kasę pracują dla ciebie 24/24 i 7/7 - to im wyjdzie mniej niż 10 groszy za godzine pracy
Prawnuk. Albo jesteś kolesiem który jest nowicjuszem albo zdrowo umoczyłeś. Przecież wiem że obecnie Solar nie ma nic wspólnego z OZE I patrząc na przychody to jest śmiech na sali. Nie o to tu chodzi w przypadku powrotu do sentymentu do branży xyz. Weź przykład Banków. Jak Banki na GPW ruszyły up to nikt nie patrzył że Millenium zadłużony i z rezerwami,że Alior również z wyższym wskaźnikiem kapitałowym, że Mbank ma dużo kredytów gotówkowych niespłacalnych itd...Jak branża ruszyła to poszło wszystko up. Owszem największe tuzy typu PKO BP czy Pekao lub Santander ruszyły pierwsze ale reszta dołączyła i taki Millenium wzrósł o +600%. Podsumowując jeśli ktoś chciał odłużyc taką wydmuszkę Jak Solar kupując 40 mln akcji po 10gr szt. To ma na tą spółkę plan. I na tym planie zarobi...
Sprzedajcie wszystkie akcje które macie a Ja poczekam albo na 2gr albo na solidny odpał jak juz rynek oze bedzie rozgrzany. Mam czas i wiele innych spółek w portfelu.
na molmedice był naganiacz jeszcze na 7 groszy - jak już był pogrzeb /mol medica - czyli dzialalnośc budowlana/ na oze capital /czyli fabryka cześci ciągnikowych/ - jest vincent co to opisuje okazję od 2,17 zł..... spółka bez obrotów, na której trolle piszą, że robią kółka. Zdecydowanie mnie rozgrywali doświadczeniem i cokolwiek znalazłem, to dla nich było oczywiste, i ha ha, to ty nie wiedziałeś /np ktoś inny licytował działki, które kiedyś należały do firmy/ na pgf jest kilka osób - i żadna trolownia nie działa.
A ty masz ambicję na trolla - bo widze ZERO reakcji, że główny właściciel wyszedł z aresztu za kaucją /zdaniem vincenta to stare dzieje, ale podobno vincent będzie adwokatem Richarda Czarneckiego - że Richard tak dawno kradł, że po co do tego wracać/.
I rób co chcesz - 2 grosze ta hala nie jest warta i tam nic wiećej nie ma /2 grosze razy liczba akcji/
Zero reakcji, że sobie dodrukowali akcje. Ten biznes tak tam funkcjonuje, choć im wstrzymali emisje 200 mln akcji na OZE
Prawnuk na oze Capital byłem i słuchałem twoich i Vincenta dyskusji. Ja wiem jedno czas załatwi wszystko. Tu mamy już blisko 5 lat od ostatniego ciągu wzrostowego wywołanego przez Omegię. Czy wtedy miało to związek z merytoryką i wskaźnikami spółki? Nie miało. Tu nie zaglądają inwestorzy tylko spekulacji którzy w grupie robią wałki na kursach. Chcesz merytoryki to wybieraj spółki z grupy WIG 20/30/40 itp. Na NC masz 90% wydmuszek. I to jest rzeczywistość w ktorej się trzeba odnaleźć lub przejść na większe spółki z podstawami..Choć taki Columbus rośnie a zadłużony, Sunex spada już z 30 zł na 11 zł, Beainn też zanurkował. Cała branża oze doszła do dna I odbijabo perspektywy dla jej rozwoju są dobre. A Solar ?? Tak wiem że tylko z nazwy jest OZE...Ale to nie ma na nc znaczenia.
