• Insajder sypie Autor: ~Jozue [91.230.98.*]
    Nie jest to na pewno pozytywny news :(
  • Re: Insajder sypie Autor: ~spek [5.173.160.*]
    Ma to też swoje plusy zwiększy się o 18 tys akcji plynność i mam nadzieję po wyprzedaży jaśniejsze komunikaty. Dla mnie wyniki za III kwartał będą odniesieniem.
    Na ten moment ustawa jest podpisana dlatego po ustaleniu stawek ufam, że spòlka przekaże jasne informacje - na ten moment jest dla Laskowskiego bardzo niefortunna sytuacja, bo z jednej strony podał bardzo znikome infa a z drugiej sprzedaje - to takie słabe trochę, ale mam zaufanie do głòwnych akcjonariuszy i wiem, że zrobią wszystko aby spòlka się rozwijała i na pewno nie kosztem mniejszościowych.
  • Re: Insajder sypie Autor: ~AA [188.146.146.*]
    Z komunikatu wynika, ze nie sprzedaje nikt z zarzadu i wiekszosciowych wlascicieli, a to wazniejsze. Raport za 2 kwartal bardzo ladny byl, a spolka zawsze podkresla sezonowosc, czyli w 2 kwartale powinno byc slabiej a bylo dobrze.
    To prawda tym bardziej, że zostało mu z 10 tys akcji i nie wiemy nawet czy wszystkie chce wyprzedać. Na pewno ustawa ma wpływ i chodzi też o odpowiednie podejście w tym nastroje natomiast dynamika wzrostu i wyniki oraz ostatnia przecena wskazują na niedowartościowanie. Według mnie CDA wykaże w tym roku ok. 30 mln zysku netto.
    Rynek zareagował przeceną o dwie dywidendy (ponad 5-6 zł). Najgorszy dla rynku jest nawis a w tym przypadku akurat ustawa poszła szybko i szybko rynek to sobie wyceni.
    W tym roku mimo ustawy powinniśmy osiągnąć 30 mln zysku i coraz więcej do wyniku dorzuca e-commerce.
    Co do zasady jest tak, że im większa skala e-commerce tym więcej pomysłów i to tak jest napędzane.
    Główni akcjonariusze na pewno są ludźmi odpowiedzialnymi i na pewno nie mają jakiegokolwiek interesu by wyciskać mniejszościowych akcjonariuszy. (nawet podchodząc to tego czysto ekonomicznie nie miałoby to żadnego uzasadnienia no bo jaki zysk z wyciśnięcia 2-3 zł z 300 tys akcji? w odniesieniu do 24 mln dywidendy).

cytat z raportu 'a sprzedaż e-commerce 2,3 mln zł'
    Tak na marginesie nowa nazwa sklepu otwiera pomysły branżowe dla osób identyfikujących się z wojskiem 'kapitan' - (mam na myśli odzież cywilną) -

2.3 mln w jednym kwartale to przy powtarzalności 10 mln i potencjał 15-20 mln w 2025 a to już sporo do wyniku oraz baza pod kolejne pomysły.

15-20 mln to może być co najmniej 3 mln do wyniku netto.
    Do rynku akcji włączył się insider dlatego tym bardzie jest niezbędna informacji o wynikach szacunkowych za 2024 r. (główni akcjonariusze przychylili się, że przyjrzą się i są za działaniami, które wspierają transparentność i równość do informacji)

Ustawa wchodzi 20 września wpłlywu 750 tys?? w IV kwartale jeszcze nie da się przenieść na klientów. Pewnie dopiero od nowego roku - i nie tylko z powodu ustawy, ale też innych kosztów z pewnością jest miejsce na min. 1 zł podwyżki za usługi co przy ponad 600 tys usług/miesiąc ma przełożenie

e-commerce idzie zgodnie z trendem i tym co dzieje się na rynkach np. brytyjskim

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Udzial-sprzedazy-przez-Internet-w-sprzedazy-detalicznej-wyniosl-w-lipcu-8-8-proc-GUS-8800507.html
    Zostawiam na razie vod, bo tutaj oszacować skutki będziemy mogli po zakończeniu negocjacji.

Jeżeli chodzi o e-commerce to według różnych danych na rynku brytyjskim e-commerce stanowi ok. 35%
    W Polsce na ten moment 8.8%.

Wychodząc od bazy 2.3 mln przychodu kwartalnego dziś jeszcze jest trudno uzmysłowić jak bardzo istotna jest noga e-commerce.
    2.3 mln -> 10 mln rok jednak uwzględniając perspektywę 3-5 letnią waga może wzrosnąć do 20 mln w okresie 3 lat i to tylko przy 30% dynamice do 35 mln w skali 5 lat a to jest min. 3-5 mln zysku netto do wyników (pomijam, że mając taką trampolinę otwierają się w międzyczasie inne pomysły i projekty) czyli 3-5 zł na akcję (scenariusz mocno ostrożnościowy)

kto dziś myśli o perspektywie 3 lat jak ciężko zaprognozować kilka miesięcy w przód- no ale taki równoważnik warto w tyle głowy mieć już dzisiaj.
    PPK mają dziś 27 mld aktywów a z końcem dekady mowa o 100-120 mld i to jest moment na rozglądanie się a nie sierpień 2024 (każdy sprzedaje kiedy chce, ale trochę mnie irytuje to, że sprzedaje ktoś ds. rozwoju - naprawdę nie skleja mi się to i pokazuje słaby okres tego pana- może za dużo artykułów o restrukturyzacji na profilu?)

