Przypominam, że 26 kwietnia 2024 r. spółka zależna PASSAT-STAL S.A. wygrała w WSA sprawę na ponad 8 mln zł + odsetki. O ile dobrze pamiętam to było około 11 mln zł.
Niedługo pojawią się szacunki dla grupy kapitałowej BOWIM.
Z tego co wiem odwołania od wyroku WSA nie było.
Będzie ciekawie…
jeśli odwołania nie było (nie wiem skąd takie informacje) i wyrok się uprawomocnił to moim zdaniem powinien pójść raport bieżący - problem w tym że pisanie uzasadnienia często zajmuje sądom kilka miesięcy
Dzięki za informacje! Na odwołanie od wyroku WSA jest z tego co się orientuję jest 14 dni.
Pierwszy raz mam w portfelu spółkę w której jest taka sytuacja.
Pozostaje poczekać na raport skonsolidowany.
Z raportu 13/2023 wynika (cytat poniżej), że Bowim nie stworzył rezerwy na ewentualny zwrot dotacji z odsetkami, więc jeżeli rzeczywiście nie będzie odwołania, to efekt będzie neutralny dla skonsolidowanego wyniku Bowimu.
Jeżeli natomiast odwołanie zostało by złożone to gra toczyłaby się dalej ... i w przypadku przegranej Bowimu, wynik finansowy w przyszłości byłby skorygowany in minus o kwotę zwrotu dotacji z odsetkami.
Fragment raportu 13/2023: Jednocześnie Emitent w związku z utrzymaniem w mocy decyzji PARP nakazującej PASSATSTAL zwrot środków o których mowa powyżej, wskazuje iż zdarzenie to może mieć wpływ na skonsolidowane sprawozdanie finansowe Emitenta w postaci ujęcia korekty wyniku bieżącego spółki zależnej tj. na dzień publikacji raportu bieżącego o wartość 10.459.220,31 zł powiększonego o odsetki narosłe do dnia dokonania zwrotu.