1. dyskusje z Vincentem były tyle fajne, że prawie nigdy nie kończyły sie standardowym na tamtym forum rynsztokiem. 2. skoro czekasz na 2 gorsze, to po co twierdzisz, że spółka pójdzie w górę ;-) ? bo to trochę rozumowanie Vincenta. 3. mam akcje 1 ze spółek na NC. Cóż z prezesem mam kontakt mailowy, potrafię zmienić jego zdanie np co do porząku obrad, choć jestem 5-8 inwestorem w spółce - choć z udziałem promilowym. 4. specjalnością domu czy po polsku kuchni - państwa Z. jest to co tu było - szukanie możliwości emisji akcji i to sposób na zarabianie. Teraz blokuje ich już KNF 5. W jednym zgoda na NC jest jedno wielkie g...... ale też wiadomo, że po 8 latach bezprawia, trzeba mieć nadzieję, że parę osób pójdzie siedzieć. 6. ale i tak uważam że jest różnica mieczy g.... ym rynkiem - a takimi spółkami. 7. skąd ta spółka sie wzięła? Ano była hala warta 2 mln zł..... trochę jak flip i flap ma złotej w Warszawie, tego dziwnego dziecka w czapeczce. Tyle, że Z. się udałó
Widzisz Prawnuk jak sprzedawali Ciastka nikt nawet nie myslał na tym forum że wejdą w oze. Oczywiście to było nieudane wejście w biznes. Ale udane w napchanie kieszeni kasą po tym jak Omegia zrobiła to co zrobiła windując kurs na dawne 26 zł a po Splicie na 2.6zl. Czy to się powtórzy nie sądzę. Ale może być inny wariant dla kolejnego napchania kasy poprzez Singapurskich biznesmenów.
jakich inwestorów z Singapuru? Byłem niedawno w Kalifornii - czyli byłem na GPW inwestorem z Kalifornii /fake dawno nie byłem, ale mi się KaliszFornia przypomniała/.
nie robiłem interesów z Singapurem, wiec nie wiem - ale to pachnie typową skrzynką pocztową. Trzeba było rozdrobnić ryzyko, z powodu aresztowań.
Mam PEWNE /jak na Polskę WIELKIE/ doświadczenia w przejęciach. W ciągu 3 tygodni było widać co zrobimy, po 3 miesiącach były pierwsze wyniki
Tajemniczy inwestor z Singapuru, brzmi jak ten szpieg z krainy deszczowców
naprawdę przez 2 lata coś by się działo. Albo się wyznacza cele MIERZALNE, albo się wysyła ekipę, albo się zasypuje firmę kasą i inwestuje.
Może te 58 zł brutto brutto to istotny awans finansowy, ale po prostu od roku widać całkowitą FIKCYJNOŚĆ tej inwestycji.
Jeśli gdzieś inwestujesz pieniądze, to nie tam gdzie zarząd szuka rynku. Bo szuka się fajnie w dawnej Czechosłowacji - szukać tam można latami.... ale nie w Polsce
Rozdzielmy inwestycje od spekulacji. Na nc spółek inwestycyjnych ze świecą szukać 90% na stracie lub z kłopotami plynnosciowymi. Chcesz wskaźniki to zapraszam na przykładowo CD, TSGames itd..choć zawsze i tak będzie jakies ale..Solarek to pusty odluzony byt. I co dalej? Hmm..To się okaże. Notabene ciekawą spoleczka jest MoveGames lub Mabion. Jak mam ich kilkanaście w portfelu. I..spokojnie czekam. :)
Nie ważne są fundamenty ważne gdzie kupić. Możesz mieć super spółkę a jak na górce kupisz to kaplica. A jak masz spółkę która jest wydmuszką ale chronioną przed upadkiem i dobrze kupisz to zarobisz sporo..Pytanie kiedy sprzedasz. Ludzie po zejściu z haka I oczekiwaniu powiedzmy 2-3 lat sprzedają bo maja juz dość i to nie jest na ich psychikę. Wiec najlepiej spokojnie czekać I zająć głowę innymi tematami aby nie zwariować...bo jak mawiają to tylko pieniądze..
