• Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Młody [78.30.80.*]
    ale pewnie większość już przeczytała https://eff.wprost.pl/11771298/w-tej-branzy-europe-wyprzedzily-chiny-to-jest-zapasc.html
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Piotr [78.30.81.*]
    Dzięki @Młody za ten artykuł. Nie widziałem go ale treść jest po części powieleniem z innych wcześniejszych różnych publikacji.

To co dla mnie jest interesujące to:
    1. FAKTt - mamy w Polsce najwyższe ceny energii elektrycznej w Europie ALE, jak pisałem w moim ostatnim wpisie, gmina Brzeg Dolny stanie się za chwilę zagłębiem produkcyjnym dla koreańskich i chińskich firm przemysłowych.
    2. FAKT - firmy z branży chemicznej należą do najbardziej uzależnionych o cen energii ale znowu te największe do tej pory nic specjalnie nie robiły w tym kierunku, aby obniżać te ceny. To tak jak Niemcy, które od lat korzystały na taniej energii ze wschodu tak budując sobie wizerunek kraju przemysłowego. Tymczasem mniejsze organizacje np. PCC Exol nie są już tak uzależnione od cen energii.
    3. Fajne zestawienie największych chemicznych spółek w Polsce. Pokazali najlepszy okres pod względem przychodów i zysków. To co dla mnie jest ciekawe to dynamika wzrostu przychodów jak i zyskowności biznesu uzyskiwane dzięki podejmowanym inwestycjom. A to zestawienie przed zakończeniem inwestycji w Płocku, która może podnieść przychody o ok. 300 mln PLN i odpowiednio zysk. Gdzie wówczas będzie PCC Exol?

Wiele branż energochłonnych jest obecnie poddawanych egzaminowi kontynuacji działalności - patrz branża stalowa ale nie jest tak, że kierunek przepływu kapitału i inwestycji odbywa się w jedna stronę z Europy do USA i Chin bo co raz więcej jest przykładów, że jeżeli jacyś producenci chcą zaistnieć na rynku unijnym to lokalizują produkcję w Europie. Bo Europa to ciągle najbogatszy konsument, oszczędzający obecnie ale najbogatszy.
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Olek [78.30.100.*]
    Przemysł będzie na Ukrainie, która dostanie tani prąd z Polski bez opłat ETS i innych a tam zachodnie koncerny ten tani prąd wykorzystają do produkcji ale efekt będzie taki że w Polsce przemysł padnie
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~MW [31.61.240.*]
    Z tego co pamiętam, to rok lub dwa lata temu Prezes mówił, że dla PCX i PCR energia stanowi marginalny koszt. Poza tym mieli budować własne odnawialne źródła energii.
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Młody [37.248.178.*]
    Potwierdzam, też to słyszałem z ust Pana Zdona na czacie z inwestorami
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~max [85.221.171.*]
    O ile pamiętam, to cena energii elektrycznej dla Rokity jest istotna, natomiast dla Exola już nie. Po prostu produkują trochę inną chemię, gdzie jedna potrzebuje energii a inna nie.
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Kirikou [178.252.41.*]
    Wszystko macie na ich stronie
    https://pcc-exol.eu/zielona-produkcja-w-pcc-exol/
    Pozdrawiam :)
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Młody [37.248.178.*]
    Dzięki Piotr,za tak obszerną interpretację artykułu.Bardzo doceniam Twój wkład na tym forum (chyba jedyny merytoryczny) świetnie czyta się Twoją analizę rynku.Dzieki
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Franciszek [89.64.25.*]
    Dnia 2024-08-07 o godz. 09:59 ~Piotr napisał(a):
    > Dzięki @Młody za ten artykuł. Nie widziałem go ale treść jest po części powieleniem z innych wcześniejszych różnych publikacji.
    >
    > 3. Fajne zestawienie największych chemicznych spółek w Polsce. Pokazali najlepszy okres pod względem przychodów i zysków. To co dla mnie jest ciekawe to dynamika wzrostu przychodów jak i zyskowności biznesu uzyskiwane dzięki podejmowanym inwestycjom. A to zestawienie przed zakończeniem inwestycji w Płocku, która może podnieść przychody o ok. 300 mln PLN i odpowiednio zysk. Gdzie wówczas będzie PCC Exol?

Exol już testuje drugą instalację - testuję różne produkty - pewnie potrwa to cały sierpień.
    We wrześniu będą mieli przestój - a potem już tylko lepiej....

• Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Piotr [37.109.161.*]
    @Franciszek fajnie, że jesteś wrzucaj jak najwięcej newsów lokalnych :-)
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Kirikou [178.252.41.*]
    A tu macie zadane pytanie z czatu z dnia 17.11.2022 r.

Jak sobie radzicie z kosztami energii?

Rafał Zdon
    14:44
    Koszty energii elektrycznej są dla nas relatywnie dużo mniej istotne, niż inne pozycje kosztowe. Produkcja PCC EXOL nie należy do szczególnie energochłonnych. Wydatki na zakup energii elektrycznej w trzech kwartałach 2022 roku stanowiły 1,3% całkowitej sumy zakupów materiałów i surowców.
  • Re: Ciekawy artykuł o branży Autor: ~Nikos [31.61.178.*]
    Dzięki Młody, artykuł pokazuje dla Exola kierunek polnoc
[x]
PCCEXOL 0,81% 2,48 2025-11-13 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.