Ma to też swoje plusy zwiększy się o 18 tys akcji plynność i mam nadzieję po wyprzedaży jaśniejsze komunikaty. Dla mnie wyniki za III kwartał będą odniesieniem.
Na ten moment ustawa jest podpisana dlatego po ustaleniu stawek ufam, że spòlka przekaże jasne informacje - na ten moment jest dla Laskowskiego bardzo niefortunna sytuacja, bo z jednej strony podał bardzo znikome infa a z drugiej sprzedaje - to takie słabe trochę, ale mam zaufanie do głòwnych akcjonariuszy i wiem, że zrobią wszystko aby spòlka się rozwijała i na pewno nie kosztem mniejszościowych.
Z komunikatu wynika, ze nie sprzedaje nikt z zarzadu i wiekszosciowych wlascicieli, a to wazniejsze. Raport za 2 kwartal bardzo ladny byl, a spolka zawsze podkresla sezonowosc, czyli w 2 kwartale powinno byc slabiej a bylo dobrze.
To prawda tym bardziej, że zostało mu z 10 tys akcji i nie wiemy nawet czy wszystkie chce wyprzedać. Na pewno ustawa ma wpływ i chodzi też o odpowiednie podejście w tym nastroje natomiast dynamika wzrostu i wyniki oraz ostatnia przecena wskazują na niedowartościowanie. Według mnie CDA wykaże w tym roku ok. 30 mln zysku netto. Rynek zareagował przeceną o dwie dywidendy (ponad 5-6 zł). Najgorszy dla rynku jest nawis a w tym przypadku akurat ustawa poszła szybko i szybko rynek to sobie wyceni. W tym roku mimo ustawy powinniśmy osiągnąć 30 mln zysku i coraz więcej do wyniku dorzuca e-commerce. Co do zasady jest tak, że im większa skala e-commerce tym więcej pomysłów i to tak jest napędzane. Główni akcjonariusze na pewno są ludźmi odpowiedzialnymi i na pewno nie mają jakiegokolwiek interesu by wyciskać mniejszościowych akcjonariuszy. (nawet podchodząc to tego czysto ekonomicznie nie miałoby to żadnego uzasadnienia no bo jaki zysk z wyciśnięcia 2-3 zł z 300 tys akcji? w odniesieniu do 24 mln dywidendy).
cytat z raportu 'a sprzedaż e-commerce 2,3 mln zł' Tak na marginesie nowa nazwa sklepu otwiera pomysły branżowe dla osób identyfikujących się z wojskiem 'kapitan' - (mam na myśli odzież cywilną) -
2.3 mln w jednym kwartale to przy powtarzalności 10 mln i potencjał 15-20 mln w 2025 a to już sporo do wyniku oraz baza pod kolejne pomysły.
15-20 mln to może być co najmniej 3 mln do wyniku netto.
Do rynku akcji włączył się insider dlatego tym bardzie jest niezbędna informacji o wynikach szacunkowych za 2024 r. (główni akcjonariusze przychylili się, że przyjrzą się i są za działaniami, które wspierają transparentność i równość do informacji)
Ustawa wchodzi 20 września wpłlywu 750 tys?? w IV kwartale jeszcze nie da się przenieść na klientów. Pewnie dopiero od nowego roku - i nie tylko z powodu ustawy, ale też innych kosztów z pewnością jest miejsce na min. 1 zł podwyżki za usługi co przy ponad 600 tys usług/miesiąc ma przełożenie
e-commerce idzie zgodnie z trendem i tym co dzieje się na rynkach np. brytyjskim
Zostawiam na razie vod, bo tutaj oszacować skutki będziemy mogli po zakończeniu negocjacji.
Jeżeli chodzi o e-commerce to według różnych danych na rynku brytyjskim e-commerce stanowi ok. 35% W Polsce na ten moment 8.8%.
Wychodząc od bazy 2.3 mln przychodu kwartalnego dziś jeszcze jest trudno uzmysłowić jak bardzo istotna jest noga e-commerce. 2.3 mln -> 10 mln rok jednak uwzględniając perspektywę 3-5 letnią waga może wzrosnąć do 20 mln w okresie 3 lat i to tylko przy 30% dynamice do 35 mln w skali 5 lat a to jest min. 3-5 mln zysku netto do wyników (pomijam, że mając taką trampolinę otwierają się w międzyczasie inne pomysły i projekty) czyli 3-5 zł na akcję (scenariusz mocno ostrożnościowy)
kto dziś myśli o perspektywie 3 lat jak ciężko zaprognozować kilka miesięcy w przód- no ale taki równoważnik warto w tyle głowy mieć już dzisiaj.
