na co ta kasa ???? a co ja wróżbita ...został zasygnalizowany odchył od normy a nic nie dzieje się bez powodu ...a na pytanie co było powodem odchyłu dowiemy się w przyszłości ...czy ta kasa jest związana z deklarowanym przez prezesa Orlenu pilnym uregulowaniem sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi ???
mogę jedynie wkleić wcześniejszy wpis
Główne pytanie zadał Pan Cezary to inwestor giełdowy z doświadczeniem, który w przeszłości już skarżył uchwały walnych zgromadzeń rożnych spółek giełdowych a jego osobie poświęciłem nawet jeden z wpisów link poniżej
https://www.bankier.pl/forum/temat_witamy-cezary-waczkow-i-dziekujemy-za-pytanie-na-wza-orlenu,67380375.html
czy to ktoś nowy tego nie wiem ,warto dodać że na WZA Orlenu był również Pan Jan który też zadawał pytania /zresztą link do transmisji podał Darek w wcześniejszym wpisie/ (ok 53 min)
https://www.orlen.pl/pl/relacje-inwestorskie/raporty-i-publikacje/wideokonferencje
Czy na wczorajszym kontynuowanym po przerwie WZA byli też tego nie wiem ...pytanie czy należało być nachalnym i się przypominać trudno powiedzieć każdy może mieć inną opinię ....ja uważałem że przy mediach należało zaprosić zarząd Orlenu na rozmowy mediacyjno -negocjacyjne w sprawie kompromisowego rozwiązania sporu ...raczej nie podzielają mojego toku myślenia i czekają na stanowisko Orlenu / choć jeśli Oni byli to nie wiadomo czy poza nagrywaną transmisją nie zadano jakiegoś pytania czy nie przekazano pisma nawet jeśli nie to nadal nawet teraz można zaproponować rozmowy mediacyjno negocjacyjne .
Warte odnotowania jest że w odpowiedzi przez prezesa Orlenu mamy użyte słowo nie pilnie jak podawały media których komunikaty kopiowałem ale
SZYBKO , NAJSZYBCIEJ JAK BĘDZIEMY POTRAFILI ...ale znaczy to z grubsza to samo cytując całą odpowiedź prezesa Orlenu ...powiedział tak ....dziękuje za pytanie ,no rzeczywiście musimy się zmierzyć z szeregiem działań nieskutecznych ,bezprawnych , czy niewłaściwych z tytułu działania w przeszłości zarządu
i jedną z tych spraw jest ENERGA i w tej sprawie mogę powiedzieć tyle że czekamy na wyrok sądu , na pisemne uzasadnienie i to pisemne uzasadnienie będzie podstawą do tego żebyśmy jako zarząd SZYBKO, NAJSZYBCIEJ JAK BĘDZIEMY POTRAFILI przedstawili działania wiążące się z uregulowaniem sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi .Dziękuję bardzoByła to odpowiedź na pytanie Pana Cezarego zadane pytanie przydługie ale mósiał być wstęp wyjaśniający aktualną sytuacje ENERGA SA i uświadomieniu o nieudanym przejęciu spółki ENERGA I przypomnieniu że nadużyciem jest kłamliwe informowanie opinii publicznej że ENERGA to jest grupa kapitałowa ORLENu ,bo grupa wymaga rejestracji w KRS a to nie nastąpiło .... potem cytaty z wyroku a samo pytanie brzmiało KIEDY NASTĄPI ROSTRZYGNIĘCIE tej dalece niekomfortowej sytuacji....
Przy okazji należy wyjaśnić że podczas wypowiadania pytania nikt nie przerywał /choć można było że nie ma pytanie np.związku z obradami WZA itp / wszyscy wysłuchali cały wywód grzecznie ,przedstawiciele funduszy ,OFE i inne osoby oglądające transmisje ,dopiero po zakończeniu wystąpienia prawnik wspierający zarząd stwierdził że prezes Ireneusz Fąfara nie musi odpowiadać na to pytanie mimo tego prezes Orlenu postanowił odpowiedzieć i już to należy docenić .Przy okazji nie wiem czy wiecie Ireneusz Fąfara czyli prezes Orlenu ma licencję maklera ...więc jest szansa że rozumie problem
Teraz oprócz tej odpowiedzi warto jeszcze podać wcześniejszą odpowiedz prezesa Orlenu i analizować łącznie
Pan Ireneusz Fąfara odpowiada na pytanie związane ze sporem delisting ENERGA które zadaje analityk Citibanku Pana Piotr
Dzięciołowski poniżej link do pytania i odpowiedzi / w języku angielskim / od 26 minuty w linku
https://www.orlen.pl/content/dam/internet/orlen/pl/pl/relacje-inwestorskie/raporty-i-publikacje/telekonferencje/2024/ORLEN_conf_call_1q2024.mp4.coredownload.mp4
Piotr Dzięciołowski od prawie ośmiu lat jest analitykiem akcji w DM Banku Handlowego. Wcześniej pracował na takim stanowisku w Credit Suisse, Redburn Partners, Royal Bank of Scotland i CA-IB International Markets
nikt nie pyta bez powodu czy mają akcje jako Citibank czy Pan Piotr ma akcje ENERGA jako osoba fizyczna lub rozważa zakup
Jako ciekawostka Pan Piotr będąc Analitykiem akcji w DM Banku Handlowego zgłosił swoją kandydaturę do rady nadzorczej spółki marketingowo-technologicznej K2 Holding. posiadając prywatnie 5,39 proc. akcji spółki.