Nie interesuje mnie naganianie i troliwanie. Dlaczego? Bo ulica jest za biedna aby cokolwiek tu zmienić. Może jedynie dyskutować. Prawdziwe zmiany mogą zrobić zamożni koledzy w grupie.
wystarczy, że wymyslą kolejny sposób na emisję akcji - bo to ich jedyna aktywność. wyemitowali 40 mln? po 10 groszy - a ta buda jest warta 2 mln - góra. czyli dowalili wartość razy dwa
Columbus ma ujemne kapitały własne i ponad 500 mln zł długu których wartość zdecydowanie przewyższa wartość spółki I wszystkich posiadanych aktywów. I co? Idzie do góry aż miło..Oczywiście przez spoldzielnie jest ta pompa .Więc tak jak pisałem wskaźniki na nc nie grają. Wskaźniki mogą grać na wig 20/30 itp. Choć to i tak jest niepewne. Prawda jest taka że spolka jest warta tyle ile chcesz zapłacić za jej akcje I nie uważam żeby Solar był na straconej pozycji. Zobacz gdyby ulica miała dość kapitału to by zrobiła na Solarze co chciała. A jest inaczej bo jest za biedna. Więc można dyskutować trolowac lub zachęcać a to i tak nie ma kompletnie żadnego znaczenia...Amen
to po co piszesz? columbus rożni się od tej firmy tym, że działa. dość ten rynek znam. Ale z firmy która jest od columbusa większa o tyle o ile columbus rozni sie od tej spółki. piszesz o tym, że był inwestor - po czym zero odniesienia, źe to 2 lata mija.....
Columbus spadał przez 20 miesięcy po podbitce na 12.4 zł. Aż doszedł do ok. 5 zł. Czy poszło jakieś specjalne espi, czy wzrosły mu zyski, czy nabył jakieś super farmę ? Nie...dalej oczywiście próbuje i próbuje rozszerzyć działalność za granicą ale to jest jedna z największych firm oze na parkiecie. Mamy taki Sunex który w teorii jest, był super i zleciał, leci na dno. Ktoś kto kupił akcje sunexu po 25 zł przeklina na maxa. Weźmy Sungragona lub PGF lub Oze kapital. Sundragon robi w teorii remonty silników. A byl w teorii oze. I teraz Solar. Nie ma niczego, ale też nie ma długów. Czysty byt z niefajną przeszłością. Wystarczy espi o wejściu w tematy xyz, zrobienie trochę kombinacji z akcjami i udziałami. Itp... I.w rozgrzanym rynku kiedy będzie dobrze.
Otóż tutaj od 3 lat masz grupę osob, które pilnują firmy Z. by pilnować zmyślonych ESPI. Najlepszy był komunikat OZE o przejeciu teksasu i inwestorze z Kataru czy Kuwejtu - już nie pamiętam. Znam trochę Arabów i wbrew pozorom mają dobry biznes, który zaczyna sie od zabawy w D&B czy jakieś lokalne klony. Wystarczy zamówić raport /fakt kosztuje tyle co pizza/ i żadem Arab do tego z kijem nie podejdzie.
Interesy w Teksasie też sie już toczą 3 lata. Obstawiam, że dokumenty idą pieszo.
I wbrew pozorom publika nie jest tu głupia. I robią to z różnych motywacji.
Choć jeśli NC chce być wiarygodny, to powinien takie groszówki powywalać. Zero zgód na emisje po 0,1 zł. minimum złotówka; a najlepiej 10 zł /oczywiście mogliby emitować za 1 zł, ale płacic 10 zł za akcję/. I wtedy rynek opuszczą podmioty ewidentnie fikcyjne, żyjące z emisji akcji i ich dzielenia - bo może ktoś da sie nabrać?
Tutaj prawi każde ESPI nie jest ESPI - poza zajęciem rachunków przez UKS PGF. Ciekawe ile lat im zajmie sćiągnięcie kasy z wynajmu biurowca a 500 zł na miesiac /nie pamiętam z VAT czy bez/
mam okazję obserwować z poziomu ligi mistrzów czy klubowych mistrzów świata. a columbus to polska III liga a w solarze - są same dziadki i nie ma młodzieżowców - wiec nie grają - bo by grali w 8 /wymóg 3 młodych - chyba taki jest/