Pisałem już z Grenevią i odpisy na sprzęt famuru czy też w fotowoltaice są już wykorzystane praktycznie w większości. Więc już nie ma z czego odpisywać.
Zobacz ile kosztuje 1 MW farmy obecnie. Coś około 3,2/3,3 mln zł. Jak nie mniej. W ręko napisał, że kosztuje chyba 3 albo 3,1 mln zł. Sprzedali 50 MW za 3,6. Reszta idzie w odpis na pewno. Masz analizę wrażliwości w sprawozdaniu. Spadek do 3,1 124 mln zł odpisu na skonsolidowanym. Chyba, żeby zmienili model testu. To teraz raczej będą ostatnie odpisy. I powinny być w cenie bo rynek czytał reko i wie co się dzieje z fotowoltaika.
Czytałem i wiem. Były wyceny poniżej kosztów produkcji, a od tamtej pory ceny rosły. Więc odpisów brak. Myśl logicznie. To co napisałeś wcześniej to bzdura.
He znam ten ból, mam średnia niska, prawie taka co teraz kurs się muli, dużo nie stracę, a odbicie może być właśnie w rejonie 2.6 -2.7. Niestety ta spółka nie nadaje się na inwestycje długoterminowe tylko na takie strzały udane lub nie.
Skąd masz info 4 mln zł. Ja obserwuje coś innego. To jest tylko umowa kredytowa. Jak pokazują analizę wrażliwości, że jak cena spadnie do 3,1 to pokażą 128 mln zł odpisu to znaczy że koszt farm będzie przewyższał znacznie 2,6. Jakby budowali po 2,6 to by wgl nie było odpisów.
Columbusem bym się nie kierował. W sprawozdaniu też podają wartości z kosmosu.
Str 42 raport skonsolidowany 2023.
Ostatnia sprzedaż pst RB 12/2024 po 3,6 mPLN. Ale ceny obecnie są niższe.