A może to oni robili zakupy od wtorku i stąd były tak wielkie obroty? Nie wierzę, że te obroty i ten wzrost o 70% był dziełem ulicy, która przeczytała poniedziałkowe espi.
No a ja miałem cichą nadzieję że coś tam z Fotovoltem będzie, ale cóż on będzie miał wiele tematów.
Gdyby to był Fotovolt to mielibyśmy tam korbę na 10 zeta.
Wiedziałem że nie będzie to Grodno.
Fotovolt jest za zdecydowanie za cienki na Serby. Ale Pniewy już chyba mogłyby być w zasięgu. Przynajmniej ten pierwszy etap 1 MW bo tam docelowo ma być chyba 5 MW.
Choćby nie wiem jaka spółka była cudowna to nie inwestuje się wszystkiego w jedną spółkę.
Dzisiaj dobrałem na koniec 4mass kilkanaście tysięcy akcji zobaczymy może podjedzie do 10 złotych
Genialne posunięcie - całe know how maja podane na talerzu, kółkowcy maja cinko :
Zarząd BRAS S.A. z siedzibą w Poznaniu („Spółka”, „Emitent”) informuje, że w dniu 22 sierpnia 2024 roku Spółka zawarła ze spółką GREEN R2 Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie („GREEN R2”) porozumienie o współpracy („Porozumienie”) przy projekcie elektrowni fotowoltaicznej w miejscowości Serby („Projekt”). Zgodnie z Porozumieniem obie jego strony zobowiązały się do wzajemnego wsparcia przy rozwoju Projektu i wspólnego wykonania wszelkich czynności koniecznych dla osiągnięcia przez Projekt fazy „Ready to Built”, w tym do współdziałania ze sobą w zakresie uzyskania dla Projektu wszystkich niezbędnych decyzji, uzgodnień i zezwoleń, a także umów, w tym umów o przyłączenie do sieci oraz do ustalania strategii postępowania i wzajemnego rekomendowania jak najbardziej optymalnych rozwiązań pozwalających w jak najszybszym czasie i przy jak najniższych nakładach kosztowych osiągnąć przez projekt fazę „Ready to Built”. Porozumienie zawiera także klauzulę o poufności. Ponadto, w ramach podjętej przez Spółkę współpracy z GREEN R2 została także zawarta umowa cesji wszystkich praw i obowiązków wynikających z umowy dzierżawy nieruchomości gruntowej zlokalizowanej w Gminie Głogów, o której zawarciu Emitent informował w raporcie bieżącym ESPI nr 21/2021 z dnia 11 czerwca 2021 roku. Spółka GREEN R2 jest częścią Grupy Neo Energy Group („NEO”), którą tworzą powiązane podmioty działające w obszarze energetyki odnawialnej. NEO ma ponad dwudziestoletnie doświadczenie na rynku energii odnawialnej realizując projekty w zakresie projektów fotowoltaicznych, wiatrowych, biogazowych i magazynowych. Obecnie NEO rozwija i buduje ponad 50 MW instalacji fotowoltaicznych i magazynów energii, a do jej klientów należą m.in. PGNiG (Orlen), Tauron, Grupa Polsat. Zawarcie z GREEN R2 Porozumienia oraz Umowy Cesji w ocenie Zarządu Spółki pozwoli zoptymalizować proces przygotowania Projektu pod względem czasowym i kosztowym, zminimalizuje ryzyka związane ze stworzeniem i realizacją Projektu na wszystkich jego etapach, w tym także ryzyko inwestycyjne, a przede wszystkim zwiększy możliwości rozwoju i skalę inwestycji.
Nie. W espi jest napisane, że porozumienie dotyczy sprawnego doprowadzenia projektu do fazy Ready To Build (RTB) czyli stanu, w którym będą gotowe wszystkie potrzebne uzgodnienia, decyzje, pozwolenia i umowy potrzebne do wbicia przysłowiowej łopaty w ziemię. Porozumienie nie obejmuje tego co będzie po uzyskaniu stanu RTB, czyli budowy farmy i jej eksploatacji. Cesja dotyczy umowy dzierżawy gruntu od właściciela. Ja to rozumiem tak, że cesja jest narzędziem do usprawnienia procesu dojścia do RTB bo dzięki niej firma mając tytuł prawny do gruntu będzie mogła bezpośrednio załatwiać potrzebne sprawy bez konieczności angażowania Brasa.