CDA z 40-50 mln zysku dla PPK będą atrakcyjne z C/Z15-20 i to będzie moment jakiekolwiek rozważania.
  • Re: Insajder sypie Autor: ~Jozue [91.230.98.*]
    sypanka dalszy ciąg
    Dzień po wynikach było wystawionych 18 tys w jednym pakiecie - nie wiem ile dokładnie Laskowski pozyskał z programu motywacyjnego?, ale jeżeli to był jego stan to zostało mu ok. 12 tys i z taką ilością rynek na pewno sobie poradzi zwłaszcza, że są sprzedawane przy kursie z dużym dyskontem - niedowartościowanien
  • Re: Insajder sypie Autor: ~Ajak [5.184.238.*]
    To sprzedaż przez tego pana nie ma dla mnie znaczenia. .
    Insajder to pan Ćwiek i pan Ćwiek.
    Oni maja akcji od groma.
    To ich biznes (a głównie młodszego). Firma jest pod dywidendę - dla nich, a my możemy się podpiąć.
    Może i te zmiany w prawie autorskim podetną spółce skrzydła, ale e-commerce bedzie to bilansować (mam taka nadzieję).
    To tu Cię może zaskoczę, bo Ćwiekowie na poprzednim, ale też na tym WZA mocno uwypuklała, że największy wzrost i potencjał jest w ciągle nodze VOD.

Jeżeli chodzi o rekompensowanie ustawy to pewnie będzie tak jak przy podatku handlowym i bankowym czyli przeniesienie na konsumenta co przy podniesieniu ceny o 1 zł w zupełności pokryje a z drugiej strony nie powinno wpłynąć na dynamikę wzrostu abonamentòw. Dodatkowo myślę, że co najmniej rozpatrywany jest scenariusz przeniesienia siedziby zwłaszcza jeżeli z tego ruchu uda się opłacić podatek autorski.na.poziomie 2 mln i wyżej.
  • Re: Insajder sypie Autor: ~Gapa [49.229.96.*]
    Oczywiście, że wszystkie dodatkowe opłaty, podatki, kary nakładane na biznes, są przerzucane na konsumenta i w tym przypadku też tak będzie. Pytanie czy 1 PLN w podwyżce będzie wystarczające? Jeśli tak, to wydaje się, że nie powinno to zrujnować polityki dywidendowej i mogłaby ona zostać zachowana.
    Pomyślałem sobie, że jeżeli takie osoby jak Laskowski potrafią taniej pozyskać akcje poprzez program motywacyjny i je nam pòźniej tanio sprzedają pośrednio też z tego korzystamy :-)
  • Re: Insajder sypie Autor: ~spek [46.112.116.*]
    e-commerce w Polsce w lipcu zaliczył dużą dynamikę (odzież z mniejszym wzrostem, ale też baza wyższa)
    Myślę, że na ten moment jednym z wyzwań głównych akcjonariuszy będzie zbudowanie zespołu e-commerce.

Przy wadze 15-20 mln w przyszłym roku skala będzie już na tyle duża, że będzie to wymagało oddzielnego zarządzania.
  • Re: Insajder sypie Autor: ~spek [46.112.116.*]
    Uderzenie w kilku letnie budowany akcjonariat dywidendowy było błędem.
    W kontekście Laskowskiego ze swej strony widzę to tak, że o ile każdy może sprzedawać kiedy chce o tyle osoba (w mojej ocenie) ds. bez akcji może mentalnie oddalać się od spółki.

Poniżej obraz rynku NC czy w związku z tym kurs ma kształtować osoba ze spółki? i animator?

Giełda podała również na NewConnect w I połowie tego roku inwestorzy krajowi odpowiadali za 84 proc. obrotów, co stanowi spadek o 1 p.p. rdr. Inwestorzy zagraniczni i Instytucje krajowe wygenerowały po 8 proc. obrotów. Wśród inwestorów instytucjonalnych handlujących na NewConnect w I półroczu 2024 roku 44,3 proc. udziału w obrocie osiągnęli animatorzy. Firmy wygenerowały 31,9 proc., a inne podmioty instytucjonalne 14,3 proc. - podano.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Handlujacych-przybywa-ale-udzial-drobnych-inwestorow-maleje-Na-GPW-rzadzi-zagranica-8803817.html
  • Re: Insajder sypie Autor: ~spek [46.112.69.*]
    Po sprzedaży akcji (w tym momencie już prawdopodobnie blisko zera) i dominującej intensywności wpisów na swoim profilu o ekranach led i eventach wnioskuję, że p. Laskowski po prostu zmienia kierunek swojej kariery zawodowej. (jest to moja opinia na bazie sprzedaży akcji i przeważającej liczbie wpisów na profilu o ekranach w stosunku do znikomej liczbie wpisów o CDA oraz braku komunikacji w inwestorami giełdowymi w ostatnim czasie- wliczając do 24.09)

Jeżeli tak jest pozostaje panu Laskowskiemu życzyć powodzenia. Myślę, ze mentalnie wszyscy zauważyli, że i tak w ostatnim czasie p. Laskowski nie był z inwestorami i CDA.