PPK mają dziś 27 mld aktywów a z końcem dekady mowa o 100-120 mld i to jest moment na rozglądanie się a nie sierpień 2024 (każdy sprzedaje kiedy chce, ale trochę mnie irytuje to, że sprzedaje ktoś ds. rozwoju - naprawdę nie skleja mi się to i pokazuje słaby okres tego pana- może za dużo artykułów o restrukturyzacji na profilu?)
CDA z 40-50 mln zysku dla PPK będą atrakcyjne z C/Z15-20 i to będzie moment jakiekolwiek rozważania.
Dzień po wynikach było wystawionych 18 tys w jednym pakiecie - nie wiem ile dokładnie Laskowski pozyskał z programu motywacyjnego?, ale jeżeli to był jego stan to zostało mu ok. 12 tys i z taką ilością rynek na pewno sobie poradzi zwłaszcza, że są sprzedawane przy kursie z dużym dyskontem - niedowartościowanien
To sprzedaż przez tego pana nie ma dla mnie znaczenia. .
Insajder to pan Ćwiek i pan Ćwiek.
Oni maja akcji od groma.
To ich biznes (a głównie młodszego). Firma jest pod dywidendę - dla nich, a my możemy się podpiąć.
Może i te zmiany w prawie autorskim podetną spółce skrzydła, ale e-commerce bedzie to bilansować (mam taka nadzieję).
To tu Cię może zaskoczę, bo Ćwiekowie na poprzednim, ale też na tym WZA mocno uwypuklała, że największy wzrost i potencjał jest w ciągle nodze VOD.
Jeżeli chodzi o rekompensowanie ustawy to pewnie będzie tak jak przy podatku handlowym i bankowym czyli przeniesienie na konsumenta co przy podniesieniu ceny o 1 zł w zupełności pokryje a z drugiej strony nie powinno wpłynąć na dynamikę wzrostu abonamentòw. Dodatkowo myślę, że co najmniej rozpatrywany jest scenariusz przeniesienia siedziby zwłaszcza jeżeli z tego ruchu uda się opłacić podatek autorski.na.poziomie 2 mln i wyżej.
Oczywiście, że wszystkie dodatkowe opłaty, podatki, kary nakładane na biznes, są przerzucane na konsumenta i w tym przypadku też tak będzie. Pytanie czy 1 PLN w podwyżce będzie wystarczające? Jeśli tak, to wydaje się, że nie powinno to zrujnować polityki dywidendowej i mogłaby ona zostać zachowana.
Pomyślałem sobie, że jeżeli takie osoby jak Laskowski potrafią taniej pozyskać akcje poprzez program motywacyjny i je nam pòźniej tanio sprzedają pośrednio też z tego korzystamy :-)
e-commerce w Polsce w lipcu zaliczył dużą dynamikę (odzież z mniejszym wzrostem, ale też baza wyższa) Myślę, że na ten moment jednym z wyzwań głównych akcjonariuszy będzie zbudowanie zespołu e-commerce.
Przy wadze 15-20 mln w przyszłym roku skala będzie już na tyle duża, że będzie to wymagało oddzielnego zarządzania.
Uderzenie w kilku letnie budowany akcjonariat dywidendowy było błędem. W kontekście Laskowskiego ze swej strony widzę to tak, że o ile każdy może sprzedawać kiedy chce o tyle osoba (w mojej ocenie) ds. bez akcji może mentalnie oddalać się od spółki.
Poniżej obraz rynku NC czy w związku z tym kurs ma kształtować osoba ze spółki? i animator?
Giełda podała również na NewConnect w I połowie tego roku inwestorzy krajowi odpowiadali za 84 proc. obrotów, co stanowi spadek o 1 p.p. rdr. Inwestorzy zagraniczni i Instytucje krajowe wygenerowały po 8 proc. obrotów. Wśród inwestorów instytucjonalnych handlujących na NewConnect w I półroczu 2024 roku 44,3 proc. udziału w obrocie osiągnęli animatorzy. Firmy wygenerowały 31,9 proc., a inne podmioty instytucjonalne 14,3 proc. - podano.
