zacznę moze od poczatku w roku 2006 w grudniu a dokładnie 20stego, zaciągnąłem w banku x kredyt na samochód. Przez cały ten okres spłacania aż do 30.09.2009 roku nie było preblemu raty były płacone 7,10,15 każdego nastepnego miesiąca. W dniu 30.09.2009 bank po raz pierwszy dodał wpis do BIK z terminem zadłużenia ponad 30 dni. Moje pytanie, jeśli zaciągnąłem kredyt 20.12 roku 2006 to rate każdorazowo powinienem spłacać około 20 każdego miesiąca. Czyli jeśli się spóźniłem np: rata powina być opłacona 2008-08-20 a ja ją spłaciłem 2009-09-01 to mam 12 dni zadłużenia czy w tym wypadku bank może podać informacje do BIK ze rate spłaciłem w okresie 31 w zwyż.
Informacje dotyczące zaciągniętego kredytu trafiają do BIK i są przechowywane przez cały okres kredytowania.
Tak więc Informacje dotyczące Pańskiego kredytu prawdopodobnie znalazły się w BIK nie w momencie kiedy przestał Pan regulować terminowo swoje zobowiązania, a zaraz po zaciągnięciu kredytu i od tego momentu aktualizowane były co miesiąc.
Jeśli klient regulował swoje zobowiązania terminowo, to po wygaśnięciu zobowiązania dane mogą być przetwarzane celem oceny ryzyka kredytowego tylko za pisemną zgodą klienta przez okres, na który klient się zgodzi. Jeśli klient natomiast zalegał z płatnością powyżej 60 dni i upłynęło 30 dni od poinformowania Go o zamiarze przetwarzania jego danych to dane te mogą być przechowywane w BIK bez konieczności uzyskania zgody Klienta przez 5 lat od momentu zamknięcia rachunku.