• Re: Insajder sypie Autor: ~Franek [46.112.86.*]
    Pan Laskowski, na podstawie dostępnych powiadomień, sprzedał już 18 932 akcji. Spadki w ostatnim miesiącu stopniowo się zmniejszają, ceny też już nie spadają tak gwałtownie, a zmienność na rynku jest coraz mniejsza. Jeśli chodzi o branżę, to zazwyczaj czwarty kwartał przynosi najlepsze wyniki finansowe. Ważne byłoby również, aby wyjaśniła się kwestia tantiem dla twórców oraz żeby ustalono, jak będzie wyglądać przyszła polityka wypłaty dywidendy.
  • Re: Insajder sypie Autor: ~spek [5.173.225.*]
    Widzę to tak, że w okresie gdy mieliśmy informację o ustawie, informację o zawieszeniu dywidendy, w okresie gdy osoba od IR sprzedawała akcje a jednocześnie w tym trudniejszym czasie totalnie zamknięła się na komunikację z inwestorami - rynek bardzo szybko wchłoną te 19 tys akcji.
    Nie wiem ile jeszcze ma, ale akcje motywacyjne szły w partiach po ok. 18600 - w okresie 3-4 miesięcy będzie to bez znaczenia

Oprócz kwestii, które wymieniłeś w tym przede wszystkim przywrócenie dywidendy w moim poczuciu ważne będzie:
    1. Przeniesienie kontroli zarządzania co najmniej w e-commerce (tym samym znalezienie osoby do zarządzania nogą e-commerce)
    2. Info o kosztach ustawy i drodze do jej amortyzacji (podniesienie ceny? przeniesienie siedziby?)
    3. Powoli wychodzenie z ofertą do klientów/obcokrajowców mieszkających w RP.
    4. Dalszy rozwój nogi e-commerce, bo ona w okresie 3-5 lat będzie już znacząca.

• Insajder sypie Autor: ~spek [5.173.225.*]
    Skonczył się III kwartał i możemy prognozować ok. 22 mln zysku
    Analogicznie w tym roku 31-32 mln i w przyszłym przy 10% dynamice 35-36 mln (uwzględniając, że dużą część ustawy pokryje dynamika i podniesienie ceny (o ile jest potrzebne, bo może wystarczy sama dynamika wzrostu)
  • Re: Insajder sypie Autor: ~Franek [46.112.86.*]
    Aktualizacja; Obecnie sprzedał 20 901 akcji
  • Re: Insajder sypie Autor: ~Update [37.248.253.*]
    Stan na dziś: 29220
  • Re: Insajder sypie Autor: ~Krzych0409 [193.106.103.*]
    a ile jeszcze posiada? Jest to publiczna wiadomość?
  • Re: Insajder sypie Autor: ~spek [5.173.241.*]
    Proponuję już nie myśleć o Laskowskim i potraktować jego sprzedaż jak okazję. Gdyby nie on nie kupiibysmy tyłu akcji.
    Jestem pewien, że siła 32 mln zysku i jakieś 23.5 mln gotòwki oraz przyrostu gotòwki o 7-8 mln z każdym kwartałem w tym momencie jest większa niż podaż Laskowskiego i kogokolwiek z posiadaczy ff.

Na ten moment istotniejsze jest
    1. Zakończenie negocjacji z ozz, ale bez presji
    2. Przedstawienie rozwiązań wniesienia opłaty ( czy wystarczy z bieżącej działalności czy trzeba podnieść cenę czy może też przenieść siedzibę)
    3. Przywròcenie dywidendy
    4. W mojej ocenie też wydzielenie części video z racji zmiany prawa jeżeli chodzi o usuwanie treści, ktòre teraz spoczywa na operatorach.
    4. Dalszy rozwòj e-commerce oraz umacnianie VOD.

Teraz spiętrzyły się infa plus rynek notowań, ale i tak dobrze sobie radzimy, bo jednak 225 mln kapitalizacji przy 32 (szacunek) zysku daje potencjal
  • Re: Insajder sypie Autor: ~spek [5.173.241.*]
    Dodam, że 1.5 mieliśmy podobna niemoc ktoś sprzedawał po 16 zł - i nie byliśmy w kròtkim czasie tego odebrać - z czasem okazało się (głòwnie potwierdziły to wyniki), że ktoś reagował błędnie lub pod presją, bo poszło info o dywidendzie 2.4 i kurs wzròsl do 31 zł
[x]
CDA -5,63% 18,45 2025-10-24 16:38:49
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.