Po sprzedaży akcji (w tym momencie już prawdopodobnie blisko zera) i dominującej intensywności wpisów na swoim profilu o ekranach led i eventach wnioskuję, że p. Laskowski po prostu zmienia kierunek swojej kariery zawodowej. (jest to moja opinia na bazie sprzedaży akcji i przeważającej liczbie wpisów na profilu o ekranach w stosunku do znikomej liczbie wpisów o CDA oraz braku komunikacji w inwestorami giełdowymi w ostatnim czasie- wliczając do 24.09)
Jeżeli tak jest pozostaje panu Laskowskiemu życzyć powodzenia. Myślę, ze mentalnie wszyscy zauważyli, że i tak w ostatnim czasie p. Laskowski nie był z inwestorami i CDA.
Pan Laskowski, na podstawie dostępnych powiadomień, sprzedał już 18 932 akcji. Spadki w ostatnim miesiącu stopniowo się zmniejszają, ceny też już nie spadają tak gwałtownie, a zmienność na rynku jest coraz mniejsza. Jeśli chodzi o branżę, to zazwyczaj czwarty kwartał przynosi najlepsze wyniki finansowe. Ważne byłoby również, aby wyjaśniła się kwestia tantiem dla twórców oraz żeby ustalono, jak będzie wyglądać przyszła polityka wypłaty dywidendy.
Widzę to tak, że w okresie gdy mieliśmy informację o ustawie, informację o zawieszeniu dywidendy, w okresie gdy osoba od IR sprzedawała akcje a jednocześnie w tym trudniejszym czasie totalnie zamknięła się na komunikację z inwestorami - rynek bardzo szybko wchłoną te 19 tys akcji. Nie wiem ile jeszcze ma, ale akcje motywacyjne szły w partiach po ok. 18600 - w okresie 3-4 miesięcy będzie to bez znaczenia
Oprócz kwestii, które wymieniłeś w tym przede wszystkim przywrócenie dywidendy w moim poczuciu ważne będzie: 1. Przeniesienie kontroli zarządzania co najmniej w e-commerce (tym samym znalezienie osoby do zarządzania nogą e-commerce) 2. Info o kosztach ustawy i drodze do jej amortyzacji (podniesienie ceny? przeniesienie siedziby?) 3. Powoli wychodzenie z ofertą do klientów/obcokrajowców mieszkających w RP. 4. Dalszy rozwój nogi e-commerce, bo ona w okresie 3-5 lat będzie już znacząca.
Skonczył się III kwartał i możemy prognozować ok. 22 mln zysku Analogicznie w tym roku 31-32 mln i w przyszłym przy 10% dynamice 35-36 mln (uwzględniając, że dużą część ustawy pokryje dynamika i podniesienie ceny (o ile jest potrzebne, bo może wystarczy sama dynamika wzrostu)
Proponuję już nie myśleć o Laskowskim i potraktować jego sprzedaż jak okazję. Gdyby nie on nie kupiibysmy tyłu akcji.
Jestem pewien, że siła 32 mln zysku i jakieś 23.5 mln gotòwki oraz przyrostu gotòwki o 7-8 mln z każdym kwartałem w tym momencie jest większa niż podaż Laskowskiego i kogokolwiek z posiadaczy ff.
Na ten moment istotniejsze jest
1. Zakończenie negocjacji z ozz, ale bez presji
2. Przedstawienie rozwiązań wniesienia opłaty ( czy wystarczy z bieżącej działalności czy trzeba podnieść cenę czy może też przenieść siedzibę)
3. Przywròcenie dywidendy
4. W mojej ocenie też wydzielenie części video z racji zmiany prawa jeżeli chodzi o usuwanie treści, ktòre teraz spoczywa na operatorach.
4. Dalszy rozwòj e-commerce oraz umacnianie VOD.
Teraz spiętrzyły się infa plus rynek notowań, ale i tak dobrze sobie radzimy, bo jednak 225 mln kapitalizacji przy 32 (szacunek) zysku daje potencjal
Dodam, że 1.5 mieliśmy podobna niemoc ktoś sprzedawał po 16 zł - i nie byliśmy w kròtkim czasie tego odebrać - z czasem okazało się (głòwnie potwierdziły to wyniki), że ktoś reagował błędnie lub pod presją, bo poszło info o dywidendzie 2.4 i kurs wzròsl do 31 zł