Czytaj więcej na:
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/piotr-dzieciolowski-rada-nadzorcza-k2-holding Jeśli będziemy mieli dalej notowania ,można za jego zgodą jeśli ma akcje wprowadzić go do rady nadzorczej ENERGA lub inną osobę wybraną przez drobnych akcjonariuszy jako jeden z nowych punktów ugody z Orlenem / 1 miejsce w radzie nadzorczej dla drobnych akcjonariuszy / a jak będzie zobaczymy w przyszłości ,czekając cierpliwie na ponadprzeciętne zyski z inwestycji w akcje ENERGA SA
jeszcze raz słusznie zauważono że plik roczne sprawozdanie dubluje się ale pragnę zwrócić uwagę że pojedynczy plik zawiera dwa sprawozdania przed korekty i po korekcie ..../ jeśli klikamy pokaż szczegóły to w nowym oknie u góry mamy szczegóły dokumentu i jeśli jest 1/1 to jedno sprawozdanie w tym pliku jest 1 a jeśli 1/2 to dwa różne sprawozdania w jednym pliku ,drugie jest korektą pierwszego....strzałkami po bokach możemy też przejść ,jeden plik jest dodany 10 lipca i ma inny numer a drugi plik jest dodany 6 sierpnia i jest korektą tego pliku z 10 lipca i piszą też że jest to korekta .Jednak trudno ręcznie odszukać czym się różni to po korekcie od tego z przed korekty...czyli w jednym pliku zatytułowanym sprawozdanie są dwa różne pliki z przed i po korekciei to zostało zdublowane w drugim pliku sprawozdanie ..ale czym one się różnią to trudno sprawdzić to drugorzędne ...
Informacja to podstawa i
nwestując na giełdzie, warto pamiętać, że akcje to papier wartościowy, za którym stoi realnie funkcjonujące przedsiębiorstwo. Czy zatem warto wiedzieć, czym zajmuje się spółka, w którą inwestujemy? Na jakich rynkach działa? Jakie ma plany na przyszłość? Odpowiedź na te pytania wydaje się trywialna ale chętnych aby pogłębić wiedzę o spółce czytając również informacje o spółkach zależnych praktycznie poza nielicznymi wyjątkami brak.informacje są dostępne pod poniższym linkiem ,należy tylko wpisać nr KRS danej spółki zależnej i klikamy szukaj i czytamy
https://ekrs.ms.gov.pl/rdf/pd/search_df
poniżej numery krs
0000033455 Energa-Operator SA
0000280916 Energa-Obrót SA
0000512140 Energa Wytwarzanie SA
0000882944 Energa Green Development Sp. z o.o.
0000061837 Energa Elektrownie Ostrołęka SA
0000719342 Elektrownia Ostrołęka Sp. z o.o
0001092592 Baltic Offshore Service Solution sp. z o.o.
0000207049 Energa Kogeneracja Sp. z o.o.
0000058898 Energa Ciepło Ostrołęka Sp. z o.o.
0000381284 Energa Serwis Sp. z o.o.
0000407520 Energa Ciepło Kaliskie Sp. z o.o
0000909049 Energa MFW 1 Sp. z o.o.
0000907000 Energa MFW 2 Sp. z o.o.
0000977368 Energa Wind Service Sp. z o.o.
0000838854 ECARB Sp. z o.o
0000881158 CCGT Ostrołęka Sp. z o.o
0000540064 CCGT Grudziądz Sp. z o.o
0000372150 Enspirion Sp. z o.o.
0000539818 CCGT Gdańsk Sp. z o.o
0001044447 Energa Prowis Sp. z o.o.
0000074173 Energa Logistyka Sp. z o.o
0000401657 Farma Wiatrowa Szybowice Sp. z o.o.
0000109164 Energa Oświetlenie Sp. z o.o.
0000113886 Energa Operator Wykonawstwo Elektroenergetyczne Sp. z o.o.
0000391862 Energa Informatyka i Technologie Sp. z o.o.
0000539158 Centrum Badawczo-Rozwojowe im.M. Faradaya Sp. z o.o