Dawno mówiłem , że to co dobre w tej spółce to minęło. Wyszedłem blisko szczytu zeszłorocznego. Dziwi mnie fakt, że i tak kurs nie zanurkowal... . Bywały kwartały po których wyniki mocne nie podowaly wzrostów , a czemu nawet kurs spadał. Tymczasem po słabych wynikach zA półrocze kurs lekko tylko opadł... . Na dzień dzisiejszy no jest to warte więcej jak 60-65zl i kropka takie moje zdanie
Bo wyszedł blisko szczytu zeszłorocznego i rozważy zakup za 60-65zł tak w skrócie. Dla odmiany ja nie sprzedałem i uważam, że najtrudniejszy okres spółka ma już za sobą i pod koniec roku małymi kroczkami idziemy do góry, a co tam pomarzyć fajna rzecz.
Ps. trzymam dla dywidendy także cena akcji nie jest priorytetem, chociaż fajnie jak jest wyżej.
Przeciez to widać i słychać. Nie trzeba być alfą i omegą by widzieć że w zeszłym roku "dobre" wyniki były w I kwartale. Przecież ta spółka bazowała na wysokiej dywidendzie- marży.. Obecnie marża jest mała w porównaniu z latami ubiegłymi. Wysoka podaż... , jak to ma rosnąć kiedy nie ma sygnału aby marża poprawiła sie- czego efekty widać w ostatnim sprawozdaniu. Proszę mi podać jeden konkretny - prawdziwy powód pod co to ma rosnąć.. - tylko nie pisać mi o marzeniach ;) Byłem tu dość długo i spółka mi dala zarobić. Jak ktoś pisał na dzień dzisiejszy cena jest dla mnie zbyt wysoka będzie 50-60 to rozważe zakup i tyle. PCC ROKITA nie jest jedyna spółką chemiczną która ma mniejsze zyski lub straty
Jaki dowód? Mogą być zdjęcia faktur?Już siadam do excela i robię ci wykresy. Bez problemu można znaleźć ceny chyba wszystkich produktów Rokity. Pytasz jaki to ma wpływ na wynik końcowy... Eh. Żartuje, nic ci nie będę udowadniał. Ostatnio trochę podrożały chloropochodne jak np NaCl, NaOH, NaClO wierz lub nie . mam nadzieję, że będzie rosło nadal, a jeżeli nie to będę dokupywał papier. Po kilku dywidendach i jakichś kółkach jestem na PCR dużo do przodu i lubię te spółkę
Witam! Ma Pan racje. Obserwuję jeden produkt ług sodowy i niespodziewanie podrożał w tym kwartale równo 10% - to dużo. Najgorsza dekoniunktura w przemyśle chemicznym w Europie od 20 lat, a spółka generuje mimo wszystko zadziwiajaco dobre wyniki. A ludzie oczekują 50zl hehe Pozdrawiam wytrwałych
Wszystko dobrze, ale te trochę, 10% to ile Rokita ma niby podrożeć:)
Fajna spółka, ale panowie się chyba ciut za wcześnie zapakowali, więc teraz spokojnie się w przedziale rozgościć i czekać na odjazd. Taka moja opinia… sam przez to przeszedłem.
Ja do tego pociągu zapakowałem się prawie 4 lata temu jak bilet był po 48 :p 3 dywidendy, dwa kółka. Jak dla mnie to ta firma może się już kisić w okolicach 90 byle dywidenda była. Żebym tak ze wszystkim trafiał jak z Rokita
Mam podobnie, siedzę tu już jakieś 7 lat i wniosek mam taki, że firma ma dobry zarząd, co się nieczęsto zdarza. Nawet jak jest tragicznie na rynku, to Rokita jakoś nie jedzie na stracie, jakaś dywidenda wpada, generalnie coś się dzieje. Dlatego raczej się nigdzie nie wybieram.
A że 2024 był marny, trudno zaprzeczyć. Jak ktoś planuje w kilka miesięcy sporo tu zarobić, to nie wiem na jakiej podstawie robi takie plany. Bez jakichś super informacji będzie jak co roku, do dywidendy pobuja w przedziale w jakim buja teraz, potem trochę zjedzie, genrealnie późniejsze podbitki mogą wynikać tylko z poprawy wyników, a to że poprawa będzie nie jest takie oczywiste (zależy od tego czy 2025 będzie wyglądał jak q4 i czy rząd nie zmajstrował jakichś zmian w dopłatach, na naszą niekorzyść)
Moim zdaniem jest jeszcze jeden temat nigdy tu nie poruszany. Dziś wiele firm handluje obrazkami w internecie lub gadaniem. W 2008 roku agencje reitingowe powiedziały: "Sory, pomyliliśmy się, mówiąc że złe kredyty, są super". Rokita to firma wnosząca realne produkty do przemysłu, budowlanki itd.